Manege Vossenberg
Dutch Youngster Festival 2020
© DigiShots
Manege Vossenberg Dutch Youngster Festival 2020 © DigiShots DigiShots

Aansprakelijkheidsverzekering manegehouders gaat omhoog: “Belangrijk is schade voorkomen”

Algemeen

De kosten voor de aansprakelijkheidsverzekering voor manege houders gaat komend jaar wederom omhoog. De FNRS begrijpt, dat dit voor veel bedrijven niet makkelijk zal zijn. Het is toch een maandelijks terugkerende kostenpost die invloed heeft op de prijs van een les. 

Advertisement

Premie enorm gestegen

Robert van Almkerk van de FNRS: “De premie is de laatste jaren al enorm gestegen. Natuurlijk zouden wij het begrijpen als er een inflatie verrekening zou zijn, echter wordt de premie ne wederom verdubbeld. Wij als FNRS proberen om inzicht te krijgen in de schadegevallen , om, waar mogelijk, zo het paardrijden steeds veiliger te krijgen en daarmee de kosten in de hand te houden.”

Paardrijden steeds veiliger maken

“Stichting Veilige Paardensport is opgericht om paardrijden veilig te houden. Door periodiek te keuren doen we er veel  aan om er voor te zorgen dat het paardrijden  veiliger is en blijft. Het bekendste voorbeeld is de verplichting tot het dragen van een goede cap. Het veiligheidscertificaat is in het leven geroepen, zodat je weet dat de accommodatie aan bepaalde basiseisen voldoet, en dat je veilig de paardensport kunt beoefenen”, vertelt Robert.

Gezamenlijk schade dragen

“Wij als FRNS willen graag meer inzicht in de schades. Er zijn veel kleinere ongelukjes die schade veroorzaken. Heel af en toe gebeurt het helaas, dat een val van het paard grote gevolgen kan hebben. De schades die dan verhaald wordt kan behoorlijk oplopen. Die kosten moet dan doorrelatief weinig manegebedrijven in Nederland worden gedragen. Wij merken dat er steeds vaker schade wordt verhaald door de zorgverzekeraars. De zorgkosten stijgen ieder jaar weer en helaas wordt de schade als gevolg van paardrijden op een manege steeds vaker verhaald.”

Waar ontstaan schades

Van Almkerk gaat verder: “ Door inzicht in de schades kunnen we misschien achterhalen waar de schades door ontstaan. Met die informatie kunnen wij de preventie verbeteren. Uniek binnen de paardensport is al, dat instructeurs gediplomeerd zijn. Bij bijvoorbeeld voetbal, kan iedere enthousiaste ouder training geven. Binnen de paardensport is dit niet mogelijk. Door alle oorzaken te verzamelen, kunnen wij kijken waar de trend van de schades ligt en zo doelgericht gaan werken. Om op deze manier de ongelukken te beperken en hierdoor de verzekering betaalbaar te houden.”

Ontstaan fout aantonen blijft moeilijk

“Het blijft altijd moeilijk om aan te tonen waar het fout gaat. Een paard is een levend dier, die soms door bijvoorbeeld invloed van buitenaf een onverwachte beweging kan maken. Daarbij zijn sommige manege-ruiters onervaren, die kunnen ook een foute hulp geven. Om daarmee om te gaan en goed te leren paardrijden, ga je ook op les. Er wordt bij een manege al zeer goed gekeken welk paard wordt ingezet om zo een passende combinatie te maken. Zo zal een beginnende ruiter niet op een paard gezet worden voor een gevorderde ruiter. Er wordt dus echt al enorm veel gedaan aan veiligheid.”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan