Demi Haerkens (NED) - EHL Daula N.O.P.
FEI Dressage European Championships Riesenbeck 2023
© DigiShots
Demi Haerkens (NED) - EHL Daula N.O.P. FEI Dressage European Championships Riesenbeck 2023 © DigiShots DigiShots

EK Para Dressuur | Goud voor TeamNL, zege Frank Hosmar en wereldrecord én zege voor Demi Haerkens

Dressuur EK dressuur Riesenbeck EK Riesenbeck 2023

Met Sanne Voets nog te gaan was NLO-WVM-TeamNL al zeker van het goud in de landenwedstrijd op het EK Para-dressuur in Riesenbeck. Demi Haerkens reed fantastisch en zette een wereldrecord van 79,73% neer. Daarmee was zelfs de score van Lotte Krijnsen (71,77%) en de eerste plaats van Frank Hosmar in Grade V (76,45%) al genoeg om de EK titel te veroveren.

Advertisement

Tranen

Demi Haerkens reed als eerste in Grade IV de teamtest en zette een geweldig resultaat neer van 79,73%. “Een wereldrecord”, was de reactie van bondscoach Joyce van Rooijen. Dat leverde de nodige tranen op bij Demi, die dolblij was “Bij het uitstappen kwam het besef.” Afgelopen woensdag won Demi al goud in de individuele proef met haar prachtige merrie EHL Daula N.O.P., voor Sanne Voets “Dit is echt geweldig. Ik had niet verwacht dat het zo uit zou pakken en we na drie starts al goud zouden hebben”, lacht Demi. “Daula was ondanks de hitte heel fijn bij mij en genoeg activiteit houden. Het was gewoon genieten tijdens de proef.”

Armen in de lucht

Frank Hosmar reed een geweldige proef in Grade V en pakte de zege, na zilver eerder op dit EK. Zijn armen gingen in de lucht na het afgroeten. “Alphaville was zo fijn. Ik ben zo blij. Woensdag moest ik er meer aan werken. Nu was Alphaville helemaal gefocust op mij. Ik was al super blij met het zilver op woensdag. Wie had ooit gedacht dat Alphaville hier op zijn achttiende zo zou lopen na zijn ziekte. Ze wilden hem in laten slapen, zo slecht was hij er aan toe en moet je nu eens zien”, reageert Frank geëmotioneerd, die met 76,45% won.


Frank Hosmar (NED) - Alphaville N.O.P. FEI Dressage European Championships Riesenbeck 2023 © DigiShots - DigiShots

Puzzelen

Lotte Krijnsen reed donderdagochtend in de landenproef naar 71,77%met Rosenstolz N.O.P. Op de eerste dag in de individuele proef werd Krijnen vierde. In haar landentest ontbrak een beetje de rust voor een hoge score. Met 71,77% werden ze vijfde. “Rosenstolz vond het heel spannend in de ring. Ik probeerde hem op te laten letten, maar daardoor kon het beeld iets rustiger zijn. In draf kon hij zijn spanning goed kwijt, dat ging heel goed. Nu nog en beetje puzzelen om nog wat meer ontspanning te krijgen. Ik weet dat de kür echt mijn ding is. Dat heb ik vorig jaar in Herning met de derde plaats bewezen. Ik ga er honderd procent voor om die medaille te pakken. Dat is vorig jaar ook gelukt. Op naar zaterdag.”

Sanne Voets werd uiteindelijk tweede in de Grade IV met een fantastische score van 76,17%. Nederland won dus de landenwedstrijd, voor Duitsland en Groot-Brittannië.

Bekijk hier alle uitslagen

Bron: KNHS

Frank Hosmar (NED) - Alphaville N.O.P.
FEI Dressage European Championships Riesenbeck 2023
© DigiShots