Sylvia Naagen met Jamir
Sylvia Naagen met Jamir Siel van Casteren

Subtop | Sylvia Naagen scoort in de Inter I: “Ik hoop dat Jamir mijn volgende Grand Prix-paard wordt”

Dressuur Subtop

Grand Prix-amazone Sylvia Naagen wist met de door haar zelf opgeleide Jamir (v. Dream Boy) tweede te worden in de Intermediaire I. Op de subtopwedstrijd in Steensel reed ze de ruin naar 68,38%. De combinatie zit in een stijgende lijn en weet zich iedere wedstrijd te verbeteren.

Advertisement

Direct een klik

Jamir werd gefokt door Jos van Schijndel uit Berlicum waarna hij werd verkocht naar het noorden van Nederland. “Die eigenaresse kon er niet zoveel mee en hij is terug gekomen naar het zuiden. Ik heb hem gekocht bij Martin Burgers en Jos had gehoord dat hij bij Martin stond, zo zijn we in contact gekomen met elkaar. Jos komt regelmatig kijken op wedstrijd en volgt de prestaties van Jamir nog steeds”, vertelt Sylvia die haar eigen dressuurstal runt. “Jamir was nog niet zadelmak toen ik hem kocht. Ik ging af het type, de uitstraling en de beweging. We hadden direct een klik met elkaar en hij was een klein beetje een kwajongen. Hij was niet gemeen, maar kon wel zijn eigen ideeën ergens over hebben.”

Begonnen in de klasse L

De combinatie begon met wedstrijden rijden in de klasse L. “We zijn in alle klasses gestart en hoe ouder hij werd hoe braver hij werd.” Inmiddels rijden ze zeer succesvol Lichte Tour en zit de overstap naar de Zware Tour er aan te komen. “We zijn een paar wedstrijden achter elkaar gaan rijden en de scores worden steeds hoger. Mijn doel was dat ik hem echt fijn door de proef kon rijden. Thuis hebben we er heel erg op getraind dat hij los blijft in de bovenlijn en dat ik hem van de hand af kan houden. De laatst tijd gaat het echt de goede kant op zoals ik het graag wil hebben.”

Missie geslaagd

“Jamir kan alles makkelijk voor een zeven, maar in Steensel scoorden we voornamelijk op de galop. We kregen al vaak zevens voor de draftour, maar nu moest dat ook in de galop gaan lukken. Mijn missie is geslaagd. De stap is in de proef ook veel beter worden en hij moet echt ontspannen zijn”, vertelt Sylvia. “Ik vond hem tijdens onze vorige wedstrijd nog net iets fijner, maar toen kregen we 66%. We hebben in de lessen bij Patrick van der Meer geoefend op de zigzag en die ging ook goed op wedstrijd. Ik heb een heel fijn gevoel over onze laatste wedstrijden.”

‘De piaffe en passage beheerst hij al’

Had Sylvia direct het gevoel dat dit weleens haar nieuwe Grand Prix-paard kon worden? “In de training ga je weleens een stukje meer verzamelen en ook bij een jong paard kun je dan voelen of er nog een extra stukje in zit. Jamir zit goed in elkaar, heeft drie goede gangen en er is lichamelijk niks wat hem tegenhoudt. Het is een hele harde werker en dan ben je al een heel eind. Ik heb nu nog twee wedstrijden opgegeven en dan wil ik hem thuis houden en me toeleggen op de Grand Prix. Dat gaat hij zeker doen, de piaffe en passage beheerst hij al vrij goed. Het enige wat echt nog beter moet zijn de eners. We kunnen er nu vier of vijf, maar er moeten er nog wat bij”, lacht de amazone. 

Vijfde Grand Prix-paard

Sylvia heeft vier eigen paarden en drie trainingspaarden op stal staan. “Ik heb leuke paarden staan waarvan er twee ZZ-Licht lopen en één Z2 van een klant. Ook heb ik een leuke driejarige zelf gefokt. Jamir zou mijn vijfde Grand Prix-paard kunnen worden. Ik ben zestig jaar en wil paarden vanaf de basis fijn af kunnen richten. Als ze dan Grand Prix lopen mogen ze een keer verkocht worden. Dat geldt ook voor Jamir, maar we gaan nu eerst doortrainen. Het zou leuk zijn als het dit jaar lukt en anders begin volgend jaar”, besluit ze. 

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: Siel van Casteren