Remy Bastings - Hennessy
KWPN Hengstenkeuring 2019
© DigiShots
Remy Bastings - Hennessy KWPN Hengstenkeuring 2019 © DigiShots

Remy Bastings: “Ik wil elke keer weer beter rijden”

Dressuur
Advertisement
In Brno liet Remy Bastings van zijn beste kant zien. Met Hennessy (v. De Niro) behaalde Bastings een tweede plaats in de Prix St. Georges en de Intermediaire I en een eerste plaats in de Inter I Freestyle. In het zadel van Eqador (v. Cador 5) plaatste de ruiter zich in de CDI-W Grand Prix op de vierde plaats en in de Freestyle waren ze goed voor plaats drie. Voor beide hengsten was het hun internationaal debuut. Ook Ambassador (v. Rhodium) was mee naar Brno. Met hem behaalde de ruiter een achtste plaats in de CDI3* Grand Prix.

Communicatiedingetjes

“Ik mag niet klagen”, lacht Bastings als hij gevraagd wordt naar hoe zijn weekend verliep. “Het was natuurlijk een hoop gedoe, ik had drie paarden mee. Dat is veel werk met inpakken en het reizen. Ambassador had ik meegenomen voor de Grand Prix Special”, vervolgt hij. “Helaas hadden we wat ‘communicatiedingetjes’. Dat was niet zo erg, want hij was een hele tijd niet meegeweest. Hem heb ik ook ingeschreven voor het Nederlands Kampioenschap, dus dat hij nu mee was geeft een hoop informatie. Het ging in de ring een beetje anders dan gehoopt. Daar moet ik het mee doen en nu kunnen we weer verder werken.”

Kleine levade

“Voor Eqador was het zijn eerste internationale wedstrijd”, gaat de ruiter verder over zijn weekend in Brno. “In Nederland is hij al een paar keer Grand Prix gestart en dat was al heel goed. Met hem ben ik gestart in de Wereldbekerkwalificatie. Hij doet het altijd voor me in de ring. De eerste dag stond hij er al fijn aan. Alleen bij het uitrijden van de eerste piaffe deed hij een kleine levade. Dat had ik nog nooit gehad!”, stelt Bastings verbaasd. “Dat was natuurlijk best een duur dingetje. We zijn toen vierde geworden. Vandaag in de kür stond hij er heel fijn aan en werden we derde. Deze kür hadden we nog nooit op concours gereden, dus ik was zelf best een beetje onzeker en voorzichtig. Maar als ik de video dan terug zie heeft Eqador het heel goed gedaan. We kregen ook echt heel lovend commentaar van de jury.”

Geen fouten

Ook Hennessy maakte zijn internationale debuut, maar dan in de Lichte Tour. “Hij moest daarbij gelijk drie dagen lopen. De Prix St. Georges en de Intermediaire I heeft hij heel fijn gelopen. Hennessy is heel constant en ik kan er echt al op rekenen. Hij maakt geen fouten en gaat met plezier en zijn oortjes naar voren de ring in. Hij staat stil wanneer hij stil moet staan, hij is vlug wanneer hij vlug moet zijn. Vandaag voelde ik wel dat hij echt moe was. Tijdens het losrijden heb ik hem alleen een beetje ontspannen gereden. Toen we de ring in gingen en de muziek aan ging, ging Hennessy er gewoon voor. Het hele weekend heeft hij geen fout gemaakt. Ik had al vaker tegen de eigenaar gezegd dat het een paard was voor meerdaagse concoursen en dat is hij ook zeker. Ik kan echt geen minpuntje bedenken.”

Goed en ontspannen

Ondanks dat het voor twee van de drie paarden de eerste keer internationaal was, was het volgens Bastings heel simpel. “Het rijden in zo’n entourage zijn ze sowieso wel gewend, dus dat is geen enkel probleem. Toen we hier kwamen hadden we 13 uur gereisd. De paarden waren allemaal heel fit toen ze hier kwamen, dus dat was fijn. Het is sowieso een fijn concours, de bodem was goed en we hadden ook fijne boxen gekregen. Alledrie de paarden stonden naast elkaar en konden lekker naar buiten kijken en sociaal zijn met elkaar. Dat ging allemaal goed en ze waren ontspannen. De meeste onzekerheid kwam vanuit mijzelf. Aan de paarden lag het zeker niet”, stelt hij.

Elke keer beter

De eerstvolgende wedstrijd is alweer in zicht. Bastings: “Ik heb alledrie de paarden ingeschreven voor het NK. Ik weet dat we dit NK niet gaan winnen, maar daar gaat het ook niet om. Ik wil daar weer beter rijden dan hier. Daarna zijn er wel wat wedstrijden die ik op het oog heb, maar dat is dan even kijken.” Het uiteindelijke doel is om Hennessy, net als Ambassador en Eqador, uit te brengen in de Grand Prix. “Hoe lang dat nog gaat duren, dat weet geen mens. Hij doet een heleboel van de Grand Prix al wel. Als je ziet hoe hij wil werken dan is dat echt prettig. Ik hoef hem niet veel meer te leren, maar hij moet gewoon nog wat sterker worden en ervaring opdoen. De instelling is goed, dat is één ding dat zeker is.” Zie ook: Steffi Verhagen: "Hennessy is voor ons meer dan zomaar een paard€ Tekst: Femke Verbeek Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan. Foto: © DigiShots