Charlotte Fry (NED) - Glamourdale
The Dutch Masters 2023
© DigiShots
Charlotte Fry (NED) - Glamourdale The Dutch Masters 2023 © DigiShots

Dutch Masters | Liveblog kür op muziek wereldbeker: Charlotte Fry en Glamourdale niet te kloppen

Dressuur The Dutch Masters

De laatste etappe van de wereldbekerdressuur in Den Bosch op The Dutch Masters zit er op. Natuurlijk bracht De Hoefslag hier live verslag van uit! Charlotte Fry won de proef met Glamourdale met bijna 87%. Dinja van Liere en Isabel Werth maakten de top drie compleet. Geen van allen wist een foutloze proef te rijden en de harmonie maakte het verschil.

Advertisement

16.55 uur Marieke van der Putten met Tørveslettens Titanium RS2

Als laatste starter reed Marieke van der Putten de ring binnen met haar Tørveslettens Titanium RS2 (v. Totilas). Donderdag werden ze heel knap tweede in de Grand Prix. De afgelopen maanden is de combinatie enorm gegroeid en dat zie je overduidelijk terug in de harmonie. Een prachtig samenspel tussen amazone en paard. De ruin doet enorm zijn best en Marieke probeert er alles uit te rijden. De piaffe en passage zijn absolute hoogtepunten van de combinatie, wat een gemak! De score dook helaas naar beneden toen er fouten ontstonden in de serie om de twee. Gelukkig kon ze die op haar reservelijn opnieuw doen. De score kwam uit op 81,19%.

16.45 uur Isabell Werth met Emilio (GER)

De Duitse routinier Isabell Werth wilde maar al te graag revanche nemen na haar Grand Prix van afgelopen donderdag. Emilio (v. Ehrenpreis) toonde erg fris bij het binnenkomen, maar Isabell pakte dat uiterst professioneel op. Hij zou nog soepeler in de aanleuning mogen zijn waardoor het omstellen ook vloeiender wordt. Ook in de galopwissels oogt het iets moeizaam terwijl hij wel weer hoge punten op de pirouettes weet te scoren. De score kwam uit op 82,76%.

16.35 uur Charlotte Fry met Glamourdale (GBR)

De verwachtingen waren hoog gespannen voor de wereldkampioenen Charlotte Fry en Glamourdale (v. Lord Leatherdale). De zwarte KWPN-hengst toonde actief in de passage en was weer fenomenaal in de uitgestrekte gangen. Lottie reed hem zeer vakkundig door de appuyementen heen die ook echt een hoogtepunt zijn. De uitgestrekte galop leverde bijna vanzelfsprekende 10 op, wat een kracht en ruimte! In rechter galopappuyement kwam de hengst even tegen de hand en brak daarin naar boven uit. De series zijn enorm groot en naar boven toe gesprongen. De score kwam uit op 86,84% waarmee ze ruim aan de leiding gaan.

16.25 uur Dinja van Liere met Hermès N.O.P. (NED)

Dinja van Liere en haar Hermès N.O.P. (v. Easy Game) konden zich goed herpakken na hun iets mindere Grand Prix op donderdag. De combinatie begon direct met een indrukwekkende passage en piaffetour. Hermès keek om zich heen, maar liet zich nog goed rijden door zijn amazone. Voor de staponderdelen verschenen ook een 7,4 en een 7,8 op het scorebord. Niet alle wissels waren even recht en hij werd ook wat heter in de galoptour. Dat kwam iets tot uiting in de uitgestrekte galop, maar Dinja kon hem goed oppakken voor de pirouette. In de wisselserie werd de spanning de hengst even iets teveel wat storingen tot gevolg had. Dinja gaf hem het vertrouwen en kon haar kür knap uitrijden. Hij liet zijn kracht zien in de verzamelde oefeningen waar hij zo in uitblinkt. Het is misschien een iets minder hogere score dan we hadden gehoopt, maar wat heeft Dinja het goed gedaan! De score kwam uit op 83,38%.

