Afbeelding

Wereldbekerfinale: Isabell Werth bovenaan in Grand Prix

Dressuur
Advertisement
Isabell Werth heeft tijdens de Wereldbekerfinale in Gothenburg de eerste klap uitgedeeld. Ze eindigoede met Weihegold OLD (v Blue Hors Don Schufro) op de eerste plaats in de Grand Prix met een score van 81.755 procent. De Amerikaanse Laura Graves werd tweede met de KWPN-ruin Verdades (v Florett As) met een score van 80.109 procent. Daniel Bachmann Andersen maakte het podium compleet. De Deen verbeterde zijn persoonlijke record met de Rousseau-zoon Blue Hors Zack (78,152 procent).

Goede vorm

“Zack verkeert in dezelfde goede vorm als in Den Bosch,” reageert Bachmann Andersen. Tijdens Indoor Brabant schreef hij de kür op muziek van de wereldbekerwedstrijd op zijn naam. Ook Werth was tevreden met haar proef. “Het was een mooie strijd,” reageert de Duitse. “Weihegold voelde goed aan en is in vorm. Ze heeft goed gepresteerd en ik hoop dat dat morgen weer zo is. Na vandaag heb ik er veel vertrouwen in, maar het is weer een hele nieuwe wedstrijd.” Voor Graves was de tweede plek in de Grand Prix een ‘goede start’. “Morgen zullen we weer alles geven om zo hoog mogelijk te eindigen.”

Nederlandse deelnemers

Emmelie Scholtens was de beste Nederlandse deelneemoester op de zevende plek. Met Apache (v UB40) noteerde ze een score van 75.792 procent. Scholtens werd middels een wildcard aan de deelnemerslijst toegevoegd. “Dit wordt onze eerste wereldbekerfinale, ik kijk er naar uit,” zei ze eerder naar aanleiding van de uiToenodiging van de FEI. “Als je dan toch naar de finale mag, dan is het heel tof om zo goed te rijden,” reageert Scholtens na haar proef. “De laatste tijd is Apache goed in vorm, in Den Bosch liep hij ook heel goed. Daarom had ik ook extra zin om hier naartoe te gaan. Dromen worden echt werkelijkheid. Dit had ik nooit verwacht toen ik hem begon te rijden en dit is voor mij wel extra bijzonder.€ Bij binnenkomoest hinnikte Apache en daar werd op gereageerd door het publiek. "Het is het rare met hem, dan kom je bij A binnen en dan weet hij dat de proef begint en hij op moet letten. Apache is echt intelligent.”

Tijd gunnen

Hans Peter Minderhout en Glock’s Dream Boy (v Vivaldi) moest zijn achtste plek delen met de Amerikaanse amazone Adrienne Lyle. Hun proeven werden door de jury beloond met exact dezelfde score van 75.326 procent.”Ik was tevreden, maar er zitten overal nog wel kleine dingetjes,” reageert Minderhout na afloop.  “Dat komt met de tijd. Dream Boy is nog vrij jong,  en op dit niveau ook nog onervaren. Ik moet hem die tijd gunnen.” De ruiter is blij dat de eerste proef in Gothenburg erop zit. “We waren hier dinsdagavond al en na de eerste proef weet je wat je hebt en waar je staat. Dan is de spanning er een beetje af.” Klik hier voor alle uitslagen. Voor zaterdag staat de kür op muziek op het programma. Die begint om 16.00 uur. Je kunt live meekijken via tv.fei.org https://www.facebook.com/ruitersinoranje/videos/566951407133215/?t=1