Afbeelding
Foto: Christa Merk

'Iederéén wil een Gallito, zo'n hanteerbaar en fijn paard!

Dressuur

Gallito Pujedo kun je gerust een blikvanger noemen, met zijn macho uitstraling, stoere hoofd en bijzondere gangen. De Lusitano hengst valt ook op vanwege zijn dressuuraanleg en fantastische instelling. “Hij heeft altijd een vrolijk humeur en vindt werkelijk alles wat je met hem doet leuk”, aldus zijn eigenaresse Marlies Reibestein.

Advertisement

Gallito loopt niet alleen in de dressuursport, maar kan ook springen, crossen, free stylen, Working Equitation-parcoursen lopen en lange bos- en strandritten maken. Reibestein: “Ik denk dat er niet veel Lichte Tour paarden in Nederland zijn, die zo allround inzetbaar zijn.” Dat komt vooral door zijn super karakter; hij doet altijd zijn uiterste best en zegt nooit ‘nee’. Het is dat soort ‘loyaal zijn’ wat hem zo’n geweldig paard maakt. Niet alleen in de ring, maar overal. Waar een ander paard nog wel eens wil schrikken, of opgewonden wil raken, is Gallito de rust zelve. Het is bijna arrogant, die zelfverzekerdheid van hem, waardoor je altijd op hem kunt vertrouwen.”

Moedig en intelligent

Volgens Reibestein heeft zijn karakter te maken met de eeuwenoude selectie van de Portugezen om alleen te fokken met de meest bruikbare en vooral moedige paarden. “Die bruikbaarheid zit er bij de Lusitano’s in gebakken. Ze moeten het lef en vermogen hebben om hele dagen te werken op uitgestrekte fazenda’s om koeien drijven op slecht begaanbaar terrein. Ze moeten totaal loyaal zijn aan de ruiter, niet zeuren en intelligent genoeg zijn om met de ruiter mee te denken.”

Mensgericht

Illustratief voor de bereidwilligheid van Gallito, is zijn gedrag tijdens de vele buitenritten. “Hij is wakker, maar heeft altijd zijn aandacht bij mij. Als ik hem dan opeens vraag door een diepe greppel te gaan, of over een imposante boomstam te springen, dan doet hij dat gewoon. Maar piaffe, passage of een wisselserie kan ook elk moment. Of zonder zadel aan een lange teugel het bos in, het maakt hem niet uit. Is hij tijdens een Freestyle-sessie even afgeleid door de merries in de naastgelegen baan, dan richt hij zich meteen weer op jou als je dat vraagt. Werken met en voor jou, dat doet hij nou eenmaal graag.”

Lief karakter

Soms kan Reibestein nauwelijks geloven dat haar paard een hengst is. “Hij is zo enorm mensgericht! Hij lijkt soms helemaal om me heen te kruipen, zo graag wil hij dicht bij me zijn. Ik dacht in het begin dat dat wellicht een dominantie-dingetje van hem was, maar het is gewoon zijn lieve karakter.”

Hester Bischot

Sinds eind maart staat de 1.66m grote valkhengst bij de bekende dressuuramazone Hester Bischot. Zij bracht haar Portugese hengst Trovador da Raposa jarenlang uit in de Grand Prix. “Gallito heeft ook de kwaliteiten voor de Zware Tour. Hester kan hem meteen in de Prix St.Georges starten, wat ze binnenkort ook gaat doen”, vertelt zijn eigenaresse.

Hanteerbaar

“Omdat de wedstrijden nu pas op gang komen, heeft Hester ook andere disciplines met Gallito opgepakt om hem bezig te houden, zoals Working Equitation, koeien drijven en werken aan de lange lijnen. En zoals dat bij Gallito past, pakte hij die voor hem nieuwe onderdelen feilloos op. Hester en ik zijn van mening dat er plek is voor wel duizend van dit soort paarden in Nederland, omdat ook minder ervaren ruiters een hele hoop plezier aan zo’n Gallito kunnen beleven. Vandaar dat we ons willen inzetten voor de fokkerij van hanteerbare paarden.” 

Let op: Speciale aanbieding tot 15 mei! 

Foto: Christa Merk

Afbeelding