Afbeelding
De Hoefslag

Edward Gal: “Het is geweldig om deze paarden te rijden”

Dressuur

Edward Gal was heer en meester tijdens de Kadervorming- en Uitzendwedstrijd in Tolbert. Hij wist de debuterende GLOCK’s Total U.S. (v. Totilas) naar 80,73% te rijden. Met de regerend kampioen GLOCK’s Toto Jr. (v. Totilas) werd hij nipt tweede met 79,71%.

Advertisement

Genoten

Gal vertelt aan de Hoefslag “Dit was een lekker weekendje, ik heb ervan genoten. De wedstrijd was super georganiseerd en de paarden konden gister al op stal. Zo kan je voor de paarden een internationale wedstrijden nabootsen. De ringen lagen er super bij en het was een hele fijne ervaring voor de paarden die nog weinig gezien hebben.”

Hoop voor de toekomst

GLOCK’s Total U.S. debuteerde op het hoogste niveau met een sublieme proef. “Er zaten geen echte fouten in maar nog genoeg kleine dingetjes. Zijn kwaliteit is top en daar scoor je op. De afwerking heeft nog tijd nodig, hij schoot nog een keer aan na het groeten en na de eners. Dat is met Toto net zo, daar waren ook nog wat kleine slingertjes. Voor mijn idee moest ik nog best wat bijsturen, ze kennen bijvoorbeeld de fotograven nog niet en waren toch even afgeleid. Als het nu al zo goed gaat en we zijn straks nog een paar maanden verder, geeft dat mij heel veel hoop voor de toekomst.”  

Ervaring

“Het was een wedstrijd maar er hing voor mij niks vanaf. Ik wilde een goede ervaring voor de paarden en we doen ons best maar als het mis gaat is er geen drama. Het is natuurlijk wel heel lekker om zo te kunnen beginnen. Er waren zeker momenten dat ik dacht dit gaat heerlijk”,  lacht de ruiter.

Kwaliteit

Gal vervolgt “GLOCK’s Toto Jr. is meer een krachtpatser om te zien waar GLOCK’s Total U.S. wat eleganter is. Qua kwaliteit en gevoel doen ze niet voor elkaar onder. Ze hebben allebei dat vlugge voor de hulpen en dat voelt niet anders. Ik heb het gevoel dat er nog veel meer in zit, thuis denk ik weleens ‘ Wow’. Dat is dan wel geen proef maar als ik dat in de proef voor elkaar krijg.” 

Geen zwakke punten

“Het is belangrijk dat we hopelijk wat meer grote wedstrijden kunnen rijden en internationaal weg kunnen. Beide paarden hebben naar mijn idee geen zwakke punten. Ze kunnen heel goed stappen en zijn scherp genoeg, maar ook niet te scherp. Mentaal zijn ze heel sterk en fijn om mee te werken. Je kunt ze ‘aan’ zetten maar ook ‘uit’. Dat is ook te zien aan dat relaxte stappen na het afgroeten”,  vertelt hij.

Vooruitgang

“Het is echt wel leuk met dit soort paarden voor de dag te komen. Daar doe je het ook mede voor, ik hoef niet elke week op concours. Toch wil je wel weten waar je staat en moeten ze het ook leren om mee te gaan op wedstrijd. Het smaakt naar meer om de verbetering te laten zien. Alex (van Silfhout, red.) zei ook als je ziet hoeveel vooruitgang ze hebben geboekt in zo’n korte tijd. Wetende dat ze allebei nog beter kunnen dan is dit een heel mooi begin.” 

Tienen

“De eerste tienen zaten er al wel tussen. Ik weet ook dat er onderdelen zijn waar ze een tien op kunnen scoren. De paarden zijn pas negen en tien jaar, ze hebben ook nog tijd nodig maar de potentie is er. Ik had ze ook ingeschreven voor morgen, mochten we nog een proefje nodig hebben voor de ervaring. Maar na deze proeven heb ik besloten ze mee naar huis te nemen. Ze hebben zo fijn gelopen en er is toch geen publiek. Het voegt voor de paarden op dit moment niks toe om een extra proef te rijden. We gaan heel voldaan weer terug naar huis”,  vertelt Gal. 

Tekst: Michelle Klutman voor Hoefslag. Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan. 

Foto: Digishots

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding