Afbeelding
De Hoefslag

Luc Boogert: “Ik belde Huub van Helvoirt in het veulenseizoen iedere week op”

Dressuur
Advertisement
In het Hoefslag-dossier over Jazz komen verschillende fokkers, amazones en kenners aan het woord over deze absolute stempelhengst. Zoals dierenarts Luc Boogert, die veertien jaar geleden een goed gefokt dressuurveulen zocht. "Huub van Helvoirt (de fokker van Jazz, red.) was destijds een topfokker”, vertelt hij. “Hij verkocht veel via de verschillende veulenveilingen, daar werden de prijzen dan behoorlijk opgedreven en dat wilde ik graag voor zijn. Dus ik belde Huub in het veulenseizoen iedere week op. Toen ik hoorde dat er een merrieveulen op zijn stal was geboren, ben ik dezelfde avond gaan kijken en heb Bolympia gekocht. Ik wist toen al dat er uit haar moeder twee veulens duur verkocht waren op de veulenveiling in Borculo.”

Zes hengstveulens op rij

Bolympia-W is een dochter van Jazz uit keur prestatiemerrie Olympia-W (v.Contango). Uit deze beproefde combinatie kwamen maar liefst drie Grand Prix- en een Lichte Tour-dressuurpaard. Boogert was heel blij met haar, maar heeft ook pech met haar gehad. “Toen ze anderhalf was, heeft ze vastgelegen op stal en net zo lang getrapt om los te komen, dat ze haar bekken brak. Gelukkig is dit grotendeels hersteld en heb ik haar gewoon kunnen inzetten als fokmerrie. Haar eerste veulen werd een merrieveulen. Die verkocht ik, omdat ik dacht dat ze nog makkelijk meer merrieveulens zou krijgen. Vervolgens kwamen er op rij maar liefst zes hengstveulens. “ Gelukkig kreeg Bolympia in 2018 een merrieveulen van Desperado. “Die heb ik dus maar niet meer verkocht! Ze is één jaar gust gebleven en toen ben ik met haar naar de keuring geweest, uiteraard met een veterinaire verklaring op zak, dat haar iets ongelijke stap het gevolg was van haar bekkenbreuk. Helaas zonder het beoogoede resultaat, het sterpredicaat. Ook een tweede beoordeling mocht niet baten, maar ze is er mij niet minder om waard!”

Los touwtje

De fokker ziet in zijn merrie het Jazz-karakter ook terug. “Op vreemd terrein loopt ze aan een los touwtje achter me aan, maar thuis toont ze haar eigenzinnige karakter. Soms verrekt ze het om te komen en kan ik haar ook niet pakken. Dan kan ik wachten tot ik een ons weeg. Als ze iets niet wil, dan doet ze het ook niet. De andere paarden keert ze dan ook weg en die zijn allemaal bang voor haar, want ze is echt de baas in de wei.€ Over de nafok van deze Jazz-dochter niets dan goed. In 2013 werd van Desperado het hengstveulen Ibiza geboren. Hij werd voor 72.000 euro verkocht op de veulenveiling Midden-Nederland en maakte als vijfjarige Asgard's Ibiza furore op het WK Jonge Dressuurpaarden. De kleine finale heeft hij daar gewonnen en in de grote finale werd hij uiteindelijk zesde.

17 hengsten goedgekeurd

Uit de eerste jaargang van Ibiza zijn in Duitsland, waar hij razend populair is, 17 hengsten goedgekeurd. Inmiddels is de hengst voor verschillende stamboeken goedgekeurd. Zijn twee jaar later geboren volle broer Kashmir eindigoede als driejarig paard als vijfde van de 75 deelnemers in de VWF Prinsenstad-dressuur 2018 en verhuisde vervolgens naar Australië. Een jaarling van Le Formidable is voor de helft verkocht aan Wim ten Pas. Inmiddels is Bolympia-W opnieuw drachtig van Le Formidable, een combinatie om naar uit te kijken. Onnodig te zeggen dat Luc natuurlijk hoopt op een merrieveulen! Zie ook: Marian Dorresteijn: "Jazz presenteerde zich ontzettend deftig€ Het complete Jazz-dossier lees je in Hoefslag 2, te bestellen via Paardenmagazines.nl.