Dinja van Liere (NED) - Hermes N.O.P.
Jumping Amsterdam 2023
© DigiShots
Dinja van Liere (NED) - Hermes N.O.P. Jumping Amsterdam 2023 © DigiShots DigiShots

Jumping Amsterdam | Liveblog WB Kür op muziek | Dinja van Liere flikt het! 87,055% en wint!

Dressuur

Vandaag om 12.30u ging de FEI World Cup Kür op muziek van start. De beste 15 combinaties van de Grand Prix van gisteren verschenen aan de start. Dinja van Liere en Hermes N.O.P. verschenen als topfavoriet als laatsten in de baan om 15.10u. Isabell Werth had een topscore van 86,595% neergezet. Dat was ‘the score to beat’. Dinja had haar handen vol aan Hermes, maar ze flikt het wederom om! Met een nieuw PR van 87,055% wint ze ook de WB Kür op muziek! Lees hieronder het verslag van de WB Kür op muziek terug.

Advertisement

Niveau heel hoog

Wat lag het niveau hoog in deze WB Kür op muziek! Maar liefst 10 combinaties gingen over de 80% heen. Beste Nederlander, na Dinja van Liere, was Hans Peter Minderhoud met Dream Boy. Met 81,970% werden zij zesde. Op een zevende plek volgden Emmelie Scholtens en Desperado (81,640%). Kirsten Brouwer werd heel knap tiende met Foundation met een PR van 80,135% en Marieke van der Putten en Torveslettens Titanium eindigden als twaalfde met 77,220%.

12.30 uur Laura Tomlinson met Fallatijn (GBR) 74,150%

En we zijn los! De Britse Laura Tomlinson reed met de stoere vos Fallatijn, het voormalig toekomsttalent van Theo Hanzon, op de klanken van Cold Play naar 74,150%. Op de muziek, waarin veel gebeurde qua wisselingen van de melodie, toonde de expressievolle Vivaldi-zoon met name zijn talent voor de verzamelde oefeningen als de passage en piaffe. Hij begon iets gespannen bij het binnenkomen, maar gedurende de draftour kwam er steeds meer ontspanning. In de tweeërs zat aan het begin een klein hakkeltje, maar op haar reservelijn liet ze alsnog een foutloze serie om de twee zien. Na een galoptour met wat lijntjes met een hoge moeilijkheidsgraad wilde ze afsluiten met wat deze Vivaldi-zoon zo goed kan: piaffe en passage, maar in de laatste lijn in de piaffe pirouette bij A blokkeerde de ruin even en viel stil. Tomlinson loste dit sympathiek op en kon nog tijdig verder rijden de AC-lijn op.

13.00 uur Charlotte Fry en Lars van de Hoenderheide (GBR) 78,335 %

Charlotte Fry verscheen voor de verandering eens niet met een zwarte elegante in de baan, maar met een opvallend getekende stoere vos. Met de twaalfjarige Lars van de Hoenderheide reed zo op moderne hits van artiesten als Coldplay, Jason Derulo, Shawn Mendes, Sia, Maroon 5 en Pink liet Fry zien hoe fantastisch veel schakelvermogen deze vosbles heeft. Wat een kracht! De linkerpirouette was kantje boord qua activiteit, maar ze wist hem aan de praat te houden. Hele mooie grote wissels, strakke series! In de laatste lijn in een piaffe pirouette kwam Lars even iets tegen hand, maar Fry wist dit handig op te lossen en stuurt naar 78,335%. Daarmee pakt ze de leiding.  

13.10 uur Hans Peter Minderhoud en Glock’s Dream Boy 81,970%

Hans Peter Minderhoud rijdt altijd met het mes tussen de tanden! Op zijn inmiddels meer dan bekende, prachtige Kür rijdt hij zijn zwarte Glock’s Dream Boy uiterst geroutineerd rond. Scherpe appuyementen, mooie piaffe-passagetour, een wellicht iets beperkte stap drukt een klein beetje de score, maar met een zeer gedurfde galoptour - waanzinnige verruimingen, superstrakke series - haalt hij dit weer makkelijk op. Heel sterk gereden! Ze zijn in vorm hoor! Met 81,970% gaan ze ruimschoots aan de leiding!

