Ramel Antonia, SWE, Brother de Jeu, 168
Olympic Games Tokyo 2021
© Hippo Foto - Stefan Lafrentz
27/07/2021
Ramel Antonia, SWE, Brother de Jeu, 168 Olympic Games Tokyo 2021 © Hippo Foto - Stefan Lafrentz 27/07/2021 Hippo Foto

#Tokio | Fokker Emmy de Jeu: “Dit is de mooiste eer die je kunt hebben als fokker”

Fokkerij

Vijftien jaar geleden werd Brother de Jeu (v. Voice) in de stallen van Emmy de Jeu geboren. Afgelopen week maakte hij samen met de Zweedse Antonia Ramel zijn Olympisch debuut. “Dit is het ultieme samenspel van de sport en de fokkerij”, vertelt ze.

Advertisement

Beste acht

Zaterdag reed Antonia een solide proef met Brother de Jeu. Hierbij lieten ze expressieve drafverruimingen en nette drafappuyementen zien. Ook was de stap ruim en ontspannen. De proef was goed voor 68,54% en hielp mee aan de kwalificatie voor de landenwedstrijd. Dit betekende dat Brother de Jeu al bij de acht beste landen zat. In de Grand Prix Special van de landenwedstrijd was de ruin wat onrustiger en waren er wat meer storingen dan in de Grand Prix. Toch was ook deze proef goed voor 68,69%. Het Zweedse team belandde uiteindelijk op de zesde plaats.

Eerste keer

Emmy reageert: “Het is natuurlijk je ultieme doel als fokker dat je paard goed in de sport meedraait, en de Olympische Spelen zijn dan het hoogste doel. Zijn amazone Antonia kent hem door en door. Ze zei dat ze graag wat meer had willen laten zien, hij kan namelijk veel beter. Er waren nu wat foutjes, maar zo’n eerste keer is altijd moeilijk. Hij zat bij de laatste acht voor de teammedaille en dat is al erg knap. Ik vind het fantastisch wat ze gepresteerd hebben.”

Afhankelijk van omstandigheden

Of de fokker had verwacht ooit een Olympisch paard te fokken? “Verwachten ... Hoe meer paarden je fokt, hoe groter de kans is dat ze het goed doen in de sport. Toch moet het ook allemaal maar gebeuren. Niets is zeker en de weg er naartoe is heel lang. Als je denkt dat je er bent kan er alsnog een blessure komen. Je kan niets verwachten, omdat je afhankelijk bent van wat er gebeurt en wat de ruiter doet. Ik kan het fokken, maar iemand moet het wel rijden. Als de samenwerking zo eindigt, dan is dat het beste voor zowel de sport als de fokkerij en zie je weer hoe belangrijk die combinatie is. Zonder goede fokker geen goede ruiter, zonder goede ruiter geen goede fokker.”

Succesvolle moederlijn

Brother de Jeu is een zoon van de merrie O. Esther. Dit maakt hem een broer van verschillende kwaliteitsvolle sportpaarden. Denk aan Asther de Jeu (v. Contango), die op Grand Prix niveau uitkwam onder Tosca Visser. Ook volle zus Esther SVN was onder Marijke van Giesen Grand Prix-stargerechtigd. Hij verhuisde afgelopen juni naar de stallen van Lotte Meulendijks. Daarnaast zijn Zafriq de Jeu (v. Rousseau) en zijn volle zus W. Esther de Jeu actief in de Lichte Tour.

Als vader van Brother de Jeu koos Emmy Voice. “In die jaren heb ik veel met hem gedekt omdat het een goede hengst was met mooie vooruitzichten in de sport. Hij was toen nog jong, maar uiteindelijk heeft ook hij Grand Prix gelopen met Edward (Gal, red.). De combinatie tussen Jazz en Voice was een goede combinatie.”

Heel bijzonder

Hoewel de naam De Jeu goed bekend is in binnen- en buitenland, zet een prestatie als deze de fokker nog meer op de kaart. “Ik heb het geluk dat achter al mijn fokproducten mijn naam staat. Daardoor zijn ze herkenbaar. Ik kreeg vanuit de hele wereld allerlei positieve reacties. Dat is super leuk. Ik vind dit heel erg bijzonder, dat kan ik je wel vertellen. Er lopen ongeveer vijftien KWPN’ers rond op de Olympische Spelen. Als je daar dan jouw fokproduct bij hebt lopen, dan is dat wel speciaal”, klinkt Emmy trots.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Dirk Caremans Hippofoto.be