Jessica von Bredow-Werndl en TSF Dalera BB
Jessica von Bredow-Werndl en TSF Dalera BB Foto: DigiShots

Jessica von Bredow-Werndl: 'Dalera was doodsbang voor de vliegende wissels'

Dressuur Buitenrijden

Jessica von Bredow-Werndl was afgelopen weekend onoverwinnelijk. Zowel de Grand Prix als de Kür op muziek van de Wereldbekerwedstrijd in Neumunster schreef ze op haar naam met Dalera. Ver voor Isabell Werth. Horsemagazine.com had een uitgebreid interview met de Duitse amazone, die daar ook nog eens haar verjaardag vierde.

Advertisement

Hoger niveau

Je bent al zolang een top amazone in Duitsland, maar nu lijkt het of je met Dalera naar een niveau gestegen bent, was de eerste vraag. “Ja dat klopt, maar het ligt niet alleen aan Dalera. Mijn rijden is ook sterk verbeterd”, reageert Von Bredow.

Beste leermeester

“Mijn beste leermeester tot nu toe is Unee BB. Ik heb zoveel van hem geleerd. Hij is echt geweldig, maar Dalera is een paard van een ander niveau. Haar talent heeft geen grenzen. Ze is een danseres, ze beweegt zo makkelijk en ze voelt als een rockster in de ring. Ze wil zich altijd van haar beste kant laten zien en ze houdt echt van echt van de wedstrijden. Ze is het meest geweldige paard dat ik tot nu toe heb gereden.”

Niet altijd makkelijk

“Ze was niet altijd makkelijk. Ik kreeg haar toen ze acht jaar was. Ze was heel gespannen, maar liet daarnaast wel heel veel potentie zien voor de piaffe en passage. Het was niet perfect, maar je kon zien dat het heel goed zou worden. Het probleem was alleen dat ze bang werd in de vliegende wissels. Het eerste jaar ben ik er vaak bijna af gevallen als ze er bokkend vandoor ging, omdat ze echt bang was voor de wissels.”

Negeren

Om het op te lossen koos ze nooit de discussie. “Gewoon ontspannen en afwachten. Als het goed gaat belonen en als het niet goed gaat negeren. Ik probeerde haar vooral te laten ontspannen en er geen groot ding voor haar van te maken. Door er niet op te focussen, is het probleem uiteindelijk vanzelf opgelost.”

Buitenrijden

“Ik rij met al mijn  paarden veel buiten. Dat is een van mijn belangrijkste onderdelen in de training. Vooral om ze happy te houden. Het is zo belangrijk om blije paarden te hebben. Daarom geef ik ze veel afwisseling en maak ik vaak een buitenrit of rij ik in de buitenbaan. We hebben ook een geweldige galoppeerbaan waar we rijden. Daarnaast gaan ze iedere dag in de wei. Het hele jaar door. Sommige paarden gaan niet op het gras, maar wel in de paddock. Ook in de winter. Zelfs als er sneeuw ligt.”

OS

“Ik ga niet naar de Wereldbekerfinale in Las Vegas. Niet met Dalera en ook niet met Zaïre. Ik wil ze graag allebei fit houden voor de Olympische Spelen. Ik denk dat Las Vegas er te kort op zit”, blikt ze alvast vooruit. Lees hier het hele interview

Bron: De Hoefslag/ Horsemagazine