Jessica von Bredow-Werndl - TSF Dalera BB
Longines FEI Dressage European Championships 2021
© DigiShots
Jessica von Bredow-Werndl - TSF Dalera BB Longines FEI Dressage European Championships 2021 © DigiShots Leanjo de Koster

EK Dressuur | Liveblog Kür op muziek: Goud voor Jessica von Bredow-Werndl en TSF Dalera BB

Dressuur

Vandaag is de afsluitende dag op het EK Dressuur in Hagen. Vanaf 13.00 uur komen 15 top combinaties in de ring om te proberen om nog een individuele medaille te winnen. Voor Nederland starten Adelinde Cornelissen (zij vervangt Hans Peter Minderhoud) en Dinja van Liere. Uiteraard verzorgt De Hoefslag weer een liveblog!

Advertisement

Helen Langehanenberg en Annabelle

De Duitse Helen Langehanenberg bijt vandaag het spits af voor de de slotwedstrijd van het EK. In een uitverkocht stadion rijdt ze als eerste deelnemer de ring in in het zadel van de 13-jarige Annabelle. De combinatie raakt iets uit ritme bij de piaffe, maar rijdt verder sterk de proef door. Tijdens de pirouette rechtsom was er een kleine storing maar ze herpakten zich snel weer. De laatste piaffe-pirouette was mooi gesloten en correct uitgevoerd. Een score van 77,214% voor deze combinatie.

Henri Ruoste en Kontestro DB

Wat een knappe kür van deze combinatie, Kontestro lijkt goed in vorm te zijn! De serie om de pas ging door vanuit de 2-ers, direct door naar de eners, waar ze enorm correct mee doorgingen. De pirouette links was iets aan de grote kant vergeleken met de rechter pirouette, maar wel net uitgevoerd. De piaffe-passage tour was foutloos en sterk. 82,600% voor deze Finse combinatie, waarmee ze een nieuwe persoonlijk record neerzetten.

Adelinde Cornelissen en Govenor-Str

Ze zijn niet te missen: de gitzwarte hengst met de amazone in de feloranje jas. Adeline Cornelissen rijdt vandaag in plaats van Hans-Peter Minderhoud, die Dreamboy onlangs terugtrok uit de strijd. Gelijk vanaf het begin rijden ze sterk weg en lijkt het alsof ze de smaak te pakken hebben. Een kleine hapering in de eerste piaffe, maar ze herpakken zich goed. Halverwege een sterke proef klinkt de bel en wordt de proef stopgezet. De combinatie wordt uitgesloten wegens bloed aan de mond. 

José Antonio Garcia Mena en Divinia Royal

De vos lijkt moeiteloos aan de proef te beginnen onder José Antonio Garcia Mena. In overgang galop-passage was een kleine miscommucatie te zien, maar dat veroorzaakte geen grote fouten. De pirouette linksom werd iets te groot genomen en bij de pirouette rechtsom waren paard en ruiter elkaar even kwijt. Op de muziek van The Greatest Showman rijden ze de laatste lijn sterk richting de jury en is er zichtbaar ontlading te zien bij de combinatie en de rest van het team. 79,361% is de score. 

Nanna Skodborg en Atterupgaards Orthilia

De combinatie zet een spectaculaire maar toch beheerste proef neer in Hagen. De inzet naar piaffe was niet geheel foutloos, maar de uitgestrekte stap die volgde werd correct uitgevoerd. De pirouette naar rechts werd strak en mooi klein uitgevoerd, de pirouette naar links was iets groter maar ook netjes. De enige opvallende fout was de eerste wissel, waarbij het ritme even weg was. Een mooi opwaarts beeld van een paard dat altijd in takt blijft lopen. De combinatie scoorde 78,904%

Juliette Ramel en Burriel KH

Een knappe kür waarin de piaffe-passage extra opviel. De ruin blijft van nature altijd bergop lopen, wat altijd goed is tijdens zo’n proef. De lengtebuiging kon wel beter in de appuyementen. In de serie om de twee zat een foutje, waardoor de ruin even afzette met twee benen in plaats van één. De pirouette rechts was aan de grote kant. Het is vandaag de tweede combinatie die over de 80%-grens heen gaat. 80,175% en een tijdelijke twee plek voor deze combinatie. 

Carl Hester met En Vogue

Alle ogen zijn gericht op de Jazz-nakomeling die vrolijk door de ring lijkt te dansen. De proef lijkt vloeiend te gaan, maar bij het afwenden bij de A schrikt de ruin waardoor hij een sprong maakt naar links. Hester wist het paard er weer snel bij te krijgen, maar de spanning lijkt niet af te vloeien. Bij de eerste serie om de twee was een foutje te zien, maar die werd opgevolgd door de serie om de pas, wat eerst goed leek te gaan. De passage en appuymenten zijn netjes uitgevoerd. Het stilstaan bij het afgroeten leek niet te lukken. Score: 78,375%

Daniel Bachmann-Andersen en Marshall Bell

Het lijkt alsof de voskleurige Blue Hors Don Romantic-zoon er in zin heeft vandaag. Met zijn oren naar voren komt hij huizenhoog van de grond tijdens de verzamelingen. Een enkel hakkeltje in de laatste uitgestrekte draf, maar voor de rest een prachtige proef. De combinatie nam genoeg risico en reed regelmatig naar voren, wat extreem goed uitpakte. Met één hand naar het slot en een blije ruiter na het afgroeten. 82,050% wat ze net aan tweede maakte, Henri Ruesto nog steeds aan de leiding. 

