“De Grand Prix Special op het EK in 2009 van Adelinde Cornelissen met haar Jazz-zoon was één van de mooiste proeven die ik ooit meegemaakt heb.”
“De Grand Prix Special op het EK in 2009 van Adelinde Cornelissen met haar Jazz-zoon was één van de mooiste proeven die ik ooit meegemaakt heb.” DigiShots

“De beste hengst ter wereld, dat is Jazz”

Fokkerij

Esben Møller, destijds  werkzaam bij Blue Hors, begon begin 2019 bij Helgstrand Dressage. Bij deze twee toonaangevende stoeterijen/handelsstallen in ‘dressuurland’ Denemarken vervult Møller belangrijke functies als Fokkerijleider en Hoofd Inkoop. In een interview met Hoefslag noemde hij Jazz ‘de beste dressuurhengst ooit’.

Advertisement

Informatie over dekken met Jazz

En Møller kan het weten… Het herkennen van talentvolle dressuurpaarden was en is Møllers voornaamste taak. Eén van de bekendste nakomelingen van Jazz, Parzival, staat in zijn geheugen gegrift: “De Grand Prix Special op het EK in 2009 van Adelinde Cornelissen met haar Jazz-zoon was één van de mooiste proeven die ik ooit meegemaakt heb.”

Wil om te werken voor de ruiter

Instelling en karakter zijn de belangrijkste eigenschappen van een dressuurpaard, aldus deze fokkerij expert. “Ik hecht grote waarde aan de gezondheid, de rideability en de instelling om het voor de ruiter te willen doen. Die is bij de Nederlandse dressuurpaarden niet minder dan die van paarden bij andere stamboeken.”

Sensibel, wat is sensibel?

Jazz heeft de naam om te sensibele paarden te geven. Møller: “Ik zie dat niet zo; er is geen betere hengst dan hij. Met de juiste merrie krijg je wellicht precies het karakter dat je wenst. Ik noem maar iets: Jazz x Rubinstein of Jazz x Donnerhall. En dan nog, wat is te sensibel? Met de juiste ruiter komt een paard met de dressuureigenschappen van Jazz heel ver.”

De KWPN-hengst is nog altijd beschikbaar voor de fokkers. Gebruik hem nu het nog kan! 

Informatie over dekken met Jazz

Foto: DigiShots