Mowgli V.O.D.
KWPN Hengstenkeuring 2020
© DigiShots
Mowgli V.O.D. KWPN Hengstenkeuring 2020 © DigiShots Leanjo de Koster

Joey van de Grijp over zijn nieuwe aanwinst Mowgli V.O.D.: “Ik had nooit verwacht dat dit zou lukken”

Dekhengsten

De KWPN-hengst Mowgli V.O.D. (v. Desperado) is verkocht aan Zware Tour-ruiter Joey van de Grijp. De inmiddels zevenjarige hengst werd in 2020 geprimeerd op de KWPN Hengstenkeuring en slaagde voor het verrichtingsonderzoek met 80 punten. 

‘Ik heb hem altijd in de gaten gehouden’

Joey van de Grijp runt zijn eigen trainingsstal Stal van de Grijp in Friesland. “Een paar jaar geleden kreeg ik via via een paard op stal en dat was een Lord Leatherdale uit de merrie Zoriana, tevens de moeder van Mowgli. Opvallende nakomelingen uit Zoriana zijn natuurlijk Kjento en Mowgli. Twee jaar later werd Mowgli goedgekeurd en van Kjento weet iedereen dat het een hele goede hengst is die op een goede plaats terecht is gekomen. Mowgli heeft de hengstencompetities heel goed gelopen, maar is daarna een beetje van de radar verdwenen. Ik heb hem altijd in de gaten gehouden want ik vond het een ontzettend gaaf en goed paard. Anderhalve week geleden heb ik mede-eigenaar Sjaak van der Lei opgebeld met de vraag waar Mowgli is gebleven en wat hun plannen ermee waren.”

‘Ik vroeg heel brutaal aan Sjaak, willen jullie hem eventueel verkopen?’

De hengst stond in training bij Marten Luiten en was ondertussen verhuisd naar mede-eigenaar Rob van Laarhoven die de hengst reed. “Ik vroeg heel brutaal aan Sjaak, willen jullie hem eventueel verkopen? Ik wilde altijd eens investeren in een apart paard en ik heb veel geluk gehad dat het zo gelopen is. Ik had zelf nooit verwacht dat dit zou lukken. Sjaak gaf aan dat zij hem wel wilde verkopen en toen ben ik naar Rob gegaan om Mowgli uit te proberen. Rob reed hem voor en daarna ben ik zelf opgestapt. Na een kwartier met stap, draf en galop was ik er wel uit, dit is hem. Ik wilde graag dat hij nog op stal stond toen ik kwam kijken, ik wilde weten waar ik aan zou beginnen. Ik had verwacht dat hij wel een beetje hengst zou zijn, maar hij is hartstikke lief en heel braaf met opzadelen en opstappen. Hij staat sinds een paar dagen bij mij op stal en vanaf de eerste dag is het een waanzinnig lief paard.”

Beschikbaar voor de dekdienst

“Er zijn genoeg goede paarden op deze wereld, maar ik vind het karakter ook heel erg belangrijk. Na een dag werken wil ik ook mijn eigen paard lekker kunnen verzorgen en rijden. Als je bij Mowgli de stal in loopt wil hij meteen met je knuffelen”, vertelt Joey die de hengst beschikbaar wil stellen voor de dekdienst. “De komende maanden wil ik de tijd nemen om een combinatie te worden. Hij mag eerst even rustig wennen en dan gaan we de training oppakken. Mowgli is vrij groot en het is goed dat hij wat tijd heeft gehad de afgelopen jaren. Het doel is om zo ver mogelijk in de sport te komen, maar op een leuke en rustige manier. Ik wil kijken wat er op mijn pad komt en waar hij klaar voor is.”

Tweede goedgekeurde dekhengst

Mowgli is de tweede goedgekeurde dekhengst van Joey van de Grijp. “Mijn Friese hengst Talentino JC (v. Tsjalke 397) is zaterdag goedgekeurd bij het Barock Pinto stamboek in de Friese richting.  Hij kreeg een 9,5 voor zijn rastype en er waren veel positieve reacties. In de omgang is hij ook een super lief paard en echt mijn maatje. Ook in de sport heeft het super uitgepakt, hij is tien jaar oud en loopt Zware Tour. Ik heb hem weleens eerder aangeboden bij het KFPS, maar daar werden we niet echt serieus genomen. Ik vind het belachelijk dat ze zo’n gezonde hengst met een super karakter laten staan. Bij het Barock Pinto stamboek keken ze wel meer naar zijn sportaanleg en naar duurzame sportpaarden.”

‘Ik vind het heel belangrijk dat de paarden een happy athlete zijn’

“Talentino heb ik als driejarige als project gekocht samen met mijn vader. Het is toeval dat het zo is gelopen en hij nu Grand Prix-startgerechtigd is. Het was mijn droom om dat met een KWPN’er te doen en ik heb een aantal goede merries in de sport lopen en paarden van klanten, maar een dekhengst is ook weer iets heel anders. Ik vind het heel belangrijk dat de paarden een happy athlete zijn en daar hoort voor mij zeker vrije beweging bij. Mowgli komt ook iedere dag buiten en gaat van de zomer lekker de wei op. Dat doet ik altijd met mijn sportpaarden en de merries en ruinen staan in groepen van drie of vier paarden. Dat heb ik altijd gedaan en dat wil ik ook blijven doen. Ook al is Mowli een goedgekeurde dekhengst, ik vind het belangrijker dat hij een paardwaardig bestaan heeft”, sluit Joey af. 

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan 

Foto: Digishots