Therese Nilshagen en Dante Weltino Old

Er ging een ‘wow’ door het publiek heen toen Nilshagen haar paard bijna opsteeg tijdens de uitgestrekte galop. Ook de uitgestrekte draf werd goed beloond op het scorebord. De eners gingen tot twee keer toe mis door een taktfoutje op het achterbeen, maar de serie om de twee ging wel goed. De piaffe werd iets voorwaarts uitgevoerd en mocht iets meer op de plek gereden worden, maar Dante Weltino liet zien wat hij in huis heeft. 81,325% en een voorlopige derde plaats voor deze combinatie. 

Dinja van Liere en Haute Couture

De tweede Nederlandse combinatie wordt met luid applaus welkom geheten in de ring in Hagen. In de eerste seconden van de kür lijkt de 9-jarige merrie te schrikken van een bordje waardoor de piaffe even uit ritme is. Naarmate de proef vordert lijkt de Haute Couture de spanning steeds meer af te laten vloeien en rijdt de combinatie steeds gedurfder. De wissels om de twee waren krachtig en precies op de maat van de muziek, maar er sloop halverwege wel een fout in. Haute Couture liet genoeg zien en stond vol aan vandaag. Een sterke laatste lijn met een nette piaffe-pirouette, wat resulteert in een glimlachende Dinja van Liere. 79,668% en een voorlopige vijfde plek voor Oranje.

Charlotte Dujardin en Gio

Ook de bronzen-medaillewinnaars van de kür in Tokio worden vrolijk onthaalt in de finale-ring van vandaag. De 1,60-hoge Gio is misschien niet het meest indrukwekkende paard, maar de vos heeft onlangs bewezen dat hij zijn formaat op andere vlakken zeker weet te compenseren. Ook vandaag zet hij weer zijn beste beentje voor en lijkt het alsof hij precies weet wat er van hem verwacht wordt. In de piaffe- en passagetouren knalt hij van de grond. Er wordt met energie en durf gereden, zonder dat het ten koste gaat van de harmonie. Bij de overgang van de eners naar de pirouette zat een kleine hapering, maar dat werd kundig opgelost door Dujarin. Ook bij de eners op de A-C lijn raakt de combinatie even uit het ritme, waardoor de ruin een paar passen naar voren schoot. Zowel paard als amazone komen trots de ring uit. Een score van 87,246% waarmee Charlotte Dujardin dik de leiding nemen!  

Cathrine Dufour en Bohemian

De 11-jarige Bordeaux-zoon maakt het enorm spannend vandaag. De combinatie zette een foutloze serie om de pas in, maar herhaalde deze wat enkele foutjes veroorzaakte. Een bergopwaarts beeld met gangen die van de grond af ketsen. In Tokio stond deze combinatie net onder Charlotte Dujardin, vandaag draait ze de rollen om. 88,436 voor deze combinatie, waardoor er weer van koppositie gewisseld wordt. 

Jessica von Bredow-Werndl en TSF Dalera BB

Vandaag zijn ze niet in Tokio, maar doen ze op thuisgrond een greep naar de gouden medaille. In opperste concentratie en volledig op elkaar gefocust laat de combinatie opnieuw zien waarom ze zichzelf Olympisch kampioen mogen noemen. Dalera loopt rustig en beheerst en knalt er genoeg power in op de momenten wanneer het nodig is. Bij de overgang naar de galop raakten ze iets uit ritme, maar het was een proef die perfectie en gemak uitstraalt. Het publiek klapt enthousiast mee waardoor de kür net nog iets spectaculairder afgesloten werd.  Een grote lach bij amazone en vooruitstekende oren bij paard. 91,021% voor de huidig Olympisch Kampioenen, waarmee ze aan kop gaan! 

Isabell Werth en Weihegold Old

Met de vrolijke muziek door de speakers rijdt de Duitse Isabell Werth samen met Weihegold Old precies op het ritme. In de eerste piaffe viel Weihehold stil en ook de tweede piaffe was niet met volle overtuiging gereden. Een wissel na het galop-appuyement wordt niet correct uitgevoerd en er slopen wat foutjes in bij de eners. Met 84,896 haalt de combinatie bij lange na het podium niet. 

Charlotte Fry en Everdale

Lottie Fry en Everdale sluiten de competitie vandaag af als laatste deelnemers. De piaffe-pirouette naar links begon goed, maar bij de laatste passen raakte de hengst een beetje uit balans waardoor hij een misstapje maakte. De uitgestrekte draf veroorzaakte één klein taktfoutje maar werd krachtig verreden waarbij de combinatie bijna van de grond leek te komen. De kür werd met bravoure gereden: gedurfd en voorwaarts. Een jonge combinatie met mooie, moderne muziek. Een nieuw persoonlijk record van 84,271%, wat de combinatie op een vijfde plek zet. 

Bekijk hier alle uitslagen.

Bron: De Hoefslag

Foto’s: Digishots