Adelinde Cornelissen met AqiedoJaqiedo
KWPN Hengstenkeuring 2017
© DigiShots
Adelinde Cornelissen met AqiedoJaqiedo KWPN Hengstenkeuring 2017 © DigiShots Foto: Arnd.nl (via Aris van Manen)

‘2017 wordt het jaar van Aqiedo’

Dressuur
Advertisement
Vorig weekend schreef Adelinde Cornelissen met Aqiedo in het Belgische Lier zowel de CDI3* Grand Prix als de Special op haar naam, met scores die er niet om logen, 73,060 en 75,039%. Nog geen jaar geleden maakte de twaalfjarige zoon van Undigo zijn debuut in de Zware Tour. Adelinde had hem toen ruim twee jaar in training. Na een eerste score van net geen 69% volgoeden louter resultaten van in de 70%. Ook bij het internationale debuut in het Franse Compiègne, in mei vorig jaar, waren jury en publiek onder de indruk van Aqiedo.

2017

Dit jaar staat de planning voor de hengst al vast; die ziet er ongeveer hetzelfde uit als in 2016, laat mede-eigenaar en parToener van Adelinde, Aris van Manen, weten. ‘We gaan dus eind mei opnieuw naar Compiègne, dan naar het NK en het CHIO Rotterdam en van daaruit kijken we verder.’ Hoe zit het met de populariteit van de hengst bij de fokkers? Tot nu toe staan bij het KWPN zo’n honderd nakomelingen geregistreerd. Van Manen vertelt dat er meer vraag naar de hengst is naarmate hij zich meer in de picture liep. ‘Als vier- en vijfjarige heeft hij een aantal merries gedekt en we hebben een aantal veulens van hem zelf, die in de opfok staan.’

Uitstraling en instelling

Zo verwacht de merrie Elysée (United x Jazz, een nichtje van Parzival) dit jaar haar derde veulen van Aqiedo en Zillertal, ook uit de stam van Parzival en halfzus van de hengst Governor, haar tweede. ‘Het zijn allen paarden met uitstraling en instelling; goed te hanteren, en niet té sensibel, als je begrijpt wat ik bedoel.’ Een jonge Aqiedo die ook aan die omschrijving voldoet, is de vorige maand op de KWPN Stallion Show aangewezen Jaqiedo (mv. Jazz), gefokt door Carla van Manen en in mede-eigendom van Aris en Adelinde.

Jaqiedo klaar voor Ermelo

Adelinde is weg van haar jonge zwarte. ‘Ik rij hem nu drie weken -ja, naast Grand Prix-paarden zit ik dus ook gewoon op van die jonkies- en hij is er klaar voor om volgende week maandag aangeleverd te worden voor het verrichtingsonderzoek in Ermelo.’ [caption id=”attachment_71421” align=”aligncenter” width=”1200”] Jaqiedo KWPN Hengstenkeuring 2017 © DigiShots[/caption] ‘Jaqiedo is heel fijn in de omgang, en heet op de goeie momenten. Hij is niet schrikachtig of zo; hij loopt gewoon graag, met al veel balans in alle drie de gangen. Een heel kwaliteitsvol jong paard, zo voelt hij aan. En die instelling van Aqiedo, die zie ik in hem terug.’

‘Snel van begrip’

De amazone vertelt dat Jaqiedo net als zijn vader heel slim is. ‘Toen ik Aqiedo als negenjarige te rijden kreeg, was het ook zo van: één keer iets aanleren en de volgende dag kon ik dezelfde oefening doen en dan dééd hij het gewoon. Een voorbeeld? De wissels! Ik deed er één, drie... en met hetzelfde gemak voerde hij een heel rijtje uit. Het is heel fijn als een paard je snel wíl en kán begrijpen.’ Christine Dijk voor Hoefslag, overname niet toegestaan Foto: Arnd.nl (via Aris van Manen)
Adelinde Cornelissen met AqiedoJaqiedo
KWPN Hengstenkeuring 2017
© DigiShots