16.15 uur Benjamin Werndl met Famoso OLD (GER)

Het is een spannende strijd in het Duitse team, wie mag er mee naar Omaha? Vanuit het Duitse team mogen er drie combinaties afgevaardigd worden en wat zou Benjamin graag een plekje bemachtigen. Wat is dit een prettige combinatie om naar te kijken met een fijne aanleuning en harmonie. De ruin leek iets onder de indruk van de jurytafels. Benjamin reed hem professioneel en met vakmanschap door de kür heen. Het paard zou nog wat meer gewicht op de achterhand op mogen nemen. De pirouettes waren klein gezet gereden en ook de wisselseries waren een hoogtepunt. De mooie ruime en recht gesprongen wissels leverde hoge punten op. Op de laatste lijn probeerde Benjamin alles eruit te rijden. Een stoere passage, een piaffe pirouette en weer in passage naar de jury toe sloot hij zijn kür af. De score kwam uit op 82,05%.

16.05 uur Thamar Zweistra met Hexagon’s Ich Weiss (NED)

Thamar Zweistra is gelukkig weer helemaal back on track na haar gebroken stuitje. De schimmelhengst Hexagon’s Ich Weiss (v. Rubiquil) oogde heel geconcentreerd op zijn amazone. Soms zou de hengst nog iets stiller in de aanleuning mogen blijven. In de sterke galoptour klommen de cijfers naar boven. In de kür van Thamar zit een hoge moeilijkheidsgraad die ook beloond werd met een 9,4 gemiddeld. Een grote glimlach van de amazone bij het afgroeten. De score kwam uit op 78,97%.

15.55 uur Denise Nekeman met Boston STH (NED)

Denise en de zwarte hengst Boston STH (v. Johnson) doorliepen samen alle internationale jeugdklasses en hebben al meerdere wereldbekerwedstrijden gereden bij de senioren. De zeventienjarige hengst maakte een fitte indruk toen hij de arena binnen kwam. De series waren nog niet geheel foutloos en mogen met nog iets meer afdruk gereden worden. De combinatie kreeg nette punten voor de passage, maar mag in de piaffe nog iets vloeiender in het ritme door blijven gaan. De score kwam uit op 77,01%.

15.00 uur Marlies van Baalen met Habibi DVB (NED)

Marlies en de door haar familie gefokte Habibi DVB maakten in Den Bosch hun wereldbekerdebuut. De vosruin is sterk in de verzamelde onderdelen en scoort hoog op de piaffe en passage. Ze reden op de kürmuziek van Marlies haar vorige Grand Prix-paard Ben Johnson. Hij zou nog meer punten kunnen scoren op de staponderdelen en de pirouettes die eerst meer gezet mogen worden getoond. Het paard heeft enorm veel kwaliteit en kan zowel heel goed naar voren en terug naar de verzameling. Het beeld is harmonieus en Habibi maakte een fitte indruk. Marlies wilde nergens punten laten liggen en streed er echt voor. Dat werd beloond met een prachtige score van bijna 80% en daarmee namen ze de leiding over van Hans-Peter. De score kwam uit op 79,36%. 

14.50 uur Hans-Peter Minderhoud met Glocks’ Dream Boy N.O.P. (NED)

Hans-Peter en zijn hengst konden zich herpakken ten op zichtte van de Grand Prix op donderdag. Dream Boy (v. Vivaldi) maakte een fittere indruk en leek in de ring iets meer gelaten. De galopappuyementen en uitgestrekte galop waren erg ruim. Helaas waren de series niet mooi doorgesprongen en vloeiend, wat hen iets mindere punten opleverde dan wat ze kunnen. De score kwam uit op 79,06%.

14.10 uur Laura Tomlinson met Fallatijn (GBR)

De Britse amazone reed een iets behouden kür met haar vosruin Fallatijn (v. Vivaldi). In de piaffe zou het paard wat meer op de plek mogen blijven. De wisselseries waren foutloos en de ruin sprong grote wissels. Laura reed niet het onderste uit de kan zodat hij paard niet meer spanning op zou bouwen. Dat was iets te zien aan de aanleuning met af en toe een open mond. Op de laatste lijn reed ze in uitgestrekte draf naar de jury toe en was haar team zichtbaar blij met de prestatie. De score kwam uit op 74,56%.

Bekijk hier de uitslagen.

Bron: De Hoefslag

Foto: Digishots