Afbeelding
Arnd Bronkhorst

Dutch Masters | Liveblog Grand Prix Wereldbeker: Charlotte Fry en Glamourdale winnen, Marieke van der Putten super knap tweede

Dressuur The Dutch Masters

Donderdag om 17.30 uur ging de Grand Prix van de wereldbekerdressuur in Den Bosch op The Dutch Masters - Indoor Brabant van start. Natuurlijk bracht De Hoefslag hier live verslag van uit! Charlotte Fry won de proef op weergaloze wijze, hoewel niet helemaal foutloos. Marieke van der Putten werd zeer knap tweede, voor Dinja van Liere en Isabell Werth.

Advertisement

Isabell Werth en Emilio

Het was niet de proef die Isabell neer wilde zetten. Met een bijna boos gezicht verliet ze de ring na haar proef waarmee ze vijfde werd met 74,34%. Isabell moest er flink aan rijden en de proef was ook zeker niet foutloos. De amazone kennende neemt ze haar revanche zaterdag in de kür. 


Isabell Werth - Emilio Jumping Amsterdam 2023 © DigiShots - DigiShots

Benjamin Werndl en Famoso

Hij staat in de tussenstand op de vierde plaats, maar wil graag punten verzamelen in Den Bosch voor de finale in Omaha. Er mogen max drie van één land gaan. Zijn zus, Jessica, is titel verdediger, en daarnaast staan Isabell Werth en Ingrid Klimke er heel goed voor. Met een sympathieke proef, waarin nog wel winst te behalen is, noteerden ze 75,04%.


Benjamin Werndl (GER) - Famoso OLD Equita Lyon 2022 © DigiShots - DigiShots

Marieke van der Putten en Torveslettens Titanium RS2 

De meest foutloze proef van vanavond was voor deze combinatie. Misschien reed Marieke er niet alles uit wat er in zit, maar ze hebben de kür op zaterdag nog voor de boeg. Marieke stelde de Totilas-zoon weer uiterst sympathiek voor, waarbij het lijkt alsof ze geen hulpen geeft. In de ‘gewone’ draf mag hij misschien iets meer achterbeen gebruik laten zien, maar in de verzamelde gangen, als piaffe en passage, liet hij de oefeningen bijna uit het boekje zien. Met 76,76% bleven ze Dinja en Hermès voor en staan ze tweede achter Charlotte Fry.


Marieke van der Putten (NED) - Torveslettens Titanium RS2 Jumping Amsterdam 2023 © DigiShots - DigiShots

Dinja van Liere en Hermès N.O.P.

Waar Hermès vorig jaar op The Dutch Masters de handdoek nog in de ring gooide was hij nu enorm ‘aan’. De gelatenheid mistte in de meeste onderdelen hierdoor en Dinja balanceerde op een hele dunne lijn met hem om alles in goede banen te leiden. Er waren verschillende hele hoge punten, maar ze lieten ook veel punten liggen hierdoor. Wat een vakmanschap om dan nog naar 75,37% te rijden. Natuurlijk kunnen ze veel beter, maar op naar de Kür zaterdag.


Dinja van Liere (NED) - Hermes N.O.P. Jumping Amsterdam 2023 © DigiShots - DigiShots

Charlotte Fry en Glamourdale

Alle ogen gericht op Lottie Fry en Glamourdale, de regerend wereldkampioenen. En wat een proef was het weer. Glamourdale liep met veel schwung, ruimte en gedragen, met veel power, maar toch losgelaten en met veel lichaamsgebruik door de proef. Het beeld was vanzelfsprekend, met veel zelfhouding. In een piaffe was even een aarzeling in het uitrijden naar de passage. We zagen een waanzinnige galopverruiming met aan het einde helaas een keer omspringen. Hele grote doorgesprongen galopwissels, een prachtig zig-zag appuyement, gezette pirouettes, een uitstekende laatste lijn passage-piaffe-passage, de perfecte serie om de twee; de kleine foutjes zijn de combinatie zeker vergeven. Met 79,83% staan ze dik bovenaan.

