Afbeelding
Digishots

Stichting Paard Zoekt Baas

Algemeen

Veel mensen weten niet wat ze zich op de hals halen als ze een paard of een pony aanschaffen. Super leuk natuurlijk, zo’n mooie Haflinger, lieve New Forester of eigenwijze Shet, maar er komt nogal wat bij kijken om het dier goed te onderhouden en gezond en blij te houden. Niet elke eigenaar ziet dat in of kan zich dat veroorloven. De Stichting Paard Zoekt Baas ziet de gevolgen daarvan keer op keer.

Advertisement

Dagelijkse verzorging zware belasting

Veel eigenaren van paarden en pony’s komen er te laat achter dat een goede dagelijkse verzorging van paarden en pony’s een zware belasting is. Stalling, voer, de hoefsmid en de dierenarts brengen hoge kosten met zich mee. Zo hoog, dat ze het niet meer kunnen betalen. Gelukkig is er een stichting die deze dieren liefdevol opvangt, ze de nodige zorg geeft en een nieuw tehuis voor ze zoekt: de Stichting Paard Zoekt Baas!

Afstandsgeld

“Deze eigenaren kunnen hun paarden kosteloos bij on brengen zodat wij ze kunnen herplaatsen. Het niet rekenen van afstandsgeld voorkomt veel dierenleed,” aldus de non-profit organisatie op hun website. “Het zorgt er namelijk voor dat eigenaren hun paard niet noodgedwongen aanhouden en zo onbedoeld hun dier verwaarlozen.”

Daglicht

Paard Zoekt Baas vangt ook paarden op die er zo slecht aan toe zijn dat ze op het randje van de dood balanceren. Zo krijgen ze sterk ondervoede paarden, paarden met hele nare huidaandoeningen of paarden waar al lange tijd geen hoefsmid meer bij geweest is. Sommige dieren hebben zo lang binnen in een vieze stal gestaan dat ze niet eens meer weten wat daglicht is. Ook gebeurt het helaas nog regelmatig dat paarden mishandeld worden, worden afgestaan of in beslag worden genomen. “Wij doen er alles aan om deze getraumatiseerde dieren de verzorging te geven die ze nodig hebben en gaan op zoek naar een liefdevol thuis.”

Gepassioneerde vrijwilligers

Het opvangen van verwaarloosde paarden is een uitdaging. Ieder paard heeft een unieke behandeling nodig en er bestaat helaas geen hippische opleiding voor het runnen van een opvang voor verwaarloosde paarden. 

De Paard Zoekt Baas-familie bestaat uit een groep gepassioneerde vrijwilligers die zich elke dag met hart en ziel inzetten om de paarden en pony’s hun nare verleden te helpen verwerken en een nieuwe toekomst te geven. Zij trainen de dieren met veel geduld en liefde. Wanneer ze er klaar voor zijn, kunnen de paarden geadopteerd worden en vertrekken ze naar hun nieuwe thuis, nieuwe eigenaar en nieuw leven.

Equi Habitat

In 2022 heeft de Stichting Paard Zoekt Baas een mooie locatie kunnen betrekken in Ambt Delden in Twente. De paarden leven daar in een zogenaamd Equi Habitat, waar ze op natuurlijke wijze, in groepsverband worden gehouden. Zo krijgen ze de nodige beweging en hebben ze sociaal contact met andere paarden.

Kenniscentrum

PZB geeft voorlichting over het realiseren van Equi Habitatten en hoe er met een beperkte ruimte toch aan het natuurlijke gedrag van paarden kan worden voldaan. De locatie in Twente biedt alle mogelijkheden om een landelijk kenniscentrum te creëren. De oude boerderij wordt in gebruik genomen als voorlichtingscentrum en behandelfaciliteit voor zieke paarden. Ook kunnen mensen daar terecht met vragen over het houden en verzorgen van paarden en voor informatie over kosten die het houden van paarden met zich meebrengen. 

Crisis

In vijf jaar tijd heeft Paard Zoekt Baas meer dan 600 paarden opgevangen en herplaatst. Helaas heeft de verwachte crisis grote gevolgen voor de stichting. “De aanvragen om paarden op te nemen zijn explosief gestegen,” zo staat op hun Facebookpagina te lezen. Voor de crisis werd er gemiddeld één keer per week om hulp gevraagd, tegenwoordig is dat tien keer per week. De wachtlijst van Paard Zoekt Baas stroomt vol en de stichting kan niet meer helpen.

Hoe kun je helpen?

De kosten voor hooi en dierenarts zullen naar verwachting in 2022 80.000 euro gaan bedragen. En met de aankomende recessie zal het alleen maar duurder worden. Paard Zoekt Baas is dan ook dringend op zoek naar donateurs. Elk beetje helpt; geen bedrag is te klein. 

Er zijn verschillende manieren om de stichting te steunen, zowel particulier als zakelijk. Van vijf euro voor een paar baaltjes hooi tot het adopteren van een paard en van een eenmalige donatie tot een maandelijkse of jaarlijkse vaste bijdrage.

Kijk op www.paardzoektbaas.nl voor de mogelijkheden en steun deze mooie stichting!