Afbeelding
www.dominiquebongers.com

Dominique Bongers: “Een combinatie van paarden, kunst en fotografie”

Algemeen

Van 2004 tot 2008 volgde Dominique Bongers een bacheloropleiding Animatiefilm, waarbij ze regelmatig in contact kwam met een camera. Dat beviel haar zo goed dat ze een master volgde in Engeland waar ze zich onder andere richtte op paardenfotografie. Onlangs liet ze haar langgekoesterde droom uitkomen en schreef ze haar fotografiebedrijf Equivisuals in bij de Kamer van Koophandel, waarmee ze paarden op de gevoelige plaat vastlegt. Haar doel? Paarden op beeld zetten om een zo artistiek mogelijk beeld te creëren.

Advertisement

Eng

“Ik wilde mijn passie voor paarden, kunst en fotografie combineren”, steekt Bongers enthousiast van wal. “De afgelopen vijf jaar zag ik andere fotografen op sociale media voorbijkomen en wilde ik na tien jaar in de professionele sector een nieuwe uitdaging aan gaan. Ik besloot de stap te zetten om fulltime te gaan fotograferen. Zo’n besluit maken in coronatijd is wel even eng, omdat bijvoorbeeld evenementen en concoursen bezoeken niet mocht, waardoor jezelf een podium geven moeilijk is”. 


Werken met licht

Bongers besloot haar eigen marketingvorm te ontwikkelen. “Spannend, maar heel erg leuk”, vervolgt ze. “Naarmate de tijd verstreek merkte ik dat ik het steeds leuker vond om artistieke paardenportretten te maken, dus daar ben ik me verder in gaan specialiseren”. Tijdens traditionele fotoshoots wordt een paard vaak vastgelegd zoals een product, helemaal in beeld met een mooie achtergrond. Bongers pakt dit anders aan. Zo probeert ze het karakter en de persoonlijkheid van het paard op een artistieke manier vast te leggen. “Voor het artistieke is de manier waarop ik met licht werk heel belangrijk.”


Kunstwerk

De fotografe werkt het liefst met een mobiele studio en filters. “Het worden geen standaard kiekjes, de paarden hoeven niet in een bepaalde houding te staan. Mijn doel is juist dat het paard zichzelf laat zien. Door bepaalde objecten te tonen krijg je een bepaalde reactie van het paard. Dan komen karaktereigenschappen zoals nieuwsgierigheid, intelligentie en karakter naar voren. In combinatie met een treffende belichting wordt dit een artistiek beeld. Op deze manier wordt het een kunstwerk in plaats van een simpel kiekje”.


Connecties

Bongers heeft al verscheidene paarden voor de lens gehad, maar heeft nog grote doelen in het verschiet. “Het allerliefst zou ik een keer de top van Nederland vast willen leggen. Ik bewonder hen, net zoals een groot deel van Nederland, van een afstandje en ik denk dat mijn soort foto’s mensen dichter bij zulke prachtige dieren kan brengen. Het lijkt mij geweldig om de emoties en gedrevenheid van zulke paarden te portretteren, zowel voor de sporters als de rest van Nederland”. Naast de sport, hoopt ze ook nog een keer foto’s te kunnen maken van een wilde kudde paarden. “Door hun vertrouwen te winnen het kunnen vastleggen van hun aard en de onderlinge connecties en gevoelens”.


Kunst

Bongers hoopt met haar bedrijf mensen te inspireren en kennis te laten maken met de kunst. “Kunst is een heel ruim begrip. Voor mij is kunst iets waar mensen bij stil kunnen staan. Het daagt uit tot nadenken over het leven. Dat kan bijvoorbeeld door middel van abstracte kunst, maar ik wil kunst toegankelijker maken voor iedereen. Paarden zijn daartoe in staat. Het zijn magnifieke dieren met elk een eigen karakter. Als dat juist portretteert wordt, staan mensen vol bewondering te kijken. Je voelt de emoties van het paard. Het leidt tot reflectie. Voor je het weet heb je een band met het paard. Het doet iets met je. Kunst kan dat teweegbrengen.”, sluit ze af.


Bezoek hier de website van Equivisuals.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Dominique Bongers

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding