Adelinde Cornelissen - Fleau de Baian
NK Dressuur 2020
© DigiShots
Adelinde Cornelissen - Fleau de Baian NK Dressuur 2020 © DigiShots

Adelinde Cornelissen: “De hele weg van jong paard tot het hoogste niveau vind ik geweldig om mee te maken”

Dressuur
Advertisement
Adelinde Cornelissen had het maar druk afgelopen weekend. Met drie paarden kwam zij aan de start in de Zware Tour op het NK dressuur in Ermelo. Met de door haar ouders gefokte Zephyr (Jazz x Farmer) werd ze overall zevende. Met Aquido (Unigo x Metall) en Fleau de Baian (Jazz x Ulft), de volle broer van haar oude topper Parzival, startte ze in de kleine finale, de Grand Prix, en werd hier eerste en tweede. Dit weekend start ze met Fleau op CDI Hagen, Horses and Dreams, waar hij zijn internationale debuut maakt. Vrijdagavond om zeven uur staat de Grand Prix, als kwalificatie voor de Special, op het programma.

Blije gup

“Normaal was ik zo snel na een wedstrijd weer op pad gegaan, maar er zijn nu zo weinig wedstrijden dat ik het toch gedaan heb”, vertelt Adelinde. “Hij is vooral mee voor de ervaring, want hij is nog niet zoveel mee geweest. Fleau is echt een blije gup. Altijd super nieuwsgierig en hij wil graag alles zien en horen. Hij moet leren dat hij zijn energie handig gaat gebruiken, zeker op een meerdaagse wedstrijd.”

Wakker

“Op het NK was hij de eerste dag heel erg wakker dor het gebrek aan wedstrijdritme. We kregen daardoor veel onnodige fouten, maar hij liet ook hele goede dingen zien.  Dat blije gup zijn zit hem soms nog iets in de weg, maar dat komt wel goed. Hij is altijd enthousiast en heeft altijd zin om te werken. Het is echt zo’n fijn paard.”

Luxe probleem?

Met Zephyr en Aquido is Adelinde inmiddels opgenomen in het Olympische Kader. Is het geen (luxe) probleem om met drie paarden op het hoogste niveau te starten? “Nee joh, lekker toch! Toen ik eerder met Parzival reed waren drie paarden op het hoogste niveau waarschijnlijk iets lastiger geweest. Parzival had namelijk heel veel aandacht nodig op een wedstrijd. Ik kon niet zomaar opstappen en weg rijden met hem. Deze drie zijn veel ongecompliceerder dan dat hij was.”

Concours paard

“Ze zijn wel alle drie totaal verschillend. Zephyr is een heerlijk concours paard. Hij doet super goed zijn ding en verbetert nog steeds. De piaffe was eerder niet zijn sterkste punt, maar dat wordt steeds beter. Het mooie is dat hij door mijn ouders gefokt is. Ik vind het fantastisch mooi om met een fokproduct van hen op het hoogste niveau te rijden. Het is ook nog eens een heerlijk paard in de omgang.”

Extreem getalenteerd

“Aquido is extreem getalenteerd en heeft enorm veel aanleg voor de piaffe en passage. Met hem ben ik wat later begonnen. Hij kwam bij mij op stal toen hij al negen was en toen had hij geen wedstrijdervaring. De moeilijkheid bij hem is om rust in zijn hoofd te bewaren. In zijn lijf en over de benen kan hij alles. Als het lukt om zijn hoofd leeg te houden dan is hij echt werelds, maar daar hebben we wel wedstrijdritme voor nodig.”

Van jongs af aan

Naast drie paarden op het hoogste niveau heeft Adelinde nog verschillende jongere paarden die aan hun weg naar dat niveau bezig zijn, zoals Governor en Henkie. “Governor is enorm goed en ook Henkie is een super ster. Het mooie is dat ik ze allemaal, behalve Aquido, van jongs af aan al heb, of zelfs als veulentje al. Die hele weg is zo mooi om mee te maken. Je ziet ze echt veranderen. Daar kan ik zo van genieten.”

Olympische Spelen

Heeft ze ambities richting de Olympische Spelen van volgend jaar? “Het belangrijkste is dat mijn paarden goed in vorm zijn en blijven. Ik hoop dat we van de winter toch nog wat wedstrijden kunnen rijden om het ritme en de routine weer te vinden. Verder moeten we maar kijken hoe en wat. Er kan van alles gebeuren, dus we gaan het wel zien.” Bekijk hier de startlijsten en uitslagen van CDI Hagen. Bron: De Hoefslag