Gal Edward, NED, Glock's Total US, 151
Olympic Games Tokyo 2021
© Hippo Foto - Dirk Caremans
27/07/2021
Gal Edward, NED, Glock's Total US, 151 Olympic Games Tokyo 2021 © Hippo Foto - Dirk Caremans 27/07/2021 Dirk Caremans

Voor de tweede keer door PETA aangespannen ‘rechtszaak’ tegen Edward Gal wederom afgewezen “Rechter stelde korte metten”

Dressuur

PETA heeft reeds in 2018 Edward voor het Duitse gerecht willen dagen wegens vermeende overtreding van de Duitse dierenwelzijnswet tijdens het EK in Aken. In het bijzonder werd Edward beticht van het trainen in de roll kur methode. Deze zaak werd aanhangig gemaakt vlak voor de World Equestrian Games in Tryon. De rechtbank in Duitsland heeft de zaak echter niet in behandeling genomen wegens volledig gebrek aan overtuigend bewijs. De zaak is toen direct afgewezen. Begin dit jaar heeft PETA dezelfde zaak opnieuw aanhangig gemaakt. Ditmaal vlak voor de Olympische spelen in Tokio. Er is een duidelijk patroon te herkennen; voor elk groot evenement probeert PETA Edward in een slecht daglicht te stellen. In de huidige zaak legde PETA in haar aanklacht onder meer de nadruk op het beeldmateriaal van het losrijden en het moment vlak voor de proef van Edward met GLOCK’s Undercover in de Grand Prix Special op het EK. De rechter maakte vandaag korte metten met de aanklacht en stelde PETA volledig in het ongelijk.

Advertisement
Vanmorgen werd in andere media in Nederland en Duitsland naar voren gebracht dat Edward Gal vandaag een vonnis boven het hoofd hing, omdat hij in 2015, tijdens het losrijden voor het EK in Aken (waar Nederland goud won) zijn paard onvriendelijk gereden had. In de Duitse pers werd naar voren gebracht dat PETA in een eerdere rechtszaak al een schadevergoeding van 6000 euro had afgedwongen, wegens inbreuk op het het welzijn van zijn paard. Niks is minder waar en vandaag werd PETA door de rechter voor de tweede keer de deur gewezen, omdat hetgeen zij verkondigde, inclusief beeldmateriaal, ongegrond was. Edward werd van alle blaam gezuiverd.

Het recht heeft opnieuw zege gevierd

Niet waar

Een lichtpuntje in deze zware ‘PETA’ dobber voor Edward en zijn hele team, waarin iedereen het welzijn van hun paarden hoog in het vaandel heeft. Nicole Werner reageert op alle gebeurtenissen, die niet alleen sinds vandaag plaatsvinden, maar dus al vele jaren lopen. “Er zijn zoveel dingen naar buiten gebracht die niet waar zijn. Zo werd er door PETA gezegd dat Edward al een boete van 6000 euro opgelegd had gekregen, terwijl dit totaal niet waar was. PETA wilde een rechtszaak aanspannen over het losrijden tijdens het EK in 2015 in Aken. Hiermee kwam ze echter pas in 2018, een paar maanden voor de wereldruiterspelen in Tryon. Als Edward echt het welzijn van zijn paarden in gevaar had gebracht, dan kom je daar toch meteen mee en niet drie jaar later?”

Ongegrond

De Duitse rechter heeft de ten laste gelegde feiten ongegrond verklaard, mede op basis van getuigenissen (namens onder andere de FEI) en keiharde feiten die vóór Edward spraken. Edward heeft zich te allen tijde aan de FEI regels gehouden. De FEI heeft ook naar de beelden gekeken en ook zij heeft aangegeven dat er niks is gebeurd dat niet mocht. Er is ook nooit sprake geweest van een waarschuwing vanuit de stewards in Aken of iets dergelijks. Na de afwijzing in 2018 begon de PETA dus weer. Een aantal maanden voor Tokio, begin dit jaar. “Het hing ons toch maar boven het hoofd”, aldus Nicole, “maar dat breng je natuurlijk niet naar buiten. Ik verbaas me er enorm over dat de PETA haar donaties voor dit gebruikt, terwijl ze gewoon geen gronden heeft voor een zaak. Je zou toch denken dat ze met dat geld zoveel dingen kan doen voor dieren die het wel slecht hebben. Daar doneer je toch voor? We hebben er hoofdpijn van, terwijl ik weet, en dat is nu weer bewezen, dat wij het beste voor hebben met onze paarden.”

Bron: De Hoefslag, niets uit dit bericht mag overgenomen worden.