Marten Luiten - Fynona
World Equestrian Festival CHIO Aachen 2021
© DigiShots
Marten Luiten - Fynona World Equestrian Festival CHIO Aachen 2021 © DigiShots Leanjo de Koster

Marten Luiten wint Lövsta Future Challenge U25 in Gothenborg: “Het viel allemaal op zijn plek”

Dressuur

Marten Luiten en Fynona (v. Ampère) kwamen aan start op de finale wedstrijd van de Lövsta Future Challenge in het Zweedse Gothenborg. Vrijdag wonnen ze de U25 met 72,21% en zaterdag reden ze hun kür op muziek. Ook deze rubriek schreven ze op hun naam met 77,01%.

Advertisement

Indrukwekkende entourage

“Het was een super mooie wedstrijd en het was top geregeld. Het is een super gave kans om in zo’n ring te mogen rijden en dan ging het ook nog heel goed. Het was voor het eerst dat we deze baan binnen reden en er zat veel publiek, dat was mooi om te zien. De entourage was best indrukwekkend, maar Fynona liep een super goede proef. Op de laatste lijn kregen we wel een miscommunicatie maar we hadden nog genoeg over. We kregen voor de pirouettes en de series goede punten in zowel de proef als de kür.” 

‘Ze doet er een schepje bovenop’

Hoe gaat Fynona om met zo’n entourage? Marten vertelt “Ze doet er eerder een schepje bovenop dan dat ze er voor terug deinst. Dat is een voordeel van dit soort wedstrijden zoals deze en Jumping Amsterdam. Ze reageert er heel goed op en laat zich heel goed rijden. De kür ging voor mijn gevoel nog een slag beter. Ik denk dat we ook in de wedstrijd gegroeid zijn en ik vind de kür ook een super leuk onderdeel. We zaten lekker in de flow en dan is het echt genieten. Het viel allemaal op zijn plek en dan op mooie muziek rijden maakt het helemaal af.”

Onderlinge sfeer

“Zowel de stallen als het hotel zitten in dezelfde hal. Alles zat super mooi dicht bij elkaar en de stallen waren ook prima. De eerste twee dagen waren er ook veel springruiters, wat soms wel druk was. We reden dan wel geen landenwedstrijd maar er was een super sfeer met de andere Nederlandse amazones Jessica Poelman en Thalia Rockx. Dat helpt echt wel mee, je bent er voor elkaar. Ik merk dat ik steeds handiger word in de proeven en dingen onderweg sneller kan oplossen. We waren zo gewend aan de young riders-proeven, dat we hier even aan moesten wennen. We krijgen nu steeds meer ervaring en ik kijk vooral uit richting de observaties. Ik hoop natuurlijk op een teamplek voor het EK, maar vooral mooie wedstrijden te rijden en nog meer kunnen verfijnen op wedstrijd.”

Dubbel kampioen

Zijn stallen zijn gevuld met jonge paarden die hard op weg zijn naar de subtop. “Met Killer reed ik vorig jaar young riders en nu in de Lichte Tour. Ik ben van plan om hem binnenkort mee te nemen in de Intermediaire I, hij pakt het super goed op. De andere twee paarden die ik uit breng, Johnny en Larsson. Ze werden beide regiokampioenschap in Groningen vorig weekend in het Z2 en ZZ-Licht. Die zitten er aan te komen voor de subtop en daar trainen we rustig naar toe”, vertelt de ruiter. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: Digishots