A family of wolves hidden in the forest
A family of wolves hidden in the forest Getty Images/iStockphoto

DNA-onderzoek bewijst: Wolf doodt 30-jarige pony van EU-commisaris Ursula von der Leyen

Algemeen Wolvenleed

Ursula von der Leyen rouwt om het verlies van haar 30-jarige pony Dolly. Het dier stierf tijdens een aanval van een wolf. Een meerderheid van het Europees Parlement vindt het welletjes en wil af van de strikte bescherming. Ze roepen de Europese Commissie op om met een voorstel te komen om de regels aan te passen. Die maakt alvast kans op een parlementaire meerderheid. 

Advertisement

Vermoeden was er al

Het gebeurde tijdens een nacht begin september. De 30-jarige pony stond met een ander paard in een weiland van Ursula von der Leyen toen er een wolvenaanval plaatsvond. Dolly overleefde de aanval niet en werd de volgende ochtend gevonden door de echtgenoot. Het andere paard was ongedeerd. Op dat moment wist niemand zeker dat het een wolvenaanval was. De gebeurtenis, die plaatsvond in de regio Hannover, was niet op een bewakingscamera’s opgenomen, maar aan de hand van de bijtwonden werd al wel vermoed dat het om een wolf ging.

Wolven reu de dader

Dit vermoeden is nu bevestigd door dna-onderzoek. Volgens het rapport werd de pony gedood door de wolf met de identificatie GW950m. Het mannelijke dier behoort tot een roedel die in het gebied leeft. Het zou al veel schapen, runderen en paarden hebben gedood. 

Beschermingsstatus herzien

Ursula von der Leyen was zeer bedroefd over de dood van haar pony. Ze zet nu vraagtekens bij de strikte bescherming wolf. Verdriet heeft nu plaatsgemaakt voor vastberadenheid, want in een brief aan leden van het Europees Parlement kondigde Ursula von der Leyen vorige week aan dat de EU-Commissie de huidige beschermingsstatus van de wolf wilde herzien.  

250 wolven in Nedersaksen

Nedersaksen wordt beschouwd als een deelstaat met een groeiende wolvenbestand. Volgens de natuurbeschermingsorganisatie Nabu leven er momenteel 30 roedels. Een roedel is een ‘wolvenfamilie’ - meestal de ouders, de welpen en de nakomelingen van het vorige jaar. Het aantal individuele dieren in Nedersaksen wordt geschat op 250.

Bron: De Hoefslag/ De Stern