Dressuur

Jesper van Heijst
  • aangepast 29 juni 2021 20:39

Subtop | Jesper van Heijst 'Voor een debuut mag ik zeker niet klagen!'

Jesper van Heijst debuteerde op een bomvol subtopconcours op het terrein van Manege de Prinsenstad in Delft in het ZZ-Zwaar met zijn zwarte Fearless (v. Painted Black). De combinatie nam de derde prijs met 63.86% mee naar huis. In Delft werd onder andere gestreden om de Roelofsen Horse Trucks Competitie, de KNHS-Witte van Moort para dressuur trophy finale en tot slot werd de kür op muziek verreden.

Debuut

De ruiter uit Bleiswijk vertelt: 'Dit was voor mij en mijn paard de eerste keer in het ZZ-Zwaar. Ik kan niet anders dan heel blij zijn. De proef ging goed en natuurlijk waren er wat dingetjes. Maar voor een debuut mag ik zeker niet klagen. Het was best een spannende baan met dingen die hij niet elke wedstrijd ziet. We hadden vieren en achten en daar houd ik ook wel van. Wat goed is, is goed en wat beter moet, moet beter. Op de appuyementen scoort mijn paard goed en de series springt hij ook fijn. De pirouettes moeten nog beter, hier lieten we ook nog wat punten op liggen.'

KNHS Talentenplan

Enthousiast vervolgt de ruiter 'mijn paard Fearless hebben we nu een jaar. Toen ik hem kreeg zijn we gelijk in het Z2 gestart. Hij had al Z2 gelopen en ik was Z2 geweest met een ander paard. Mijn vaste trainster thuis is Danielle Heijkoop en sinds augustus zit ik in het KNHS Talentenplan en krijgen we training van Leunens van Lieren. Mijn moeder gaat iedere wedstrijd mee en staat vooraan in het team. '

Gevoelig

'Fearless is een heel gevoelig paard en zeer gericht op mensen. Hij is heel meewerkend en voor de mensen die hij kent doet hij alles, maar hij moet wel vertrouwen in je hebben. Hij schrikt nog weleens een paar keer in de baan, ook in deze proef, dan is het soms wel moeilijk om er doorheen te komen. Fearless weet thuis precies wat er gaat gebeuren, als we op wedstrijd gaan of naar les. Hij ziet alles wat je doet, als ik gespannen ben dan wordt hij dat ook. Voor mij doet hij alles en uiteindelijk doen we alles samen wat het wel speciaal maakt. De rest van het seizoen gaan we ons richten op het ZZ-Zwaar. De scores wil ik nog wat omhoog gaan halen' besluit de achttienjarige dressuurruiter.

Opleiden

Sinds kort is van Heijst stalruiter op trainingsstal de Watertoren. 'Bij Lennart Bos rij ik overdag en in de middag ga ik thuis rijden. Aan huis hebben we een kleinschalige pensionstal en heb ik twee eigen paarden en een trainingspaard. Mijn andere paard is een vijfjarige merrie die ik binnenkort in het M ga starten. Uiteindelijk vind ik opleiden het leukste en nu ben ik achttien dus ik denk dat ik daar ook het meeste van leer. Je zult het toch zelf moeten doen. Op mijn werk rijd ik veel jonge paarden, dat is echt een vak apart. Ik vind het een mooie uitdaging om ze zelf op te leiden naar een hoger niveau.'

ZZ-Zwaar voor Luttjeboer en Hamelink

De Roelofsen Horse Trucks Competitie proef 35 werd gewonnen door Corinda Luttjeboer met haar Endyrava DC (v. Lord Leatherdale) met 71.357%. De tweede proef van het ZZ-Zwaar reed Jeroen Hamelink met Highlight D (v. Voice) zich naar de eerste plek met 67.071%.

Maree wint Lichte Tour

De Roelofsen Horse Trucks Competitie Prix St. Georges selectie werd gewonnen door Gerdine Maree. Zij zadelde haar Holiday (v. Dream Boy) en reed naar 73.603%.

Gecombineerde Inter I voor Kok

De Inter I, Junioren en Young Riders warden in handicap verreden. De winnares was Danielle Kok met Dreamgirl P (v. Spielberg). De combinatie reed 66.912% bijeen.

Nieuwenhuis wint Grand Prix

De winst van Roelofsen Horse Trucks Competitie Grand Prix ging naar Jeanine Nieuwenhuis met haar TC Athene (v. United). De debuterende combinatie reed een score van 72.355% bijeen.

Para dressuur finale voor Voets

De KNHS-Witte van Moort para dressuur trophy finale werd overtuigend gewonnen door Sanne Voets met haar Demantur RS2 N.O.P. Zij reden een prachtige score van 81.958% bijeen.

Kür op muziek voor Van der Meer

Patrick van der Meer zadelde zijn merrie Sephora S (v. Sir Donnerhall II) en reed naar 71.880%. De combinatie reed een kür op Inter I niveau. Tekst: Michelle Klutman [adrotate group="116"]

Advertisement

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Advertenties