Klassieke Paarden Stamboek
Klassieke Paarden Stamboek Foto: Gemma Janssen

Weer geen erkenning voor Klassiek Paarden Stamboek

Fokkerij

Het College van Beroep voor bedrijfsleven (CBb) heeft wederom negatief beslist over een erkenning van het Klassiek Paarden Stamboek (KPST).

Advertisement

Echte Gelderse paard

Rudi van Lutterveld, voorzitter van het stamboek dat zich inzet voor het Klassiek Gelderlander Paard, en diens compagnon Anton van Lijssel waren in februari van dit jaar voor de derde maal naar het CBb gestapt voor erkenning van hun stamboek. Hoefslag Magazine berichtte indertijd over deze rechtszaak. Volgens beide heren is het echte Gelderse paard €”het type dat in de jaren '60 van de vorige eeuw volop in Nederland te vinden was€” met uitsterven bedreigd sinds het KWPN in 1998 de eis voor een bepaald percentage (oud)-Gelders bloed heeft losgelaten.

Strijden

Daarom strijden zij al sinds 2010 voor erkenning van hun eigen stamboek, het KPST, tot op heden zonder het gewenste resultaat. Volgens het Ministerie van Economische Zaken en de Rijksdienst voor Ondernemers (RVO), waar stamboekerkenningen onder vallen, kunnen de Klassieke Gelderlander paarden van het KPST namelijk gewoon bij het moederstamboek van de Gelderse paarden €”het KWPN€” geregistreerd kunnen worden.

Derde keer

Het CBb ging voor de derde keer, ondanks een statuutwijziging van het KPST, mee met EZ en RVO en verwierp de bezwaren van KPST-voorzitter Lutterveld. Die heeft bij Hoefslag gemeld het er wéér niet bij te laten zitten. In het najaar gaat de nieuwe fokkerijverordening van kracht en Lutterveld wil van die gelegenheid gebruik maken om weer voor erkenning van zijn stamboek te pleiten.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan Tekst: Albertine Nannings Foto: Gemma Janssen   [adrotate banner=”502”]