Dressuur

© DigiShots
  • aangepast 29 juni 2021 18:28

Blog Stephan Wensing I ‘Je suis Waregem’

Het CDI Waregem 2020 gaat niet door. Er zijn te weinig inschrijvingen. De organisatie wijdt dit aan Corona. Wat jammer! Zo’n leuk concours, weer even van de agenda weggeveegd. Maar er valt iets geks op. De KNHS heeft bijna dertig inschrijvingen afgewezen en dat zijn er veel. En hoe dat komt? Vanaf 1 september dit jaar mogen ruiters alleen maar naar internationale wedstrijden worden uitgezonden als zij de minimale scores hebben behaald op Kader en Uitzending wedstrijden. En de KNHS agenda leert dat er nog maar 3 zijn dit jaar.

Gemiste kans

Dus een combinatie moet op gezette wedstrijden en vooraf bepaalde plaatsen de punten halen. En er is niet veel keuze. Ik vind dit een gemiste kans. Een mooi concours wordt om zeep geholpen. Uiteraard is het goed om de lat flink hoog te leggen en om er voor te zorgen dat Nederlandse dressuurruiters op een internationaal concours mooie prestaties leveren, maar dat kan ook anders. Wat is er mis met de Subtop juryleden die op de Subtop categorie 1 wedstrijden jureren? Helemaal niets, toch? De KNHS kampt met verliezen, in ieder geval voor wat betreft de leden. De sport wordt alleen maar exclusiever en nog minder toegankelijk dan het al was. Veel Nederlandse ruiters ambiëren internationale wedstrijden, omdat de punten daar veel hoger liggen en daar is toch ook iets geks mee aan de hand. Maar goed daar schreef ik eerder over, dus dat onderwerp laat ik hier rusten. Het gaat erom dat een vereniging valt of staat met leden en een vereniging niet alleen in het leven moet worden geroepen om aan de leden allerlei restricties en voorwaarden op te leggen.

Minder complexiteit

De regelgeving is sowieso al niet bepaald eenvoudig en daarom pleit ik voor minder complexiteit. In heel veel andere landen gelden al deze regels niet en kun je gewoon starten wat en waar je wilt starten. Dat is natuurlijk ook een gek fenomeen, want dan zie je op bijvoorbeeld Olympische Spelen ruiters die voor een Nederlands jurycorps nog geen 50% zouden halen. Het is ook zeker niet zo dat ik hier bepleit dat ruiters die niet aan een bepaald minimum voldoen, maar te pas en te onpas kunnen starten waar ze willen. In de kern genomen is de KNHS ook een daadkrachtige organisatie met voldoende structuur. Alleen hier hebben mensen even niet genoeg opgelet. Een startverbod opleggen aan bijna dertig ruiters (waaronder echt grote namen!) is weinig constructief en draagt zeker niet bij aan wat voor positieve ontwikkeling binnen de dressuursport dan ook.

Goed voor de motivatie

Waregem, sorry! België heeft het al zo lastig met nog veel strengere Corona maatregelen dan Nederland en dan laat jullie buurland jullie zo zitten! Dit moet anders! Gewoon weer terug naar het oude systeem, zo moeilijk is dat niet. Geef ruiters die voldoen aan de minimale scores (waar dan ook behaald) de mogelijkheid om internationaal te starten. Dat is goed voor de motivatie, de sport en ook voor de organisatie van die mooie wedstrijden. En ga in plaats van regels uitbreiden eens op zoek naar het eenvoudiger maken van regels. Stephan Wensing is bekend als advocaat en gespecialiseerd in hippische kwesties. Maar Stephan is ook dressuurjury, -trainer en -liefhebber. Voor Hoefslag blogt Stephan over alles wat hem in de paardenwereld verbaast en bezighoudt. Behalve over rechtszaken....

Advertisement

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Advertenties