Julia Bouthoorn en Impression in Mariakalnok. Foto: Lukasz Kowalski
Julia Bouthoorn en Impression in Mariakalnok. Foto: Lukasz Kowalski

Julia Bouthoorn: “Allebei mijn paarden hebben heel veel talent”

Dressuur
Advertisement
Young Riders-amazone Julia Bouthoorn doet goede zaken tijdens haar internationale debuut in het Hongaarse Mariakalnok. Ze reed donderdag de zwarte ruin Impression (v. Connaisseur) naar een eerste plek in de test voor 7-jarigen. Vrijdag reed ze de 8-jarige S-Klasse St (v. Sir Donnerhall) naar een zevende plek in de teamtest en vandaag deden ze daar nog een shepje bovenop. Ze werden namelijk derde in de individuele test met 70.912%.

Totaal gefocust

Over de proef van Impression op vrijdag vertelt ze: “Hij liep echt heel erg fijn de proef door. Impression was heel gecontroleerd en wist precies wat hij moest doen. Daarbij was hij totaal niet onder de indruk van de accommodatie en totaal gefocust op mij. Dat geeft wel echt hoop voor de toekomoest. Ik heb beide paarden meegenomen om ervaring op dit niveau op te doen, wat ze makkelijk aankunnen. Dit zodat ze later ook op hoger niveau mee kunnen doen.” De combinatie eindigoede op de eerste plek, boven hun trainster Thamar Zweistra met Hexagon’s Ich Weiss.

Slordigheden

Hoewel Bouthoorn tevreden is met de resultaten van vrijdag in de teamtest, weet ze wel waar haar verbeterpunten zitten. “Ik had nog wel wat dingetjes. Het binnenkomen was bijvoorbeeld een 3 omdat ik S-Klasse St niet helemaal recht kreeg. Hier en daar hadden we nog wat slordigheden en een wisseltje die te laat was. Daar hebben we wel punten laten liggen. Maar ja, hij is pas acht jaar en dit was zijn eerste reis buiten Nederland. Hij pakt het heel goed op en ik ben heel trots op hem dat hij in zo’n groot deelnemersveld meekomt.”

Alles op zijn plek

“S-Klasse St is echt een wedstrijdpaard”, gaat ze verder. “Hij vindt het ook heel leuk om mee te gaan. Naarmate de week vordert, wordt hij ook beter en weet hij steeds beter wat hij moet doen. Vandaag viel alles veel meer op zijn plek en konden we een fijn proefje sturen. Hier en daar hadden we nog wat groene dingen, zoals vooral het houden van controle in de pirouette. Voor de rest ben ik heel erg blij, ècht heel erg blij”, klinkt ze enthousiast.

Ervaring opdoen

De amazone nam beide paarden vooral mee om ervaring op te doen. “Vanaf volgend jaar wil ik de overstap maken naar de U25 en de ervaring die zij en ik nu opdoen helpt daarvoor mee. Met ‘Blacky’, zoals ik S-Klasse St noem, les ik via het talentenplan bij Patrick van der Meer. Met mijn 7-jarige paard rijd ik ook bij Patrick én train ik bij Thamar Zweistra. Ik heb het gevoel dat beide paarden echt wel mee kunnen naar het hogere niveau. Voorheen liep ik een beetje achter, ik was zelf te oud en mijn paarden wat te jong. Nu begint alles echt op zijn plek te vallen.”

Overstap naar U25

“Dit jaar wil ik nog even uitrijden op Young Riders-niveau. Volgend jaar maak ik dus de overstap naar de U25 en dan zien we wel weer verder. Ik wil gewoon kwaliteitsvolle proeven laten zien, en dan komen de grotere wedstrijden denk ik vanzelf wel om de hoek kijken. Alles moet eerst goed in orde zijn. Dat moet wel lukken, want beide paarden hebben veel talent. Impression heeft meer aanleg voor de piaffe, terwijl S-Klasse St juist een hele goede galop heeft. Daar kan ik dus lekker mee aan de slag.”

Dag en nacht

Juist het grote verschil tussen twee paarden maakt het voor Bouthoorn alleen maar leuker om ze te rijden. Ze zegt: “Het is echt een verschil van dag en nacht, maar dat leert me een betere ruiter te zijn. Zeker omdat ik beide paarden zelf opleid. Door zulke verschillende paarden te rijden leer ik hoe ik het er aan moet zetten en er uit moet rijden. Ze hebben allebei zoveel kwaliteit en ze zijn allebei leuk op een andere manier. Ik denk dat ze nog heel wat leuks gaan betekenen in de toekomoest”, klinkt ze hoopvol.

Focus houden

Om die reden vindt Bouthoorn het opleiden van jonge paarden ook zo leuk. “Daar leer je zo veel van! Alle paarden die ik heb uitgebracht heb ik zelf opgeleid.” Naast haar bezigheden in de paardensport studeert de amazone ook nog commerciële economie aan de Johan Cruijff Academy. “Door deze opleiding te kiezen kan ik ook een hele goede focus blijven houden op de paardensport. Het is in principe heel goed te combineren en ik vind het allebei leuk. Dat geeft natuurlijk wel motivatie, al is het nu wel even een drukke periode. Als ik terugkom uit Hongarije heb ik namelijk gelijk examens komende week ...” Tekst: Femke Verbeek Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan. Foto: Lukasz Kowalski