Afbeelding

Sanne Beijerman: “Je eigen top is bereikbaar voor iedereen”

Algemeen

Sportpsychologe Sanne Beijerman heeft een missie en doel. Die luiden dat werkelijk iedereen het beste van zichzelf zou kunnen geven op spannende momenten zonder mentale drempels te hebben. Gelukkig is Beijermans tijd nu niet meer de beperkende factor: haar online cursus in vijf stappen biedt plaats voor iedereen.

Advertisement

Tekst: Claartje van Andel | Foto’s: Sanne Wiering

Wachtlijst puilde uit

De bekende sportpsychologe Sanne Beijerman is gespecialiseerd in mentale trainingen van hippische sporters. Zij heeft al aan heel wat medailles van jeugdteams of seniorenteams kunnen bijdragen. En ze heeft al veel individuele sporters van elk niveau op weg geholpen als ze dreigden vast te lopen in hun trainingen of ambities in de paardensport. Daar werd Sanne blij van, maar ze kon nooit iedereen met een hulpvraag helpen. Elke zomer puilde haar wachtlijst weer uit van aanvragen. Als ze één ding wilde, was het wel dat ze méér ruiters zou kunnen helpen om hun eigen beste vorm te vinden. Ze kon onmogelijk iedereen helpen en dat wilde ze wel. Dat bleef bij haar kriebelen.

Mentale tools

Sanne Beijerman vertelt: “Ik zit nu inmiddels 20 jaar in het vak van de coaching in de paardensport. In al die jaren heb ik gemerkt hoe groot het effect voor een ruiter is als hij of zij de mentale tools heeft om altijd zijn eigen beste vorm naar boven te halen op het moment dat het moet. Dat geldt voor een olympische topsporter, maar net zo goed voor een amateur. In 2019 begon ik aan het schrijven van een online cursus met de vijf mentale stappen die elke ruiter moet of kan zetten voor zijn of haar eigen beste resultaat. Samen met mijn partner Pepijn Dellen, producer van beroep. Zo kon ik meer mensen bereiken en helpen, dacht ik. Ik ben een gepassioneerd mens en dat was mijn doel: eindelijk meer ruiters laagdrempelig inzicht kunnen geven.”

Stappenplan als puzzel

Het is wetenschappelijk vastgesteld dat mentale begrippen zoals zelfvertrouwen en focus een enorme impact hebben op resultaten in de sport, zegt Sanne Beijerman. Tijd om naar het stappenplan van haar online cursus te kijken, met de vijf essentiële stappen die allemaal met elkaar samenhangen en die getraind kunnen worden.


Vijf losse vaardigheden

Sanne Beijerman zegt: “De cursus is eigenlijk een training in vijf losse vaardigheden. Die losse vaardigheden passen vervolgens als een puzzel in elkaar. Alles hangt met elkaar samen. Geen stukje staat los van de andere stukjes. Je leert hoe je jouw optimale rijden onder elke omstandigheid kunt uitvoeren. Fijn als je altijd terug kunt naar het punt dat jij je beste rijden kunt tonen.”

Persoonlijke topvorm

De cursus begint met een introductietraining over wat jouw persoonlijke topvorm is. Dan komen er vijf met elkaar samenhangende sessies, waarbij elke sessie wordt afgesloten met persoonlijke tips van een topsporter of toptrainer over dat onderwerp. En bij elke sessie krijgt een deelnemer een werkboek, om het geleerde zelf te ervaren, te oefenen en te laten beklijven.


Spanning en ademhaling

De eerste stap gaat over paardensport en spanning. Coby van Baalen is hier de coach die tips geeft uit haar lange praktijkervaring. Sanne Beijerman: “Na de eerste sessie volgt er een week waarin een cursist het geleerde tot zich kan laten doordringen en er mee kan oefenen. Sneller doorgaan heeft geen zin. Dan wordt het theorie. Het gaat er juist om dat je vaardigheden in praktijk brengt.”

Controle

In sessie 2 volgt een nieuwe vaardigheid. Beijerman licht toe: “Die vaardigheid is controle hebben over spanning en angst door ademhaling. Hier hoort ook weer een werkboek bij met oefeningen. Diederik van Silfhout vertelt in deze sessie wat ademhaling voor hem heeft gedaan, met name op de Olympische Spelen in Rio. Heel bijzonder hoe open hij hier over is.”


