Afbeelding

Morgan Walraven: “Je eigen pony opleiden is het leukst”

Dressuur

Morgan Walraven en haar pony Devill’s Kiss Naoni (v Don Cremello du Bois) werden dit weekend tijdens de kaderwedstrijd in Tolbert nipt tweede in de Landenproef. De merrie is volgens haar jonge amazone leergierig en slim. “Ze pakt oefeningen heel snel op”, vertelt ze. 

Advertisement

Walraven en de smokey black merrie zijn sinds december 2017 een combinatie. “Ik ben met haar in de klasse M1 gestart en in juni 2018 reden wij onze eerste internationale wedstrijd in Diepenbeek (België). Devill was toen zes jaar en ik nét twaalf, waardoor we internationaal mochten starten.”

Slim en speels

De start van de jonge combinatie was niet altijd even makkelijk, vertelt Walraven. “Toen Devill eind 2017 bij ons kwam was ze nog maar vijf jaar oud en probeerde ze mij heel erg uit. Ze is heel slim en speels. Ik had dan bijvoorbeeld getraind en als ik even afgeleid was maakte ze opeens een opwaartse sprong helemaal uit het niets. Net alsof ze dan wilde zeggen: ‘Let eens op!’. Op stal is ze heel lief in de omgang een echte knuffelpony, maar eenmaal onder het zadel of aan de hand is ze heel actief en soms ongeduldig. Als ze een situatie heel spannend vind dat zal ze dit wel laten blijken door gespannen te lopen, ze maakt zich zelf dan heel erg groot en zet haar nek er op maar ze blijft wel op mij letten en blijft betrouwbaar.”

Der Harlekin B

Devill is een dochter van Don Cremello Du Bois. “Ze komt uit een goede bloedlijn en heeft het gedrag, de looks en goede gangen van haar familie geërfd. Haar opa Der Harlekin B is nog steeds heel actief in de wedstrijdsport en staat in de top 5 van de World Ranking List. Op het CDI Zeeland zijn ze nog samen op de foto gegaan.”

Zwaardere werk

Devill’s Kiss Naoni is eigendom van Walraven en haar moeder. “Ik had samen met mijn ouders al diverse pony’s bekeken voor het zwaardere werk, maar dit liep iedere keer op niets uit. Devill kenden wij al van de wedstrijden toen zij nog onder het zadel liep bij Fenna Ketting. Wij vonden haar toen al mooi en correct opgeleid, maar nog veel te jong. Ze had toen al wel veel overwinningen op haar naam staan waardoor ze al opviel.” 

De merrie was te koop omdat de amazone te oud was geworden om bij de pony’s te starten. “We planden een afspraak in om haar te mogen rijden. Omdat wij eigenlijk op zoek waren naar een meer ervaren FEI pony en niet naar een 5-jarige zijn we terug naar huis gereden om alles nog een keer goed te overdenken. Ook bij Dressuurstal van Baalen, waar in train, stonden in die periode hele mooie pony’s te koop maar toen mijn moeder vroeg wat ik het leukste vond, was dat toch wel mijn eigen pony op te leiden naar een hoger niveau. Ik had dit al een keer gedaan met mijn vorige pony Splendid en daarvoor met Bleu Ocean. Nadat ik Devill nog een tweede en derde keer gereden had, wist ik het zeker dat ik haar heel graag verder op wilde gaan leiden. Ze gaf mij een waanzinnig fijn gevoel.”

Bevlieging

Walraven begon met rijden toen ze zeven was. “Mijn vader en moeder dachten dat dit een bevlieging zou zijn en stuurden me naar het Hippisch Centrum in Dordrecht. Gelukkig hadden mijn ouders en instructeur al snel gezien dat dit toch meer dan een bevlieging was. Ik kreeg al snel mijn eigen pony: ‘Bleu Ocean’. Het was een schimmelkleurige C pony uit Ierland waarmee ik tot in de M2 ben gekomen. Daarnaast heb ik een bruine NRPS pony: Splendid (v Star van Vreeburch) tot en met de Z2 opgeleid. Hiermee ben ik twee jaar opgenomen in het Talenten Team (TTC) Zuid Holland. Inmiddels zijn deze pony’s verkocht. Ik zou er nog wel graag een pony of paard bij willen gaan rijden. Ik zie wel wat er nog op mijn pad komt.”

Droom die uitkwam

Met Devill heeft Walraven al een aantal mooie successen behaald. Zo behaalden ze tijdens de eerste Internationale wedstrijd meteen een kaderscore en wonnen ze de internationale wedstrijd in Waregem. Ook plaatste de combinatie zich voor de Hippiade in Ermelo waar de finale bereikten en vierde werden in de landenproef en vijfde in de finale. “Het was een droom die uitkwam en ik weet dat er nog zoveel meer zit in Devill. Dat heeft nog wat tijd nodig. Vanaf september 2018 zijn wij opgenomen in het B-Kader en volgen de trainingen bij Marlies van Baalen en de kadertrainingen bij Imke Schellekens-Bartels.”

Europees kampioenschap

Het doel van Walraven is om mee te mogen doen aan het Europees Kampioenschap in het Poolse Strzegom van 15 t/m 18 augustus. “Ik wil alles nog perfecter voor elkaar krijgen en daardoor nog hogere scores rijden. Tijdens onze eerste observatiewedstrijd voor het EK tijdens CDI Zeeland zijn Devill en ik als derde geëindigd in de landenproef met een score van 70,62%. De volgende observatiewedstrijden zijn tijdens het NK op 26 mei en tijdens CDI Exloo op 27 juni. We hopen daar ook een goede proeven te rijden.”

Goede afspraken

De amazone zit in de brugklas van het Dalton Lyceum in Dordrecht. Door goede afspraken kan ze het rijden met school combineren. “Sinds ik in het kader zit, heb ik een sportcontract met school. Ik geef zo snel mogelijk aan mijn mentor op school door wanneer ik belangrijke wedstrijden of trainingen heb. Ik ben dan geoorloofd afwezig. De afspraak is wel dat ik voldoende moet staan voor mijn vakken en mijn huiswerk netjes afmaak.” 

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan 

Foto’s: Rolina Welmers

Afbeelding