Afbeelding

Terugblik 2021: Paard van Sinterklaas overleden “Enorm gemis!”

Algemeen

De schimmel-ruin Mentor, beter bekend als ‘hét paard van Sinterklaas’, is eind mei op 27-jarige leeftijd ingeslapen. Hij had een tumor aan de buikwand, die was uitgezaaid. Hij ging hard achteruit en de enige juiste beslissing was om hem te laten gaan. Ook al gaf dat natuurlijk erg veel verdriet. Anouk Slabbers was zijn verzorger en vaste begeleider bij de intochten, maar ook bij al zijn filmopnames voor films van onder andere De club van Sinterklaas en het Sinterklaas Journaal

Advertisement

Genoot enorm

“Mentor is  één van de medewerkers op vier benen van Hippisch Centrum Muiderberg. Ik ben al jaren de verzorger van Mentor en ging altijd samen met Joop of alleen met hem naar alle opdrachten en filmopnames. Voordat we Mentor gingen inzetten hadden we een ander paard dat veel Sinterklaas-opdrachten deed. Toen deze Any Dale’s Choice 12 jaar geleden overleed heeft Mentor het stokje over genomen. Hij vond dit werk echt fantastisch om te doen. Hij genoot er enorm van. Waar een ander paard stress zou krijgen was hij de rust zelve”, vertelt Anouk liefdevol.

Begreep alles

“Hij vertrouwde echt op ons. Soms leek het gewoon of hij begreep wat er van hem verwacht werd. In de film ‘Het Gouden Hoefijzer’ was een scene waarin hij het gouden hoefijzer verloren was. Sinterklaas moest hier iets over zeggen. Toen hij dat deed tilde Mentor het been op waar het ijzer mistte en ging daar mee schrapen om de nadruk erop te leggen. Heel bijzonder. Hij deed ook mee aan de Sinterklaas shows in Ahoy en de Jaarbeurs. Dan moest hij met Sinterklaas op zijn rug dwars door het publiek met duizenden gillende en springende kinderen. Hij vond het prachtig en zette geen stap verkeerd. Voor de film ‘Het pratende Paard’ van De club van Sinterklaas heeft hij zelfs een Gouden Kalf gewonnen.”

Belangrijk

“Ook de intochten deed hij. Al 12 jaar de intochten in de dorpen om ons heen en in Amsterdam, maar sinds vier jaar ook de nationale intocht. Na de filmopnames wilde Sinterklaas alleen nog maar met hem de intochten doen, omdat hij zo vertrouwd was.  Mentor fleurde echt op als het tijd was voor de filmopnames. Sinds hij 20 jaar was had hij last van cushing en wat kwaaltjes, maar hij heeft toch nog zeven jaar met veel plezier alles kunnen doen. Hij wist dat hij belangrijk was.”

Bijzonder in alle opzichten

“Mentor was een heel bijzonder paard in alle opzichten. Hij heeft altijd in de manege mee gelopen en heeft heel veel beginners leren rijden. Ook de volwassenen hadden veel plezier met hem. Het was echt een lolbroek. Daarnaast liep hij voorop in de carrousel-groepen op wedstrijden en werd hij ook ingezet op Prinsjesdag. Sinds hij cushing had, had hij last van dikke benen, waardoor hij veel moest bewegen. Zijn staldeur stond daarom altijd open, zodat hij er zelf in en uit kon. Hij kwam dan even buurten met zijn hoofd over de  deur van de rijbaan als er lessen waren of wandelde de baan in als iemand aan het rijden was. Hij scharrelde overal op het terrein lekker rond en pikte dan zo hier en daar wat biks, een appeltje uit een tas, of wat ander lekkers mee.”

Gemis

“Een opvolger hebben we nog niet direct. Er is ook geen paard zoals Mentor. Echt niet normaal wat een gemis dit is!” besluit ze verdrietig. 

Bron: De Hoefslag