Afbeelding

Michelle Bruil: “Het hoogste niveau zit er zeker in bij Mats”

Dressuur

De 27-jarige Michelle Bruil is geboren en getogen tussen de paarden. Ze zat al in het zadel toen ze pas twee weken oud was en met haar moeder als instructrice groeide de liefde voor paarden steeds meer. In 2018 begon de amazone met het rijden op de inmiddels- KWPN erkende dekhengst Abrilon van haar schoonvader. Op deze stal viel haar oog op de jonge hengst Mats (v. Gunner KS), waar ze steeds meer mee te maken kreeg. Ondertussen is de combinatie onafscheidelijk en hebben ze de stijgende lijn te pakken gekregen, wat zorgt voor positieve resultaten tussen de witte hekjes.

Advertisement

Bles

“Ik ben in november 2018 bij mijn schoonvader gaan rijden, hij heeft een Gelderse paarden fokkerij. Hier ben ik begonnen op de inmiddels KWPN-erkende dekhengst Abrilon, wiens moeder toevallig de oma van Mats is”, steekt de amazone van wal. “Toen ik daar kwam viel Mats mij eigenlijk meteen al op. Hij stond tussen twee zwarte en een bruin paard in de opfok achterin de schuur, zijn bles en een deel van zijn maanoog sprongen er gelijk uit.”

Verliefd

De eerste echte ontmoeting tussen Bruil en Mats had niet gelijk een positieve reden. “Na enkele weken in die opfok hebben mijn moeder en ik hem snel uit die stal moeten halen omdat hij zijn oog had verwond. Ik kon hem zo pakken tussen de andere hengsten en vanaf dat moment was ik eigenlijk een beetje verliefd. Van zijn verwonding is niks meer te zien gelukkig. Hij ging vijfhonderd meter van het huis het land op en ik ging samen met mijn moeder wel eens langs om bij hem te kijken.”

Ontploffen

Toen de amazone na haar bevalling in november 2020 weer begon met paardrijden, kwam Mats ook naar stal toe. “Mats was toen bijna vier en werd gecastreerd omdat mijn schoonvader hem wilde verkopen, maar omdat ik hem heel graag wilde hebben mocht ik hem overnemen. In de loop van dat jaar heeft een vriendin van mij Mats zadelmak gemaakt, na mijn bevalling doe ik dit niet meer. Vanwege tijdgebrek, ik reed destijds zes paarden en had ook nog een baan en een gezin, bleef ze hem één keer per week rijden. Mats kon zich met opstappen heel erg rond maken, waardoor ik hem niet altijd vertrouwde. Hij deed niks, maar zodra je ging zitten had je het idee dat hij elk moment kon ontploffen. Mede hierdoor is het trainen op een laag pitje komen te staan en reed ik er het afgelopen jaar maar één keer in de twee á drie maanden op.”


Goede zelfhouding

Toen Bruil haar ZZZ merrie met verlof ging, maakte ze de keuze om Mats te verkopen of serieus op te pakken. “Ik besloot hem op te pakken en sinds 2,5 maanden zijn we weer wat serieuzer bezig en heeft hij zijn eerste wedstrijden gelopen. Hij is altijd op en top braaf, loopt altijd winst en rijdt vaak in de prijzen! En dat terwijl hij nog helemaal niet bevestigd is. Hij heeft heel veel zelfhouding, waardoor het beeld er al heel stabiel uitziet. Afgelopen weekend kreeg ik nog het compliment van de jury dat zijn aanleuning zo fijn was, en dat voor een paard dat net bezig is.”

Once in a lifetime paard

Onder leiding van haar moeder, Jorgen Ros en Jean René zet ze de opleiding van Mats voort. “We hebben eind oktober een pink Ribbon rit mee gereden van 18km, dit was zijn eerste echte bosrit. De hele weg heeft hij voorop gelopen met een lang teugeltje, ik was zo trots! Qua wedstrijden heb ik geen haast met hem, omdat ik zelf ZZZ heb gereden kan ik de klasses overslaan en zou ik in principe vanaf januari al ZZL met hem mogen starten. Dit ga ik niet doen, want hier is hij echt nog niet klaar voor. Er staan nog een aantal leuke wedstrijden op de planning zoals de kerstweek in Kootwijkerbroek en hier doen we nog lekker in het L mee. De M-oefeningen zitten er al wel op, maar ik wil hem vooral eerst lekker meters laten maken in het L. We gaan voor het hoogste niveau, want dat zit er zeker in. Daarnaast is hij de stabiele factor in mijn kleine kudde van twee merries met veulens, hij is echt de grote liefde van mijn merrie die eigenlijk geen andere paarden tolereert. Dankzij Mats is zij ontzettend veranderd. Hij is echt mijn grote vriend en een once in a lifetime paard”, sluit de amazone enthousiast af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto’s: Marjon Hoen Fotografie/ Dieke Gelderman - Smileforhorse

Afbeelding