Thamar Zweistra en Hexagon’s Ich Weis

Thamar was zelf een aantal maanden uit de running. Ze blesseerde haar stuitje toen ze van een stoel viel. De blessure is ze nog niet helemaal te boven, maar toch is ze er weer bij in Den Bosch. Ich Weis had er duidelijk veel zin in en liet heel veel go zien. Soms iets teveel waardoor het soms iets hectisch was, waarschijnlijk door gebrek aan wedstrijdritme. Naar het einde van de proef toe werd dit beter. Geroutineerd als Thamar is als amazone leidde ze alles in goede banen en noteerden ze 73,11%, met vooral hoogtepunten in de galoptour. Met een grote glimlach verliet ze de ring. Daarmee neemt ze nipt de leiding over van Marlies van Baalen.


Thamar Zweistra - Hexgons Ich Weiss FEI Dressage World Cup Lyon 2022 © DigiShots - DigiShots

Hans Peter Minderhoud en GLOCK’s Dream Boy N.O.P.

Hans Peter Minderhoud en GLOCK’s Dream Boy N.O.P. zijn altijd vaste waarde voor het Nederlandse team, zo ook op de Olympische Spelen in Tokio afgelopen jaar. Toch konden ze vandaag niet het allerlaatste van hun kunnen laten zien. Voordat hij achterwaarts ging duurde het erg lang en een passage inzet was ver voor de letter, verder sloop er een foutje in de inzet van de éners, wat allemaal onvoldoende opleverden. Er waren wat momenten van spanning, waardoor het beeld minder vanzelfsprekend was. De pirouettes waren wel echt hoogtepunten, net als de stoere galopverruiming. De score kwam uit op 72,13%.


Hans Peter Minderhoud - GLOCK’s Dream Boy Longines FEI Dressage European Championships 2021 © DigiShots - DigiShots

Marlies van Baalen en Habibi DVB

Marlies startte voor het eerst in een wereldbeker kwalificatie met Habibi DVB, die door Mara de Vries werd opgeleid en nu al een tijdje onder het zadel is van Marlies. Habibi liep met heel veel power en go door de proef en werd zeer professioneel en op lengte voorgesteld. Habibi heeft een heel sterk achterbeen gebruik en beweegt mooi los door het lijf. De score kwam uit op 73,09%.


Marlies van Baalen met Habibi DVB -Arnd Bronkhorst

Laura Tomlinson en Fallatijn

Fallatijn die we nog kennen onder Theo Hanzon liet met de Britse amazone een proef zien met heel veel go. De vos heeft heel veel beweging in de benen en enorm veel go, waardoor  Laura nog moeite heeft om hem echt op lengte te houden en los in de bovenlijn te houden. Voor de echte hoge cijfers moet hij losser door zijn lijf blijven en iets meer gelaten zijn. De score kwam uit op 69,96%.

Denise Nekeman en Boston

Denise Nekeman ging als eerste van start met de inmiddels 17-jarige Boston, die de familie al vanaf veulentje in bezit heeft. Denise heeft dus de hele opleiding gedaan. In de eerste uitgestrekte draf zat een hakkeltje en in het dubbel tellende zig-zag appuyement in galop sloop een fout, waardoor de score kelderde. Boston was af en toe iets onrustig in de mond, maar liet verder een foutloze proef zien met zijn amazone. De score kwam uit op 71,02%.

 

Bekijk hier alle uitslagen.

Bron: De Hoefslag

Denise Nekeman - Boston STH
NK Dressuur 2022
© DigiShots
Afbeelding
Marlies van Baalen met Habibi DVB
Thamar Zweistra - Hexgons Ich Weiss
FEI Dressage World Cup Lyon 2022
© DigiShots
Dinja van Liere (NED) - Hermes N.O.P.
Jumping Amsterdam 2023
© DigiShots
Marieke van der Putten (NED) - Torveslettens Titanium RS2
Jumping Amsterdam 2023
© DigiShots
Benjamin Werndl (GER) - Famoso OLD
Equita Lyon 2022
© DigiShots