Edwin van der Graaf en Anne van Dijk / Foto: Daniëlle Berloth
Edwin van der Graaf en Anne van Dijk / Foto: Daniëlle Berloth Foto: Daniëlle Berloth

Coronacrisis op maneges: "Als een kind komt met een donatie van zelf betaalde worteltjes schiet ik vol"

Algemeen
Advertisement
De coronacrisis beheerst ons dagelijkse leven. Veel bedrijven verkeren in zwaar weer, omdat ze noodgedwongen hun deuren hebben moeten sluiten en zien hiermee een groot deel van hun inkomsten verloren gaan. Dit is voor de hippisch ondernemers niet anders. Met name maneges en ponyclubs hebben heel veel moeite om het hoofd boven water te houden.

De 'kost' verdienen als manegepaard

Paarden hebben beweging nodig, maar ook eten, een hoefsmid en een schone stal om in te slapen. Dat dit maandelijks veel geld kost is iets waar menig paardeneigenaar zich bewust van is, maar stel je eens voor dat je dit moet betalen voor niet een, maar tientallen paarden. Paarden die normaal gesproken hun '˜kost' verdienen als manegepaard. Iets wat door de coronacrisis niet mogelijk is.

Meer vlees om het lijf

Een voorbeeld is PSC de Dijkgraaf. Ook zij lopen door de coronamaatregelen inkomsten mis en dat is iets wat ze als relatief jong bedrijf niet in de koude kleren gaat zitten. 'Andere bedrijven hebben wat meer vlees om het lijf, zeg maar. Wij zijn eigenlijk nog maar net begonnen,' aldus Anne van Dijk. Zij  runt het het paardensportcentrum samen met haar partner, vierspanmenner Edwin van der Graaf.

Gedwongen tot creativiteit

De maatregelen dwingen ondernemers tot creativiteit. Verschillende paardenbedrijven doen een beroep op hun klanten, maar ook op mensen van buitenaf. 'Het is ook een verschrikkelijk moeilijke tijd,' benadrukt Van Dijk. Doelend op de kostenposten die gewoon blijven komen, maar het gros van de inkomsten die voortkomen uit lessen, buiten- en strandritjes en een grootschalig evenement wat uitgerekend deze periode op de manege zou plaatsvinden, blijven uit.

Veiligheid van ruiter en paard

Aan pony's leasen tijdens deze periode doet Van Dijk liever niet. 'Ik vind dat enigszins onverantwoord, want als er wat gebeurt met kind of paard zijn wij verantwoordelijk. Ik hoor daarnaast van maneges in de omgeving die ook nog volop lessen aanbieden. Prive lessen geef ik ook wel, maar alleen aan pensionklanten en dan vooral als ik van mening ben dat er zonder professionele begeleiding een gevaarlijke situatie kan ontstaan. Ook in dit geval staat voor mij de veiligheid van ruiter en paard voorop.'

Penen gekocht van zakcentjes

De onderneemster hoopt snel op enige versoepeling van de maatregelen. In de tussentijd heeft ze de hulp ingeschakeld van haar klanten. Door middel van een doneeractie kunnen mensen ervoor kiezen om een donatie te doen aan de manege. Dit kan in de vorm van geld, maar ook materií«le zaken zoals voeding of zoals ze recentelijk van een van de manegekinderen heeft ontvangen: een gift in de vorm van penen. 'Alle kleine beetjes helpen, maar als een kind komt met gedoneerde wortelen die van haar eigen zakcentjes zijn betaald dan schiet ik echt wel een beetje vol.' https://www.facebook.com/pscdedijkgraaf/videos/2328080804158797/

Klanten dichtbij houden

Van Dijk probeert haar klanten daarnaast dichtbij te houden door regelmatig te blijven posten op Facebook over hoe het gaat en met zo nu en dan een leuk raadseltje voor de thuiszittende kinderen. 'Op deze manier hopen we, als de maatregelen worden versoepeld, weer snel en goed van start te kunnen gaan.'

Pony's verkocht of naar de slacht

Waar PSC de Dijkgraaf vooral probeert om zo positief mogelijk te blijven in deze periode, zijn er helaas ook paardenbedrijven waarbij het vuur letterlijk aan de schenen staat. Bosmanege Bakkeveen is er hier een van. Hoewel de manege net zoals vele anderen probeert om klanten gerust te stellen en op de hoogte te houden van de gesteldheid van de paardjes, is dit een van de paardenbedrijven waar faillissement als het zwaard van Damocles boven het hoofd hangt. Pony's en paarden moeten worden verkocht en worden in het uiterste geval zelfs naar de slacht gebracht. Een nachtmerrie voor iedere manegehouder, maar wel de realiteit waar veel paardenbedrijven momenteel mee te maken hebben. Ook voor deze manege is een GoFundMe opgezet om hen financieel bij te staan tijdens deze loodzware periode.

Wat kan je zelf doen?

PSC de Dijkgraaf en Bosmanege Bakkeveen zijn helaas niet de enige twee maneges die het moeilijk hebben. In heel Nederland zijn er paardenbedrijven die momenteel moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen en hoe langer de maatregelen duren, hoe zwaarder het wordt. Dus in de eerste instantie kan je natuurlijk al helpen door jezelf ook aan de maatregelen te houden. Houd afstand, kom niet met meer dan drie personen tegelijkertijd samen en houd je aan de regels van de overheid.

Een donatie

Daarnaast kan je een paardenbedrijf of de manege altijd helpen door een vrijwillige donatie te doen. Dit kan inderdaad in de vorm van geld, maar veel maneges zijn al onwijs geholpen met een zak voer, stro of andere materiele giften. Alle kleine beetjes helpen en zo helpen we maneges (en elkaar) de coronacrisis door. Tekst: Denise Meijer Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan. Foto: Danií«lle Berloth