Esra de Ruiter - Halloween 
CPEDI3* de Peelbergen 2021
© DigiShots
Esra de Ruiter - Halloween CPEDI3* de Peelbergen 2021 © DigiShots DigiShots

Esra de Ruiter over afgelopen weekend: ‘’Écht genieten!’’

Dressuur

Afgelopen weekend won Esra de Ruiter met haar negenjarige Halloween (v. Makari Jetsetter) in Soest de Prix St. Georges met 63,3%. Ze behaalde daarmee haar startbewijs voor de Intermediaire I. 

Advertisement

Impulsief 

Veel tijd om zich voor te bereiden had Esra niet. ‘’Dit was een beetje een impulsieve wedstrijd. Ik wilde heel erg graag op wedstrijd, maar ik heb het ontzettend druk met colleges, verhuizen en natuurlijk de feestdagen die eraan komen. Ik kon eigenlijk niet echt wedstrijden in de buurt vinden, behalve Soest. Ik schreef me dinsdag in en zaterdag was de wedstrijd al! Omdat ik al twee maanden geen wedstrijd meer had gereden, had ik een beetje het gevoel dat ik uit de routine was, maar het voelde ergens ook wel weer vertrouwd toen we eenmaal begonnen met de voorbereiding’’, vertelt Esra. 

‘’Heel erg relaxed’’

‘’Toen ik Halloween ’s ochtends uit zijn stal haalde, reageerde hij eigenlijk heel erg relaxed. Normaal gesproken is hij heel enthousiast en heeft hij altijd wel zin om te gaan, maar hij was deze keer ook op de trailer echt heel erg kalm. Hij kan wel eens een beetje onrustig zijn als we onderweg moeten stoppen, maar we hebben hem nu onderweg helemaal niet gehoord! Ook in Soest was hij heel rustig, hij was net als een paard van 30 dat zijn normale kunstje doet en dat heeft hij normaal echt nooit. Ik was er echt een beetje verbaasd over!’’

‘’Ik had tijd om écht te genieten’’

Dit was pas de tweede keer dat de combinatie Lichte Tour startte. ‘’De eerste keer was het een beetje rommelig en zaten er wat foutjes in. We misten toen echt nog ervaring in de proef en ik had ook wat te lang losgereden. Het losrijden ligt bij mij heel gevoelig, want ik ben ook para-ruiter en heb maar weinig uithoudingsvermogen. Het is dus echt altijd zoeken naar de juiste grens voor ons. Dit weekend kwam ik tijdens het losrijden een beetje in tijdnood, maar hiervan merkte ik gelukkig tijdens de proef niks, hij voelde heel fijn aan! De proef ging heel erg relaxed, maar wel op een goede manier. Hij stond nog super goed aan mijn hulpen en ik had zelfs tijdens de proef tijd om écht te genieten! Normaal ben ik heel erg aan het nadenken over wat ik allemaal moet doen en heb ik daar helemaal geen tijd voor’’, vertelt Esra tevreden.

‘’Toch wel heel heftig’’

Hoewel Esra nu Intermediaire I mag starten, heeft ze daar totaal geen haast mee. ‘’Ik heb een video opgezocht van Charlotte Dujardin die een Intermediaire I proef rijdt en dat vond ik toch wel heel heftig, er kwam echt geen einde aan! Ook al die lastige lijnen moet ik nog even goed bestuderen. Ik rijd sowieso liever niet indoor vanwege mijn slechte zicht; ik start dan eigenlijk alleen de belangrijke wedstrijden. Ik zou het daarom ook niet erg vinden om in het outdoorseizoen pas weer een wedstrijd kunnen rijden. Wanneer ik denk dat we er klaar voor zijn, wil ik wel Intermediaire I starten, maar we gaan eerst rustig verhuizen en oefenen. Daarna zie ik het wel!’’, sluit Esra hoopvol af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan

Foto: DigiShots