A Gray Wolf. Taken in Scotland, UK
A Gray Wolf. Taken in Scotland, UK Getty Images/iStockphoto

Voor paardenhouders zijn er nog geen subsidiemogelijkheden voor de schade van de wolf

Algemeen Wolvenleed

De ongerustheid onder paardenhouders en de zorgen om de wolf is groeiende merken ze bij de FNRS. Zoogdierexperts geven weliswaar aan dat de wolf het nooit gemunt heeft op volwassen dieren en dat er in Nederland nog geen aanvallen van de wolf op een paard gemeld zijn. Maar nu het wolvenaantal groeit en het veulenseizoen eraan komt, groeit ook de bezorgdheid.

Advertisement

Een beschermde diersoort

De wolf is een beschermde diersoort. Dat betekent dat je de wolf niet mag doden, vangen of opzettelijk verstoren. Op dit moment is er nog geen beleid om de paarden te beschermen. In andere sectoren liggen er beleidsplannen en subsidiemogelijkheden klaar, echter voor de paardensector is dat niet het geval. In onze buurlanden zijn er wel duidelijke afspraken gemaakt en is er subsidie voor het beschermen van paarden. In Nederland kan een paardenhouder zijn schade, ontstaan door de wolf nog nergens verhalen. Ook is er geen ondersteuning voor de te nemen maatregelen ter bescherming van de paarden.

Subsidiemogelijkheden zijn belangrijk

De FNRS vind het belangrijk dat deze subsidiemogelijkheden er komen en dat er een redelijke vergoeding komt bij schade. De hippische sector zal gezamenlijk op moeten staan, om aandacht te vragen voor dit probleem. Vanuit de Sectorraad Paarden zijn er al gesprekken met het ministerie van LNV. Samen maken we ons sterk om minimaal tot een vergoeding te komen bij geleden schade. Liever nog zien we dat er subsidie komt op het voorkomen van schade.

Preventieve maatregelen

Preventieve maatregelen die genomen kunnen worden zijn er wel. Adequate afrastering met stroom is het belangrijkste. De stroomdraad moet dan wel tot aan de grond komen en hoog genoeg zijn. Ook moet er tussen de draden niet te veel ruimte zijn. Vlaggen en linten kunnen gebruikt worden om de wolf op een afstand te houden, maar ook geurmiddelen en lichtsensoren.

Bron: FRNS