Emmelie Scholtens (NED) - Desperado
Jumping Amsterdam 2023
© DigiShots
Emmelie Scholtens (NED) - Desperado Jumping Amsterdam 2023 © DigiShots DigiShots

KWPN Stallion Show | Krack C, Desperado en Everdale verdienen keurpredicaat

Dekhengsten KWPN Hengstenkeuring

Op de voorlaatste avond van de KWPN Stallion Show werden drie dressuurhengsten keur verklaard door het KWPN. Desperado (v. Vivaldi) werd getoond aan het publiek en werd gereden door zijn vaste amazone Emmelie Scholtens. Krack C (v. Flemmingh) werd postuum keur verklaard en Everdale (v. Lord Leatherdale) was helaas niet aanwezig in de Brabanthallen. 

Advertisement

Vijf goedgekeurde zonen

De zestienjarige Vivaldi-zoon Desperado werd gefokt door de familie Andeweg en zij zijn samen met Ad Valk nog steeds eigenaar van de hengst. Desperado werd gefokt uit de merrie Saria elite preferent prestatie (v. Havidoff) en werd op internationaal Grand Prix-niveau uitgebracht door Emmelie Scholtens. De combinatie reed hun laatste wedstrijd tijdens Jumping Amsterdam 2023, maar de hengst is nog niet met pensioen. Desperado was ook populair als dekhengst en heeft inmiddels vijf goedgekeurde zonen: James Band, Jamaica, Mowgli V.O.D., Purple Rain en het Grand Prix-paard Dettori die furore maakt onder het zadel van Dominique Filion. KWPN-inspecteur Floor Dröge vertelde bij zijn optreden: “Desperado voegt veel rijdbaarheid en bewerkbaarheid toe aan de fokkerij. Hij heeft eerdere nakomelingen op een hoger niveau in de sport en een relatief hoog percentage goedgekeurde nakomelingen.”

Niet aanwezig

Vorig weekend won Everdale (v. Lord Leatherdale) de wereldbekerkwalificatie op Jumping Amsterdam. De gitzwarte hengst werd gefokt door familie Kluytmans en staat geregistreerd bij Van Olst Horses. De vijftienjarige hengst was niet aanwezig in Den Bosch, maar eigenaren Gert Jan en Anne van Olst waren samen met amazone Charlotte Fry aanwezig om de honneurs waar te nemen. Everdale heeft drie goedgekeurde zonen: Inclusive, Inverness en Inspire. Everdale won teambrons op de Olympische Spelen in Tokio en samen met de prestaties van zijn nakomelingen in de sport waren voor de hengstenkeuringscommissie genoeg redenen om hem het keurpredicaat toe te kennen. 

Postuum

Het keurpredicaat werd Krack C postuum toegekend. De hengst werd gefokt door Fred Vlaar en was in eigendom van Ad en Annemiek Valk en familie van Uytert. Krack C overleed in 2017 op 25-jarige leeftijd en de fokkerijwereld had het keurpredicaat al eerder verwacht. Desondanks kreeg de fokker vrijdagavond een staande ovatie van het publiek. De moeder van Krack C was de keur preferentie prestatie merrie Gicara || (v. Beaujolais). Krack C kreeg tien goedgekeurde zonen en dertien goedgekeurde kleinzonen. De bekendste zonen zijn United en Vivaldi die een echte hengstenlijn hebben opgezet. Onder het zadel van Anky van Grunsven schitterde Krack C jarenlang op internationaal Grand Prix-niveau.