Afbeelding

Subtop: Thamar Zweistra rijdt 25ste paard naar de Grand Prix

Dressuur
Advertisement
Een bijzondere dag vandaag voor Thamar Zweistra die met haar 25ste paard in de Grand Prix verscheen. In Hoogerheide stuurde ze haar Godinde (v. Totilas), dochter van haar voormalige Grand Prix paard Zodinde (v. Louisville, foto) naar een fantastisch percentage van 68,53. "Ze was al een tijdje niet mee geweest, maar ik was heel tevreden over haar. Het is een fijn merrietje dat gemakkelijk te rijden is en er zaten geen grote fouten in de proef. Godinde deed goed haar best en ik kon rustig door de proef rijden."

Achten

"De pirouettes waren al mooi klein en ook de passage leverde hoge cijfers op, net als de eners. Voor de laatste middellijn verschenen er meerdere achten op de protocollen. Ze is nog maar negen, dus ze kan nog wat meer aan kracht winnen. Ook mag de proef nog iets meer aan elkaar gereden worden en zou het geheel flitsender mogen. Maar eerst maar braaf en foutloos, dan werken we vanzelf aan de rest", glimlacht Zweistra tevreden.

Rubiquil-bloed

Het was voor Zweistra dus haar 25e paard die ze in de Grand Prix reed. In totaal bracht de fokkerij van werkgever Leunus van Lieren nu 37 Grand Prix paarden. Daarvan zijn er 14 directe nazaten van Rubiquil en zes waarvan Rubiquil de vader van de moeder is. Veel Rubiquil-bloed dus. Wat is de overeenkomst van de Rubiquils? Thamar: "Overduidelijk het karakter! Rubiquils zijn allemaal werkwillig en braaf, maar niet saai. Ze zijn ook heet genoeg voor het zwaardere werk. Ze willen gewoon heel graag het werk dat je vraagt, doen. Qua bouw en gangen zijn ze nog best verschillend, al hebben ze misschien wel allemaal een iets klassieke opdruk."

Respect en vertrouwen

Als je zoveel paarden naar de Grand Prix rijdt, vraag je je toch af 'kan ieder paard Grand Prix lopen?' De amazone is van mening: "Misschien niet ieder paard. Een paard moet gezond zijn en drie correcte basisgangen hebben. Maar ieder paard kun je heel veel leren. Met wederzijds respect en vertrouwen kom je heel ver. Je moet elk paard wel als individu zien. Kijk naar het paard en pas je training daar op aan. Als je vast houdt aan een trainingsmethode is daar ook maar een type paard voor geschikt! Sowieso moet je je paard blij houden en moet de dressuurtraining leuk blijven. Wissel die training dan ook veel af en beloon de paarden goed als ze iets goed doen. Daarbij rijd ik de paarden niet heel lang, want ik heb er tien te rijden. De trainingen zijn dus ook kort. En ik wissel het ook af met het rijden op het buitenrij-pad om de weilanden heen. Dan kun je even lekker het hoofd leeg maken."

Leren van anderen

Dan de hamvraag voor de ervaren Grand Prix-amazone; wat doet ze liever een paard opleiden tot de Grand Prix of internationaal Grand Prix rijden? "Tja dat is lastig hoor. Door het internationaal starten, wat ook gewoon heel gezellig en leuk is, leer je ook veel van anderen, waardoor je weer een betere Grand Prix ruiter wordt. Internationaal starten is ook een grote uitdaging en zorgt ervoor dat je groeit."

Tot hun recht laten komen

Is er nog een bepaald niveau in de training die Thamar het beste ligt. "Nee, dat is per paard verschillend. Zo heb ik Godinde niet in de basis gestart, een paar keer Lichte Tour en toen Zware Tour, omdat je weet dat ze daarin het beste tot haar recht komt. Je had met haar echt geen Jonge paardenwedstrijden hoeven rijden, Dan zou je haar alleen maar kunnen forceren. Een ander paard is juist wel geschikt voor jonge paarden rubrieken of blinkt uit in de Lichte Tour, dan start je die op dat niveau."

Irritant

Met Double Dutch (v. Johnson x Rubiquil) start ze vaak internationaal in de Grand Prix. Wat wordt haar volgende internationale Grand prix paard? Daarin is Zweistra duidelijk: "Dat is Ich Weiss (v. Rubiquil red.). Zijn naam zegt het al die is zo wijs! En wordt natuurlijk op den duur ook wit, ha ha! Dit paard leert zo gemakkelijk en heeft zo'n goede energie. Eigenlijk heeft hij ADHD en in de box is hij dan ook heel erg irritant. Hij staat met een mond vol stro en brengt dat de hele tijd  van de ene kant van de box naar de andere kant. Als ik naar Double Dutch loopt die tegenover hem staat, denk hij vaak dat hij al mee mag en staat te hinniken. Als hij eenmaal onder het zadel loopt, wordt hij rustig en weet hij dat hij wat mag doen. Dat vindt hij super leuk!"

Uitgesteld feestje

Wordt het nog gevierd dat je het 25ste paard naar de Grand Prix hebt gereden? Thamar nuchter:  "Nou morgen vertrekken we naar Budapest voor een internationale wedstrijd, dus daar is nu even geen tijd voor.  maar op een later moment zullen we het zeker nog even vieren met een feestje!" (CdB) Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl