Afbeelding

Friese hengst Izaak vereeuwigd op een postzegel: “Hij is het ideale model”

Algemeen

Vier authentiek-Nederlandse paardenrassen staan centraal op de nieuwste serie postzegels van PostNL: het Gelders paard, het Nederlands Trekpaard, eem Groninger en een Fries paard. Aan de Friese hengst Het Swarte Paert Izaak de eer om zijn ras te vertegenwoordigen. Zijn eigenaresse Gea Brouwer en amazone Daniëlla Smit hebben het resultaat nog niet ‘in het echt’ gezien, maar weten wel: “Sjaak is een super model!”

Advertisement

Hoe kwam Ster-hengst Izaak fan de Klaster Sprt Elite A (v. Tjalf 447), die door Daniëlla Smit succesvol in de Grand Prix wordt uitgebracht, in het vizier van PostNL voor dit project? “Ze benaderden het stamboek en bij het KFPS verwezen ze door naar Het Swaerte Paert in Hemrik”, vertelt Gea. “Daniëlla heeft de fotoshoot samen met Udo de Haan van Het Swaerte Paert geregisseerd. Ik ben heel benieuwd hoe Izaak erop staat, maar we moeten nog even geduld hebben; 13 september is het velletje postzegels verkrijgbaar.”

Vereerd

Gea is natuurlijk helemaal vereerd dat haar Izaak zomaar op een envelop kan prijken: “Dat is toch heel speciaal! Maar ‘Sjaak’ is sowieso voor ons al een heel apart paard, hoor. We kochten hem als 2,5-jarige van KFPS-fokker van het jaar Obe Mous, als menpaard. Het was toen nog zo’n slungel, zo’n hertje. Sietske Brouwer heeft hem opgeleid onder het zadel en hem fantastisch naar het ZZ-Zwaar gereden. Daarna nam Daniëlla de teugels over om de stap naar de Grand Prix te maken.”

Oortjes erop

Met Eppie de Jong deed Izaak met net zoveel enthousiasme mee aan competities op de menvereniging. “Daar viel hij op bij Ria Hettinga, zij vroeg of ze hem ook eens mocht proberen”, vertelt Gea. “Zij bracht hem ook in de mendressuur op het hoogste niveau. Zelf rijd ik western; ik gooi er net zo makkelijk een westernzadel op en trek er dan met hem op uit. De oortjes erop en gaan. Hij geniet net zo van een buitenrit als ik! Let wel, het is geen watje hè, hij wil gewoon graag alles voor je doen. Het is zo’n blij ei, hij heeft een karakter, werkelijk waar, zo leuk!”

Paard van Sinterklaas

Alsof mennen en dressuur op het hoogste niveau nog niet genoeg is, wordt Izaak bij Het Swaerte Paert ook gebruikt om in twee- of vierspan. Hij loopt als stabiele factor naast een jong en onzeker paard, of valt op als de ‘shower’ in het voorspan. En met net zoveel plezier deed hij mee aan de Boerenbrulloft en de harddraverij. Ook heeft Udo de Haan hem uitgebracht in tuig en heeft hij Sinterklaas al eens binnengehaald.

Mooi en braaf

Zo’n half jaar geleden kreeg Gea opeens een appje van Daniëlla: ‘Izaak komt op de postzegel!’ “Ik denk, wát!’ Maar inderdaad dus …” Bij Het Swaerte Paert in Hemrik twijfelden Daniëlla Smit en Udo de Haan er geen moment over welk paard geschikt zou zijn om als model te dienen. Daniëlla: “Het moest natuurlijk een mooi en ook braaf paard zijn; tijdens zo’n fotoshoot komen er allerlei toeters en bellen uit de kast. Izaak is super enthousiast voor de wagen en onder het zadel, dan staat hij echt ‘aan’, maar aan de hand is hij heel relaxed en welopgevoed.”

Izaak stond als een standbeeld tijdens de fotoshoot (Foto: Daniëlla Smit)

Fotostudio in de binnenbak

In de binnenbak werd een ‘fotostudio’ opgezet, een groot wit scherm met daarvoor de nodige flitslichten en paraplu’s. “We hadden deze ruimte afgezet met rood-wit lint. Izaak heeft wel eerder op deze manier model gestaan en we dachten dus dat hij wel los in deze ruimte kon staan. Maar bij het eerste flitsgeluid schrok hij toch en zette er de vaart in … daar galoppeerde hij door de bak, met het lint achter zich aan …”

Standbeeld

Gelukkig was de knappe hengst snel weer rustig, en vanaf dat moment ging het allemaal van een leien dakje. “Hij stond als een standbeeld en verdraaide alleen af en toe een oortje. Fotografe – eigenlijk kunstenares – Eva Roefs vond het allemaal spannender dan Sjaak, want bij de vorige shoot, met een Gelders paard, was het paard totaal gestrest geraakt. Dat ging dus niet heel lekker … Maar Sjaak gedroeg zich dus na die eerste escapade voorbeeldig.” 

Even geduld

Tot op dit moment heeft ook Daniëlla alleen de persfoto van PostNL gezien. “Het is altijd wel afwachten hoe een paard vastgelegd is. Wij paardenmensen willen graag dat het paard er op z’n mooist bij staat, met de voeten alle vier zichtbaar, het hoofdje mooi uitdrukkingsvol, de hals erop… Als je niet speciaal verstand hebt van paarden, kan het heel anders uitpakken. Maar van wat ik heb gezien op de persfoto, lijkt het heel mooi. Alleen zijn manen zijn een beetje raar!”

Bron: Phryso

Foto: PostNL en Daniélla Smit

Afbeelding