13.20 uur Marieke van der Putten en Torveslettens Titanium Rs2 77,220%

Wat een elegante combinatie vormt Marieke van der Putten met haar Torveslettens Titanium Rs2. Deze Totilas-zoon blinkt uit in de verzamelde oefeningen als de piaffe en passage. In de serie om de twee sloop een foutje en ook in de serie om de pas meteen na haar pirouette leek hij even wat heet te worden, maar Marieke wist dit goed af te laten vloeien. Helaas op de daaropvolgende serie om de pas net een klein hakkeltje aan het einde. Volledig haar eigen fout zei ze daarover na afloop tegen Alex van Silfhout en haar coach Marion Schreuder, die overigens super tevreden was. Over het algemeen een heel harmonieus beeld waar Torveslettens Titanium wellicht soms nog net iets meer ervoor kon blijven. Met een score van 77,220% staat ze voorlopig op een derde plek.

13.30 uur Patrik Kittel met Touchdown (SWE) 82,645 %

De Zweedse Patrik Kittel kwam in stap binnen om na het groeten in uitgestrekte draf te vertrekken. Daarmee laat hij meteen zien wat een controle hij heeft. Ook het daaropvolgende zigzag-appuyment getuigt daarvan waarin hij speelt met het tempo. De elegante Touchdown is niet voor niets Kittels toekomstpaard. Geweldige gelaten uitgestrekte stap waar hij ook niet minder dan een 8 op krijgt. Mooie grote, vloeiende wisselseries, waarin Kittel op zijn karakteristieke manier meebeweegt in het bovenlichaam. heel prettig beeld om naar te kijken, veel harmonie, en prachtige ondersteunende muziek. En wat een lichtvoetige passage met een royaal voorbeen. Het publiek waardeert het! 82,645% en daarmee aan kop.

13.40 uur Helen Langehanenberg met Annabelle (GER) 80,230%

Sturen dat kunnen die Duitse amazones wel! Met een mooie klassieke Kür met klokzuivere piaffes en passages en een prachtig opwaarts beeld, waarbij de merrie in galop soms haast iets over de teugel leek te komen, is Helen Langehanenberg de derde combinatie die over de 80% gaat. Met 80,230% stoot ze Charlotte Fry van de derde plek. 

14.10 uur Daniel Bachmann Andersen en Zippo M.I. (DEN) 80,240%

De altijd sympathiek rijdende Daniel Bachmann Andersen is met Zippo M.I., een nakomeling van zijn eerdere toppaard Blue Hors Zack, de eerste start na de pauze. Prachtig opwaarts beeld met een ruiter die uiterst verfijnd inwerkt. Sterke draftour met hele ritmische passages van de grond af. Hele fijne stille aanleuning. In de verzamelde stap sluipt een beetje spanning en dreigt Zippo in piaffe aan te gaan. Series strak op het ritme van de muziek. In de serie om de pas leek de ruiter nog in te zetten op twee wissels meer, want Zippo deed er slechts 13. In de jokerlijn herstelde de ruiter dit. Prachtige Kür en goed voor 80,240% en een derde plek achter Patrik Kittel en Hans Peter Minderhoud.

14.20 uur Emmelie Scholtens en Desperado 81,640%

Met Desperado kwam de derde rechtstreekse zoon van Vivaldi in de baan. Samen met Emmelie Scholtens vormt de beeldschone zwarte Desperado een uiterst charmante combinatie. Hun draftour was expressief met een hele fraaie passage en piaffe, sterke verruimingen en een altijd mooi opwaarts beeld. Goede uitgestrekte stap. Ook een mooie galoptour met wederom een opvallend mooi expressief voorbeengebruik van Desperado. Foutloze series waarbij de wissel naar links nog net een fractie expressiever zijn, hele mooie kleine en gezette pirouettes. In de laatste lijn zou de piaffe net wat meer expressie mogen hebben, iets voorzichtig. Hele safe, stabiele en vooral erg harmonieuze Kür: 81,640% en daarmee verwijst ze Bachmann Andersen naar een vierde plek om zich tussen Minderhoud en Bachmann Andersen in te nestelen.

