Juan Matute Guimon - Quantico Ymas
FEI World Equestrian Games Tryon 2018
© DigiShots
Juan Matute Guimon - Quantico Ymas FEI World Equestrian Games Tryon 2018 © DigiShots Foto: Digishots

Juan Matute Guimon: “2021 wordt mijn jaar”

Dressuur

De FEI blikt samen met Juan Matute Guimon terug op het afgelopen jaar, waarin hij maandenlang vocht voor zijn leven. In mei 2020 werd de hippische wereld geschokt toen het nieuws naar buiten kwam dat Juan Matute Guimon in coma lag door een hersenbloeding. Hoe was het mogelijk dat deze gezonde, 22 jaar jonge man met een sportieve carrière zo ineens kantje boord in het ziekenhuis beland? In juni ontwaakte de Spaanse ruiter uit zijn coma en een paar weken later was hij weer thuis, bij zijn gezin. Ongelofelijk dus, dat hij kort daarna weer op zijn paard zat en ik oktober weer de eerste wedstrijd reed.

Advertisement

Waarschuwingssignaal

Nadat Matute Guimon na het rijden instortte werd hij met een traumahelikopter naar het ziekenhuis in Madrid vervoerd. Daar werd hij geopereerd, maar dat bleek niet succesvol. “De dokters zeiden dat ze niets meer voor me konden doen”, vertelt hij. “Ik heb achteraf wel waarschuwingssignalen gekregen. Zo had ik hevige hoofdpijnen en viel ik soms bijna flauw. Daarnaast had ik erge nachtmerries. Maar we dachten dat ik niet goed genoeg at, en dus ging ik ervoor naar de dokter. Op de dag dat het mis ging was ik met mijn vader op stal. Ik zei nog tegen mijn vader dat ik het gevoel had dat ik mijn evenwicht verloor. Daarna stapte ik van mijn paard en vanaf dat moment weet ik niets meer. Ik zakte ter plekke in elkaar. Door de lockdown was er op dat moment natuurlijk niemand aanwezig om te helpen, het was een vreselijke situatie voor mijn vader.” De volgende vier dagen stond zijn leven op het spel.

Kleine kans

Op die vierde dag kregen Juan’s ouders een telefoontje van een kennis. Iemand uit de hippische gemeenschap van Madrid. Hoewel ze geen vriend van de familie was, gaf ze hen informatie over een team in het Jiménez Díaz-ziekenhuis, dat baanbrekende neurologische operaties maakte. Dat zou Juan op zijn minst een overlevingskans bieden. Er was 60% kans dat Juan de operatie niet zou overleven, een kans van 30% dat hij ernstig gehandicapt/verlamd zou blijven en er was 9% kans dat het redelijk goed zou gaan. De kans op volledig herstel was slechts 1%. De operatie verliep succesvol. 3 weken nadat Matute Guimon in elkaar zakte, ontwaakte hij. Als snel bleek dat hij bij die 1% hoort. Pas één week voordat hij het ziekenhuis verliet had hij de kracht om te lopen - hij viel 25 kilo af. “Vanaf de eerste paar passen dat ik liep, dacht ik weer aan paardrijden. De paarden zijn mijn leven en ik wilde dus weten hoe het met ze ging. Mijn vader hield me op de hoogte.”

Spaanse kampioenschappen

In oktober startte de ruiter weer op wedstrijd: de Spaanse kampioenschappen. En dat zal hij nooit vergeten. “Het was ontzettend emotioneel. Je voelde de liefde van andere ruiters en van het publiek dat daar was, echt heel bijzonder.” “Deze situatie heeft me de hippische gemeenschap doen waarderen. Toen ik mijn telefoon voor het eerst bekeek in het ziekenhuis, had ik duizenden berichten op WhatsApp en sociale media ontvangen. Zoveel steun en liefde.” “Het heeft me veranderd. Het heeft me volwassen gemaakt en ik kan nu de kleine dingen in het leven meer waarderen. 2021 wordt mijn jaar. Ik ga er helemaal voor.”

Olympische Spelen

Uit de resultaten van de Spaanse kampioenschappen in mei 2021 en CHIO Aken komende zomer zal duidelijk worden welke drie ruiters het Spaanse team zullen vertegenwoordigen op de Olympische Spelen. Juan is vastbesloten daar bij te horen. “De Olympische Spelen zijn mijn droom, dat is het altijd geweest”, zegt hij. “Voor mij is het misschien nog specialer vanwege de geschiedenis van mijn vader. Rijden met zijn showjas en logo en in zijn voetsporen treden, dat is het ultieme.”

Bron: FEI 

Foto: Digishots