Robbie van Dijk - Fantijn
Oregon Trofee
KWPN Hengstenkeuring 2016
© DigiShots
Robbie van Dijk - Fantijn Oregon Trofee KWPN Hengstenkeuring 2016 © DigiShots DigiShots

KWPN gekeurde Fantijn gecastreerd

Dekhengsten

Tuigpaardhengst Fantijn gaat voortaan als ruin door het leven. De focus ligt daarmee volledig op de sport.

Advertisement

Voormalig kampioen KWPN hengstenkeuring

Fantijn was een vormalige kampioen van de hengstenkeuring. Als zoon van de preferente Patijn leek hij voorbestemd voor succes als dekhengst. Fantijn’s moeder Uderose keur preferent (v.Manno) is inmiddels overleden en bracht in totaal zeven nakomelingen, hieronder de NMK-merries Aderose en Cuderose.

Patijn

Vader van Fantijn is de hengst Patijn. De KWPN-hengst Patijn is een zoon van Kolonel uit een Renovo-moeder. Patijn werd geboren in 1997 en is inmiddels overleden. Hij kreeg naast Fantijn in totaal nog vier zonen goedgekeurd. Hieronder Waldemar, Artiflex, Atleet en Hermanus. Tuigpaardhengst Patijn deed in 2000 het verrichtingsonderzoek. Hij slaagde glansrijk, met geen cijfer onder de 8,5. In de dekdienst was Patijn -voor tuigpaardbegrippen- veelgevraagd. Hij kreeg in totaal 722 nakomelingen geregistreerd.

Denderose-lijn

Terug naar Fantijn. Deze inmiddels gecastreerde hengst komt voort uit de bekende Denderose-lijn. Fantijn’s grootmoeder Kenderose keur (v.Fabricius) is ook de grootmoeder van de concoursmerrie Welmoed (v.Manno). Uit deze stam komen onder meer de hengsten Locomotief (v.Hoogheid) en Positief (v.Hoogheid), alsmede vele concourspaarden.

Gebr. van Manen

Ruim drie jaar geleden kocht Lammert Tel de KWPN-hengst Fantijn (v. Patijn) van de Gebr. van Manen. Lammert kocht de hengst met het oog op de tuigpaardensport. Inmiddels is de zoon van Patijn gecastreerd en zijn alle pijlen op de sport gericht.

Sport

Lammert: “We hebben Fantijn voor de sport gekocht en het was niet de bedoeling om hem beschikbaar te stellen voor de fokkerij. Ik ben geen hengstenhouder en heb ook geen faciliteiten daarvoor tot mijn beschikking. Hij is bij ons voor de sport waardoor de keus snel gemaakt was.”

Herstel

Fantijn is ondermeer de winnaar van het kampioenschap dekhengsten in Tolbert. Hier zal hij in ieder geval niet meer aan mee kunnen doen. Lammert: “Fantijn gaat nooit meer bij ons weg en we hopen nog drie of vier jaar met hem te rijden in de sport.”

Bron: KWPN | Hoefslag

Foto: Digishots