Malou Nelissen met Lord United v/d Vogelzang
Malou Nelissen met Lord United v/d Vogelzang Demi Smit Photography

Subtop | Malou Nellissen scoort nieuw PR in de Lichte Tour: “Als amateur kun je ook bovenaan meerijden“

Dressuur Subtop

Malou Nellissen schreef de Prix St. Georges op haar naam op de subtopwedstrijd in Steensel. Ze reed haar Lord United v/d Vogelzang (v. United) naar 66,77%. 

Advertisement

Derde Prix St. Georges-wedstrijd

Malou kocht haar paard toen hij drie jaar oud was en heeft hem zelf opgeleid. Eind november 2021 maakten ze hun debuut in het ZZ-Zwaar. “Vanaf februari dit jaar ben ik hem thuis gaan doortrainen richting de Lichte Tour. Een slipjas dragen was wel echt een droom van mij. We houden van afwisseling en ik train heel gericht naar een wedstrijd toe. Begin dit jaar maakten we ons debuut in de Lichte Tour en dat vond ik wel heel spannend na een periode thuis trainen. We haalden de 60% en dat was wel fijn, voor mij was de druk er even af. We zijn Intermediaire I geklasseerd en dit was onze derde Prix St. Georges-wedstrijd. Ik voelde thuis al dat hij heel lekker liep en een week van te voren hoorde ik dat we in Steensel mochten rijden. We hebben naar de proef toegewerkt en daar viel alles op zijn plek.”

‘Dit was echt goed he?!’

“Ik ben mijn eigen bedrijf in sales en business development gestart en sinds kort ben ik ook werkzaam in de hippische sector. Vanuit mijn werk ben ik met hippische ondernemers en topsport ruiters in contact gekomen. Het draait niet alleen om de training, maar ook om het management rondom je paard. Ondersteuning en afwisseling in de training is erg belangrijk. We gaan veel naar buiten en ik kies er bewust voor om hem rust te geven of op te trainen naar een wedstrijd. Ik voelde met losrijden al dat hij heel fijn liep en fit was. Toen ik de ring in reed voelde ik dat hij er echt een schepje bovenop deed. De proef liep super fijn en was ook zo voorbij. Hij trok er goed aan en ik kon blijven afwerken. Het drafgedeelte was goed net zoals de pirouettes en de eerste serie. Tijdens de tweede serie wilde ik proberen met wat meer expressie te rijden, maar dat mislukte. Dat is niet erg, maar er is maar één manier om het te oefenen tussen de hekjes en dat is het gewoon doen. De laatste onderdelen kon ik super afsluiten en toen ik afgroette zei ik tegen mijn groom, dit was echt goed he?!”


Malou Nelissen met Lord United v/d Vogelzang - Picture Pure

Trainingswissel

Ze vervolgt “Ik denk dat ik vroeger harder trainde, maar nu zorg ik er vooral voor dat hij fysiek en mentaal fit is. Als hij een oefening goed doet, dan is het ook goed. Ik heb veel meer vertrouwen gekregen in mijn paard. We reden een nieuw persoonlijk record in de Lichte Tour. Naast de focus op het management heb ik ook een trainingswissel gemaakt. We lessen bij Marcel Sterrenburg en Roger Schulkens. Dat werkt heel fijn samen. Roger komt vaak thuis en start hem ook weleens op wedstrijd. In de Intermediaire I scoorden ze al tegen de 67%. Roger doet zoveel voor mij en als ik op vakantie ben rijdt hij hem ook.” 

Gevoelige paarden

Naast Lord United rijdt de amazone ook nog een PRE. “We mogen naar het NK Iberische Paarden niveau 3 en ik hoop dat we ons kunnen plaatsen voor het EK in Parijs. Die PRE heeft me ook echt geholpen met het begrijpen van Lord United. PRE’s zijn heel werkwillig, maar ook heel gevoelig. Van nature zijn ze een beetje opgekropt en ik heb heel erg getraind op de open verbinding. Dat heeft me met Lord United zeker geholpen. Ik vind het heel belangrijk dat een paard het graag doet en dat het er fijn uit ziet.”

‘Zo trots op mijn paard’

Malou haar grote droom is Grand Prix rijden. “Ik wil hem misschien nog een keer Intermediaire I starten en daarna ga ik verhuizen naar mijn vriend. Ik sta op de wachtlijst van een stal en als hij verhuisd is ga ik rustig doorwerken richting de Zware Tour. Het is super vet om te voelen dat je als amateur echt wil en je je management voor elkaar hebt, je ook bovenaan mee kan rijden in de subtop. Ik moest ook zeker een traantje wegpinken na dit resultaat. Ik ben zo trots op mijn paard! Het leukste is dat als je voelt dat je paard het echt voor je wil doen. Iedereen heeft weleens trainingen dat het niet lukt, maar als je vanuit vertrouwen traint dan komt het altijd goed.”

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: Demi Smit Photography en Picture Pure

Malou Nelissen met Lord United v/d Vogelzang