Samantha met Fuego’s Abra Kadabra
Samantha met Fuego’s Abra Kadabra Foto: Emmy Rinkema

Subtop | Samantha Konst wint ZZ-Licht op Urk met Fuego’s Abra Kadabra: “Hij heeft een gouden karakter”

Dressuur Subtop

Samantha Konst scoort twee oranje lintjes in het ZZ-Licht op Urk met Fuego’s Abra Kadabra. De combinatie reed in de eerste proef naar 63,43% en in de tweede proef 62,14%. “Onze punten voor het ZZ-Zwaar zijn binnen. Uiteindelijk is de slipjas wel ons doel en mijn droom. Maar dat gaat wel lukken, daar geloof ik in.”

Advertisement

Afwerking

“Hij liep erg fijn, ondanks dat het warm was. Hij is altijd braaf op ander terrein, maar schrok eventjes van het juryhok. Ik bleef zelf rustig, dus dan is hij dat ook. We konden binnen losrijden en buiten reden we de proef. Samen met een andere ruiter gingen we de baan verkennen. Ik stapte naar de bak en pakte de teugels wat meer op. Mijn idee was om rustig even door de baan te gaan, maar hij dacht gelijk dat hij aan de bak moest. Hij liep al dravend de bak in en dan merk je wel dat hij het leuk vindt en snapt waar het om draait. Dit was nog niet eerder voorgekomen, dus het was erg leuk. We hadden hier en daar soms nog wel een foutje en als die er uit zijn dan vliegen de punten denk ik ook omhoog. Vooral de afwerking is nog een verbeterpunt en dat hij met appuyeren net wat meer lengtebuiging heeft. Daarvoor hadden we vanuit de les een mooie oefening meegekregen van mijn instructrice Kim Jacobi. Vanuit de volte zet ik dan het appuyement in en daarna gelijk weer een volte om zo de buiging goed te houden. Daarnaast les ik enkel ook wel bij Tonnie Huberts als hij in de buurt is. Daar heb ik ook altijd veel aan.Fuego’s Abra Kadabra zijn sterke punten liggen vooral in de galop en hij springt de wissels er zo uit. Ik hoef er maar aan te denken en hij wisselt al, daardoor was hij mij ook een keer te snel af. We moesten van hand veranderen en dan twee keer op de diagonaal wisselen. Hij wisselde al in de hoek van tevoren, dus wisselde ik hem snel terug zodat we alsnog de oefening goed konden inzetten.”

Gouden karakter

“In de training zijn we bezig met de pirouettes, zodat hij wat meer gaat zitten. Het is een groot paard en gedragenheid vindt hij lastig. Maar als ik het een paar keer met hem oefen dan snapt hij het wel. Hij moet nog iets sterker worden en daar zijn we hard mee bezig. Daarnaast oefen we veel voor het ZZ-Zwaar, aangezien we nu de punten binnen hebben en we wel richting dat niveau willen gaan. Maar dan mag het net allemaal iets gedragen en beter. Daarna hoop ik wel zo ver mogelijk te komen en alles eruit te halen wat erin zit. Of we uiteindelijk de Grand Prix halen, weet ik niet, maar dat hoop ik stiekem wel. Maar dat is nog wel ver weg. Ik heb hem bijna vijf jaar en hij heeft ook een gouden karakter. Hij is erg lief en doet geen vlieg kwaad. Maar tijdens het rijden is hij wel aan en werkwillig. Hij heeft veel go en dat is fijn. Je kan alles met hem doen, want ook een ritje in het bos vindt hij leuk. Maar we gaan ook als groep met Kim Jacobi en enkele lesklanten jaarlijks naar de Almelose Ruiterdagen. Dat is ook erg gezellig.”

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: Emmy Rinkema