Emmelie Scholtens - Indian Rock
The Dutch Masters
© DigiShots
Emmelie Scholtens - Indian Rock The Dutch Masters © DigiShots DigiShots

The Dutch Masters | Isabell Werth aan de leiding in de Grand Prix, Emmelie Scholtens derde

Dressuur The Dutch Masters

De laatste wereldbekerwedstrijd dressuur om punten te verdienen voor deelname aan de finale in April is neergestreken op The Dutch Masters. Zeventien combinaties gingen met elkaar de strijd aan in de Grand Prix. Voor Duitsland won Isabell Werth de rubriek met haar geroutineerde DSP Quantaz (v. Quaterback). Voor Nederland eindigde Emmelie Scholtens met Indian Rock (v. Apache) op de derde plaats. Dit was zeker niet overgewaardeerd want de combinatie wist de meest harmonieuze proef van de avond neer te zetten.

Advertisement

Eerste starter Dirk-Jan van de Water

Het was een avond zonder uitschieters bij de juryleden. De beoordeling lag in handen van het vijfkoppige jurykorps waarbij de Duitse Ulrike Nivelle de hoofdjury was. Als eerste starter reed Dirk-Jan van de Water de imponerende piste binnen. De ruiter reed zijn tweede wereldbekerwedstrijd ooit met de dertienjarige Hexagon’s Grandville (v. Hexagon’s Louisville). Het paard heeft weinig ervaring met dergelijke pistes en mocht nog wat meer van de hand af blijven. Zonder grote fouten werd de combinatie twaalfde met 67,48%. Vlak daarachter werd de Marrokaanse ruiter Yessin Rahmouni die gevestigd is in Nederland dertiende. All at Once (v. Ampère) kreeg wat spanning bij het aangalopperen en dat drukte de score. Over het gehele beeld gezien mag de hengst wat meer met de neus eruit blijven. De mooie laatste lijn trok de score weer wat omhoog en de score kwam uit op 67,41%. Voor de twee ruiters eindigde Devenda Dijkstra met Hero (v. Johnson) op de elfde plaats met 


Isabell Werth - DSP Quantaz The Dutch Masters © DigiShots 

Duitse amazones 

Twee Duitse amazones namen de eerste en vierde plek in. Isabell Werth reed als eerste binnen met haar ervaren DSP Quantaz. De ruin was op sommige momenten in de proef onrustig in de aanleuning. Hij maakte een energieke indruk, maar de overgangen mochten nog wat vloeiender. De pirouettes waren heel klein gereden en dit was een hoogtepunt uit de proef. De eerste wissel in de serie ging mis en dat drukte de score. De amazone kreeg vier eerste plaatsen en een tweede plaats van de juryleden. Isabell streed zeker mee voor een top drie klassering, maar qua harmonie liet de combinatie veel liggen ten opzichte van de Nederlandse Emmelie Scholtens. Isabell won met 75,78% de rubriek. Bianca Nowag-Aulenbrock werd vierde in het zadel van haar elegante Florine Old (v. Foundation) met 72,78%. Ze reden een nette proef met veel verzameling. Haar merrie voert de oefeningen met gemak uit en dit was een van haar beste proeven ooit. 

Tweede plaats

De zwarte Everdale (v. Lord Leatherdale) begon gespannen aan zijn proef. Al bij het tweede onderdeel vond zijn amazone Charlotte Fry meer de rust bij haar hengst. De halslengte blijft een belangrijk punt bij dit paard en ook in de piaffe en passage mocht hij meer halslengte hebben. Zijn grote krachtige wisselseries en uitgestrekte gangen trokken het op naar de tweede plaats met 74,15%. De juryleden gaven vier tweede plaatsen, maar het Zweedse jurylid op de letter bedeelde de combinatie de vijfde plaats toe. 


Charlotte Fry - Everdale The Dutch Masters © DigiShots 

Emmelie Scholtens en Indian Rock schitteren

Het Zweedse jurylid Lars Andersson durfde als enige jurylid de harmonie te belonen van de Nederlandse topcombinatie Emmelie Scholtens en haar Indian Rock (v. Apache). De hengst was zeer oplettend op zijn amazone. De elegante hengst vormt een prachtige combinatie met Emmelie Scholtens. De amazone kreeg een dure fout in de serie om de twee, maar er stonden veel hoogtepunten tegenover. Dit was bij uitstek de mooiste proef van de avond. Ze werden derde met 73,65%, maar de overwinning was zeker verdiend geweest. 

Pech voor Thamar Zweistra

Voor Nederland reden er nog twee topcombinaties de baan binnen. Marieke van der Putten reed een behouden proef met haar Tørveslettens Titanium RS2 N.O.P. (v. Totilas). De ruin stond niet lang genoeg stil met halthouden en ook het achterwaarts was daardoor gespannen. In de piaffe en passage zit de kracht van de ruin, maar vandaag mocht hij wat meer voorwaarts blijven denken in de piaffe. Ze werden zevende met 71,46%. Thamar Zweistra had veel pech vanavond. Toen ze om de piste heen reed leek haar Hexagon’s Ich Weiss (v. Hexagon’s Rubiquil) al erg loperig en was onrustig met de mond. Na het appuyeren in draf klonk de bel en werd de combinatie uitgesloten door rood schuim. 

België aan zet

Voor België wisten twee amazones zich opnieuw in de kijker te rijden. Flore de Winne vormt een talentvolle combinatie met de pas tienjarige hengst Flynn FRH (v. Tannenhof’s Fahrenheit). De hengst heeft een mooie zelfhouding en met veel harmonie werden ze zesde met 72,09%. Charlotte Defalque werd negende en bleef daarmee nipt voor op Larissa Pauluis die tiende werd. 

Zaterdag komen de beste vijftien combinaties aan de start in de kür op muziek. De rubriek begint om 14.00 uur. 

Bekijk hier de uitslag.

Bron: De Hoefslag

Foto: Digishots 

Isabell Werth - DSP Quantaz
The Dutch Masters
© DigiShots
Charlotte Fry - Everdale
The Dutch Masters
© DigiShots