Afbeelding

Belinda Westerhuis: “Zoek het bij jezelf”

Dressuur

Als nuchtere boerendochter lag het niet geheel voor de hand dat Belinda Westerhuis later haar eigen bedrijf op het gebied van coaching zou opstarten. Toch weet de bevlogen amazone mensen inzicht te geven in hun communicatie, en de invloed daarvan op anderen, op welk gebied dan ook. “Mijn bedrijf heet Winst88. Er is namelijk winst te halen op diverse gebieden. Dat kan zijn op het gebied van paardrijden. Ik geef rijles en ruiters kunnen daarmee winstpunten halen. Maar ook winst al bedrijfsresultaat, omdat de communicatie binnen het bedrijf beter loopt. En wat dacht je van winst op persoonlijk vlak. Als je investeert in je persoonlijke ontwikkeling kan dat ook weer heel veel opleveren.”

Advertisement

Doorzettingsvermogen

“Net als zovelen ben ik ook als jong meisje begonnen met ponyrijden op de manege van mijn oom en tante. Ik reed niet de gemakkelijkste pony’s, want we moesten het doen met wat we hadden. Dit zorgoede wel weer voor het ontwikkelen van doorzettingsvermogen. Uiteindelijk ben ik na de HAVO op een manege gaan werken en heb ik mijn instructeursdiploma gehaald. Ik heb les gegeven op verenigingen en heb in de loop der jaren verschillende KWPN-ers en Friezen van zadelmak gemaakt en tot en met Z2 uitgebracht.”

Beter inzicht

“Ik wilde wel hoger starten, maar kreeg ondertussen ook nog twee kinderen. Uiteindelijk heb ik na een grote verbouwing nu zelf de paarden aan huis staan en mijn eigen bedrijf opgezet, winst 88. 88 Is overigens mijn lievelingsgetal. Mijn bedrijf is breed georiënteerd op gebied van communicatie. Dit kan zijn met familie, een beste vriendin, maar ook personeelsuitjes of sportverenigingen zijn welkom. Paintball als bedrijfsuitje is hartstikke leuk, maar meestal wint de slimoeste en/of sterkste. Als je eens met paarden aan de slag gaat, is dat een heel ander verhaal. En kom je tot een beter inzicht.”

Maatwerk

“Het belangrijkste is dat ik maatwerk lever. Ik kijk naar de dynamiek van de groep of de behoefte van een enkele persoon en speel daar op in. We beginnen meestal luchtig in onze eigen bar en daarna gaan we de stallen in. Of ik paarden bij deze coaching op het gebied van communicatie inzet, hangt er van af. Soms werkt het goed en soms juist averechts.” 

Groeien

“Ik wil mensen inzicht en verheldering geven over hun eigen communicatie en gedrag. Ik spoor eventuele angsten en blokkades op. Naderhand moeten de mensen verrast zijn en, met de handvatten die ik bied, uiteindelijk kunnen groeien en zelfstandiger kunnen worden. De sessies duren minimaal een uur en je kunt voor een hele dag of enkele middagen kiezen. Eigenlijk is er van alles mogelijk, inclusief een lunch. En ik moet eerlijk zeggen; ik kijk niet zo op de klok. We zijn gewoon net zo lang bezig als nodig is.”

Creatief en oplossingsgericht

“Zelf heb ik vijf paarden om te rijden en zit ik vol sportambities. Zo zou het echt een droom zijn om eens die slipjas aan te mogen. Ik hoop daar met mijn instructrice Marijke Boelen naar toe te werken. Hoeveel ik ook van de sport hou, ik hou nog meer van een blij paard. Dus ik doe er alles aan om ze gelukkig en gezond te houden. Het hele management, van het maken van het ruwvoer tot het uitmesten, doe ik zelf. Dit is natuurlijk ook om de kosten te drukken, maar ik zou niet anders willen. Ik wil van elk paard wat maken en een band mee krijgen. Mijn motto is: ‘Als er iets niet gaat qua verzorging of qua rijden zoek het dan bij jezelf’. Elk paard verdient dat. In totaal heb ik acht paarden staan, wat veel tijd en geld kost. Maar door creatief en oplossingsgerichte te denken, kom je een heel eind. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik niet zo van het uiterlijk vertoon ben.”

Blij maken

“Het vervelende is wel dat ik mijn paarden niet kan verkopen, door de enorme band die ik met ze heb. Maar als ze met pensioen gaan, kunnen ze bij mijn ouders staan. Mijn dochter Jeslin rijdt ook en samen hebben we veel plezier. Zij reed laatst met een twintigjarige pony, die bij ons erg opgeknapt is, voor het eerst een Bixiewedstrijd. Dat was geweldig! Ik hoop dat we samen nog veel plezier aan de paarden kunnen beleven. Én ik met mijn bedrijf veel mensen kan helpen en ook blij maken.” (CdB)   

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl Foto’s: Privébezit

Afbeelding
Afbeelding