Daniëlla Smit
Daniëlla Smit Foto4U

Subtop | Daniëlla Smit: “Izaak is een snelle leerling”

Dressuur

Daniëlla Smit won de Grand Prix in Urk met haar Friese hengst Het Swarte Paert Izaak (v. Tjalf 433) met 62,772%. 

Advertisement

Showpaard

Daniëlla zit sinds twee jaar in het zadel van de hengst Izaak, die in eigendom is van Eppie de Jong en Gea Brouwer. Over haar proef vertelt ze “Het ging wel goed maar we hadden nog wel wat kleine foutjes. We rijden samen nog niet zo lang Grand Prix. Izaak is een paard wat heel graag een showtje weggeeft. Hij houdt van de wedstrijden en wordt soms wat overenthousiast. Als we de ring in komen wil hij alles laten zien en vergeet dan even op mij te letten. Dat is het grootste punt voor mij, zijn enthousiasme onder controle houden.” 

Grand Prix

De combinatie maakte dit voorjaar hun debuut in de Grand Prix. “Door de Corona duurde het allemaal wat langer. Vorig jaar zijn we gestart in de Intermediaire II en daarna volgde een lange wedstrijdstop. Afgelopen maart zijn we gestart in de Grand Prix maar dat was nog niet zo’n succes. Daarna zijn we in mei verder gegaan en sindsdien merk ik dat het steeds beter gaat. Hij moet er ook nog echt ingroeien. We hebben al een keer 66% gereden, als hij het koppie erbij houdt merk je dat meteen in de punten.”

Potentie

“Hij is heel erg goed in de uitgestrekte gangen en dat vindt hij ook echt leuk. De pirouettes kan hij heel mooi draaien en ook de passage gaat hem goed af. In de piaffe zou hij nog wat meer op de plek mogen blijven. Dat heeft ook wel te maken met kracht, hij moet zich nog beter leren dragen”, vertelt de amazone. De juryleden schreven ‘paard met potentie en jammer van de foutjes’. “Dat is natuurlijk erg leuk. Hij werd in de wissels wat te enthousiast waardoor er wat foutjes inslopen”.

Snelle leerling

Ze vervolgt “Toen Izaak bij mij op stal kwam was hij één keer ZZ-Zwaar gestart. Ik ben met hem in de Lichte Tour begonnen. Het is me alles meegevallen, de oefeningen van de Zware Tour kosten normaal veel tijd maar dat pakte hij zo op. Het is echt een snelle leerling met een heel meewerkend karakter. We gaan nu eerst verder routine op doen. ik hoop dat we weer meer richting die 66% op kunnen blijven gaan. Als het nog meer gladgestreken wordt is dat zeker mogelijk en het doel.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Foto4U