14.30 uur Isabell Werth en Emilio (GER) 86,595%

Na de beeldschone Desperado verschijnt met Emilio van Isabell Werth een heel ander type paard in de baan die van nature iets horizontaler is. Werth laat uiteraard niets aan het toeval over. Uiterst geroutineerd weet ze Emilio, die met vlagen iets gespannen oogt zoals in de uitgestrekte stap en voor het aanspringen in galop wat in het publiek lijkt te zien, door zijn proef te begeleiden. Uiterst moeilijke lijnen! In de serie om de twee helaas net in de laatste wissel een hakkeltje. Prachtig kleine pirouettes gevolgd door een piaffe pirouette. Knap! Op die laatste lijn laat ze haar enorme ervaring nog even zien en speelt ze met de piaffes en passages. Zelfs een keer een 10 voor die piaffe pirouette! Wat een gemak! Ze speelt met de oefeningen met de hoogste moeilijkheidsgraad. Een grote grijns bij het afgroeten en een mega score van maar liefst 86,595%

14.40 uur Ingrid Klimke en Franziskus FRH (GER) 84,960%

Wat een vrolijke Kür op Spaanse deuntjes als Despacito en muziek van Enrique Iglesias! Ingrid Klimke reed een hele frisse Kür met haar Franziskus FRH die nog weleens vrolijk uit de hoek kan komen (zoals bij het vertrekken van de uitgestrekte draf) dus wat dat betreft past deze muziek hem perfect. Mooie open aanleuning, heel stabiel en constant beeld. Mooie pirouettes! In de piaffes heeft de hengst de neiging om nog weleens iets wijd te gaan. In uitgestrekte draf, voluit gereden en met één hand, op naar het afgroeten. En hij staat! En hoe!! Het plezier straalt er vanaf. 84,960% en daarmee tweede achter Werth.

14.50 uur Nanna Skodborg Merrald en Blue Hors Zack (DEN) 85,220%

De legende Blue Hors Zack, voormalig toppaard van Blue Hors Zack, is met zijn negentien jaar nog topfit! Veel expressie, altijd een mooi opwaarts beeld met een mooie stille aanleuning en een passage-piaffetour klok en klok zuiver. Wat een krachtpatser. Hele gezette pirouettes, groot doorgesprongen wisselseries. Wat een machtige wissels! Haar jokerlijn had Nanna Merrald niet nodig waardoor ze het hield bij een verruiming. Op zijn laatste lijn toont Blue Hors Zack zijn talent nogmaals voor de piaffe en passage. Genieten! 85,220% en daarmee naar een tweede plek.

15.00 uur Kirsten Brouwer en Foundation 80,135%

Na haar ijzersterke proef gisteren, mocht WB debutante Kirsten Brouwer, die op het laatste moment de geblesseerde Thamar Zweistra verving, vandaag als ‘new kid’ Kür rijden. Met een gedurfde, frisse Kür, die ze nog niet geoefend had, refereerde ze nog even naar Zweistra door een serie om de twee op de volte te rijden. Helaas sloop in de daarop volgende serie op de diagonaal een klein foutje. Zo nu en dan kan het gehele beeld nog net iets solider en stabieler. Ook in de laatste draftour zie je dan nog wat de groenigheid, maar heel knap gedaan! 80,135% Nieuw PR!

15.10 uur Dinja van Liere en Hermès N.O.P. 87,055%

Kan Dinja het weer waarmaken? Kan ze over Isabell haar score heen? IJzer en ijzersterk is Hermes in zijn piaffe en passage werk! In zijn draftour neigt hij af en toe iets zich op te drukken, maar Dinja weet dit goed te managen. Hij lijkt zijn koppie goed bij zijn werk te houden, al oogt hij met vlagen wat spanning op te bouwen. Goede series, mooie gezette pirouettes. Bij de inzet van de eners na de pirouette lijkt Hermès wederom iets spanning op te bouwen en wordt hij wat gehaast, maar de rust is snel weer gevonden. Deze hengst blinkt uit in zijn verzamelde oefeningen. Maar ze flikt het hoor! 87,055%. Een nieuw PR en boven Isabell Werth! Met zowel Hermès als Hartsuijker zou ze nu in principe mogen deelnemen aan de Wereldbeker finale. Een luxeprobleem volgens haar. 

Bekijk hier alle uitslagen.

Bron: De Hoefslag
Foto’s: Digishots