Afbeelding
De Hoefslag

Sterre Janssen: “Goldstar is echt mijn droompony”

Dressuur
Advertisement
Sterre Janssen was opzoek naar een wedstrijdpony toen ze bij de cremellokleurige Goldstar du Bois (v. Golden Rock) uitkwam. Het was liefde op het eerste gezicht en ook het proefrijden voelde goed aan. Samen vliegen ze ondertussen de klassen door en hebben ze Janssen haar grootste droom uit laten komen: internationaal rijden. De amazone was al een paar maanden opzoek naar een D-pony, toen ze via via bij stoeterij Du Bois uitkwam. “In het begin vond ik het een beetje een gekke pony, omdat ik nog nooit een cremello in het echt had gezien”, begint de amazone lachend haar verhaal. “Maar ik vond hem wel gelijk heel gaaf. Ik heb hem twee keer mogen rijden, waarbij het zo goed klikte dat we hem hebben gekocht”.

Kampioen

Toen de amazone de pony kocht was hij wel beleerd onder het zadel, maar had hij voor de rest nog geen wedstrijdervaring. "Hij kende nog niet veel oefeningen, maar omdat de basis er goed opzat kon ik hem snel nieuwe dingen aanleren. Samen met mijn instructrice Antoinette Janssen ben ik gaan trainen en hebben we hem rustig aan verder opgeleid. Uiteindelijk zijn we in het L1 begonnen, waar we gelijk Kringkampioen werden. Daarna hebben we in het indoorseizoen 2019 de overstap gemaakt naar het L2, waar we Kring- en Gelderskampioen zijn geworden. Dat had ik op dat moment echt niet gewacht, maar als je ziet hoe hard we gewerkt hebben is het wel echt superleuk€. Janssen en haar pony raakten zo goed op elkaar ingespeeld, dat ze de klassen doorvlogen. "Vlak na de kampioenschappen mochten we op het Nederlands Kampioenschap starten, waar we vijfde zijn geworden€, vertelt de amazone trots. "We zijn in vier wedstrijden door het M1 gekomen en toen hebben we in het outdoor seizoen 2019 ons M2 debuut gemaakt, waar we ook weer Kring- en Gelderskampioen in zijn geworden, wat ik nooit had durven dromen€.

Eén doel

Na de nieuwe overwinningen mocht de combinatie ook in het M2 uitkomen op het Nederland kampioen, waar ze zich ook goed lieten zien. "Hierna kwam pas het echte werk. Het Z is echt anders dan de voorgaande klassen. Er wordt strenger gejureerd en de proeven zijn een stuk moeilijker, de stap van het M naar het Z vond ik dan ook best pittig. In het Z1 haalden we niet echt hoge scores, dus ik wist ook niet wat ik van het Z2 kon verwachten. Toch gingen de proeven op Z2-niveau voor mijn gevoel veel makkelijker en haalden we scores van boven de 65%, waar ik natuurlijk super tevreden mee ben€. Nu de combinatie Z2 reed had Janssen nog maar één doel voor ogen: "Omdat ik zestien werd in 2020, wilde ik dat jaar nog heel graag een keer internationaal starten. We hebben toen nog twee kaderwedstrijden gereden waar we scores van 63% haalden, daarna heb ik me ingeschreven voor een wedstrijd in Frankrijk. De proef zelf ging niet supergoed€, geeft de amazone eerlijk toe. "We reden in een mega grote hal en Goldstar oogt heel stoer, maar eigenlijk is het gewoon een held op sokken. Hij moet je echt vertrouwen voordat hij voor je door het vuur gaat, verder is hij superlief. In Frankrijk was alles heel spannend, maar het is wel super om dat meegemaakt te hebben€.

Droompony

Toen Janssen Goldstar kocht had ze nooit verwacht zo ver met hem te komen. "Hij had nog echte hengstenstreken, ondanks dat we hem gelijk hebben laten ruinen toen we hem kochten. Maar hij kon dus nog best wild zijn. Pas toen de wedstrijden steeds beter gingen kregen we steeds meer het vertrouwen dat we echt ver konden komen. Ik had nooit verwacht dat ik zo'n pony zou hebben, Goldstar is echt mijn droompony”. Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan) Foto's: Privébezit/ Paardenpicture
Afbeelding
Afbeelding