Doel, focus, mindset

Na weer een week volgt het doelen stellen. Oud-bondscoach van de jeugd Tineke Bartels geeft tips. De week daarna is een sessie over het bepalen van je aandacht en focus aan de orde. Dressuuramazone Danielle van Mierlo heeft tips over het houden van die focus.

Mensenkennis

Dan volgt sessie 5, over het leren omgaan met negatieve gedachten. “Oftewel het hebben van een positieve mind-set”, benoemt Sanne Beijerman. Daar komen tips van Rob Ehrens bij te pas, de bondscoach met de ultieme mensenkennis.

Q&A met Sanne

Bijzonder van de online-cursus is ook dat deelnemers naar wens maandelijks op woensdagavond online met Sanne en met elkaar in gesprek kunnen gaan en vragen en tips met elkaar kunnen delen. “De woensdagavond-sessies noemen we Q&A. Het aantal deelnemers wisselt van 5 tot 20 per avond. Het is voor mij heel waardevol om de progressie van de deelnemers te kunnen volgen en ze ook persoonlijk te kunnen coachen als ze daar op een punt behoefte aan hebben”, licht Sanne toe.

Eigen ervaring

Sanne Beijerman weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om de vijf genoemde vaardigheden bij de hand te hebben. “Bij de opleiding van mijn uiteindelijke Grand Prix-paard Sometimes heb ik mijn mentale toolset zelf ook hard nodig gehad!”, zegt ze. Sometimes (v. Sandro Z) kwam als 6-jarig probleempaard bij haar. “Hij had een heel dun randje. Van het ene op het andere moment kon hij heel bang zijn. Dan was hij eigenlijk niet meer te controleren. Na een keer een echt nare val op een wedstrijd, had ik soms ook wel last van spanning en angst. Op zo’n moment is het hard nodig je angst af te kunnen laten vloeien met ademhaling en zelf de leiding te kunnen houden. Het gaat erom dat je ook dan de juiste doelen blijft stellen. Zodat je focus hebt en de goede connectie met je paard maakt. Als je de Grand Prix wilt halen -en dat wilde ik- is het onontbeerlijk om een positieve mindset te hebben. Waarbij je wel steeds je comfortzone opschuift zonder dat je domme risico’s gaat nemen. Uiteindelijk heeft Sometimes succesvol op het hoogste niveau gelopen. Dat deed hij echt als ‘happy athlete’. Dat was nooit gelukt zonder mijn mentale vaardigheden.”

Partner Hoefslag

De cursus ‘Top presteren met je paard met vijf mentale vaardigheden’ is beschikbaar via Academy4Horses, in samenwerking met Hoefslag. Beijerman: “Ik ben heel blij met Hoefslag als partner bij deze cursus. De wens dat ik de mentale training beschikbaar wilde maken voor een breder publiek, komt helemaal overeen met de wens van Hoefslag om een allround magazine voor alle paardensporters te zijn.” Sanne Beijerman is ook de trainers die bijdragen aan de cursus dankbaar. Coby van Baalen, Tineke Bartels, Diederik van Silfhout, Danielle van Mierlo en Rob Ehrens, zij voegen hun eigen ervaringsdeel toe aan de cursus. Beijerman: “Het past mij niet om uniek met één stal een samenwerking te hebben, daar krijg je maar eilandjes door. Maar deze cursus heeft de eilandjes juist geslecht. Daar ben ik erg blij mee.”


Zelfinzicht

Welk puzzelstukje een cursist het moeilijkst vindt, is per persoon verschillend, vat Sanne Beijerman samen. “Voor de één zijn echt de ademhaling en de mindset de ‘magic trick’, voor een ander is dat inzicht in angst en spanning. Wat er ook speelt, alles gaat in elk geval over het verkrijgen van zelfinzicht. Ik ben ervan overtuigd dat je jezelf als ruiter kunt reguleren als je daar de gereedschappen voor bij de hand hebt. Mentale tools helpen ruiters om in stresssituaties te kunnen blijven rijden zoals ze normaal gewoon trainen. Hoe fijn is het om dat vermogen als het er op aankomt aan te kunnen boren? De cursus zorgt ervoor dat je een gereedschapskist met skills krijgt aangereikt, simpel om jezelf te helpen om weer in je ‘eigen topvorm’ te komen.” Dat klinkt goed, in je eigen topvorm komen. Word je dan misschien ook een prettiger, beter uitgebalanceerd mens? Sanne schiet in de lach. ”Dat weet ik niet hoor. Je wordt in elk geval een betere ruiter!”

Meer weten?

Kijk op Academy4horses.com/Sanne..

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding