Sanne van der Stam en Nouveaux
Sanne van der Stam en Nouveaux Foto: Cindy Stap

Sanne van der Stam: “Het is onwijs leuk om een jong paard op te zien groeien en sterker te zien worden!”

Dressuur

Nadat Sanne van der Stam haar veertienjarige James (v. Denver) vanwege een blessure met vervroegd pensioen heeft moeten laten gaan en eigenlijk wel even genoeg had van de paardensport, werd ze begin dit jaar op slag verliefd op de vijfjarige Nouveaux (v. Ferdeaux). Ze besloot de jonge ruin te kopen en met het oog op een carrière in de dressuursport aan de slag te gaan. Inmiddels maakt de combinatie zich op voor haar L2-debuut en hoopt Sanne verder te groeien tot Z-niveau. 

Advertisement

Blessure

Toen vorig jaar bleek dat de blessure van James erger en erger werd, gaf Sanne’s dierenarts haar het advies om de ruin te laten inslapen. “We hebben hem meer dan een half jaar de tijd gegeven om rustig te herstellen, maar we zagen op de echo’s telkens dat zijn blessure alleen maar erger werd. Mijn dierenarts adviseerde mij om hem te laten inslapen, waarna ik tegen mijn eigen gevoel in een afspraak heb gemaakt om dat te laten doen. Naarmate die dag steeds dichterbij kwam, werd mijn gevoel erover slechter en slechter. James is inderdaad niet gezond genoeg om bereden te worden, maar hij zit verder heel erg goed in zijn vel en oogt nog enorm vrolijk. Ik heb daarom besloten om hem niet te laten inslapen en hem voor zolang het kan nog van zijn pensioen te laten genieten. Hij staat nu heerlijk 24/7 buiten in een grote kudde en tot op de dag van vandaag ziet hij er nog net zo goed uit als toen hij nog bij mij op stal stond. Ik ben heel blij dat ik de keuze heb gemaakt om hem nog even bij ons te houden en hoop dat het nog lang zo goed met hem blijft gaan”, vertelt ze.


Sanne en James - Foto: Cindy Stap

Op slag verliefd

Door alle tegenslagen die Sanne met de ruin heeft meegemaakt, wilde ze absoluut niets weten van het aanschaffen van een nieuw paard. “Al die ups en downs met James hadden emotioneel gezien zo veel met mij gedaan, dat ik helemaal niet toe was aan een nieuw paard. Maar na een tijdje begon het toch weer te kriebelen. Ik ben nooit actief op zoek gegaan naar een nieuw paard, maar ik hield mijn ogen wel open. Toen ik de advertentie van Nouveaux tegenkwam, spraken zijn uitstraling en zachtaardige blik mij meteen aan. Het lijkt in eerste instantie helemaal geen bijzonder paard om te zien, maar toch trok hij mijn aandacht. Ik besloot bij hem te gaan kijken en toen ik hem in het echt zag, was ik op slag verliefd. Als hij eenmaal begint te lopen, blijf je toch wel kijken.”

Uitgesproken karakter

Hoewel Sanne in het begin moest wennen aan het hebben van een jong paard, ziet ze veel trekjes van James terug in Nouveaux. “Ik was een heel ervaren en stabiel paard gewend, dus het was in het begin wel even wennen op Nouveaux. Gelukkig lijken James en hij enorm op elkaar en kan ik de kennis die ik de afgelopen jaren op James heb opgedaan inzetten in mijn trainingen met Nouveaux. Nouveaux is ontzettend leergierig, denkt heel goed mee en zet altijd zijn beste beentje voor. Ik ben hem spelenderwijs kennis aan het laten maken met nieuwe oefeningen en merk dat hij steeds gedurfder en zelfverzekerder gaat lopen. Het is zo leuk om een jong paard op te zien groeien en sterker te zien worden! Ik heb met James altijd enorm veel plezier gehad in de wedstrijden en kocht Nouveaux ook met de intentie om de dressuursport in te gaan. Eind deze maand zullen we ons L2-debuut maken, dus ik ben heel benieuwd hoe dat gaat uitpakken. Momenteel zit Nouveaux een beetje in de uitprobeerfase, maar ik moet zeggen dat ik het juist leuk vind dat hij net zo’n uitgesproken karakter als James heeft ”, vertelt ze enthousiast.

Balans

“Ik hoop met Nouveaux naar het Z toe te rijden en denk ook dat hij daarvoor voldoende potentie heeft. Zodra we de ring in gaan, doet hij er altijd nog een schepje bovenop, dus hij heeft er zeker de juiste instelling voor. Ik ben totaal niet competitief ingesteld en rijd de wedstrijden echt voor mijn plezier, maar ik vind het wel enorm leuk om daar samen met Nouveaux in te kunnen groeien. Ik heb die uitdaging in het werk zelf wel nodig om gemotiveerd te blijven. Gelukkig heb ik met Nouveaux, net zoals ik dat bij James had, een hele goede balans tussen werken en ontspannen. Het zijn beide hele vrolijke paarden die hard willen werken en een uitgesproken karakter hebben, maar ze zijn ook ontzettend zachtaardig. Nouveaux kan onwijs genieten van een knuffelmiddag en is gek op mijn zoontje van zes. Ik kan echt tot rust komen als ik op stal ben, wat we die dag ook gaan doen”, sluit ze af. 

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto’s: Cindy Stap

Afbeelding