Afbeelding

Yasmin Vlug: “Het opleiden van een jong paard was een hele nieuwe ervaring”

Algemeen

Toen Yasmin Vlug drie jaar geleden als manegeruiter op zoek ging naar haar eerste eigen paard, ging ze op zoek naar een ervaren leermeester. Toch werd ze op slag verliefd op de toen 2-jarige Look out Vita Nova (v. Ferdeaux Rhodium), die behalve meelopen aan een touwtje nog niks kon. Na een lange weg waarin zowel paard als amazone veel van elkaar geleerd hebben, kunnen ze nu lezen en schrijven met elkaar en hebben ze grote doelen in het verschiet.

Advertisement

Eigenaardig karakter

“Het klikte meteen toen ik voor het eerst bij Vita ging kijken. Ondanks dat hij pas twee jaar oud was kon ik hem zonder moeite poetsen en met hem lopen, en dat was precies wat ik zocht in een paard, steekt Vlug vrolijk van wal. “Vita is een heel leuk paard, hij heeft een leuk koppie en een eigenaardig karakter”.

Plaatje

Vlug had geen ervaring met eigen of verzorgpaarden, dus het was voor haar een grote sprong in het diepe om met een groen paard te beginnen. “Ik ben bij heel veel paarden langs geweest, maar het klikte niet echt. Met Vita klikte het wel gelijk en ik wist meteen dat dat erg belangrijk was bij het vinden van een paard. Daarnaast paste hij op ervaring en leeftijd na, precies in het plaatje. Hij was alles wat ik zocht, maar dan een stukje jonger”.

Nieuwe ervaring

Terwijl de ruin rustig uit kon groeien, begon Vlug met het lessen op andere paarden ter voorbereiding van het opleiden van Vita. “Ik ben twee keer in de week gaan lessen om mijn rijden te verbeteren. Op de manege leerde ik stap, draf en galop, maar daar heb je niet heel veel aan als je een jong paard alles correct wil aanleren”, legt ze uit. “Het opleiden was een hele nieuwe ervaring, want ik had niks met jonge paarden”.

Puzzel

Ondanks de goede voorbereiding, was het opleiden van de ruin zeker niet makkelijk. “Nova heeft zeker een apart karakter, het is echt geen makkelijk paard en hij heeft een sterke eigen mening. In het begin heb ik veel zelf gedaan, want hij kon uit het niets opeens flippen, dus ben ik zelf gaan puzzelen. Maar uiteindelijk heb ik heel veel hulp gehad om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. Het is dus niet altijd even makkelijk geweest, maar het is wel goed uitgepakt. Toen hij 2,5 jaar was konden we naar het bos om uren te gaan wandelen, waardoor hij heel veel gewend is. Ondertussen is hij vijf jaar oud en heeft hij nog steeds zijn streken, maar ik denk niet dat hij die ooit kwijtraakt”, lacht de amazone.

Sport

Ondanks de moeilijke start is de amazone onwijs trots op haar paard. “Goed naar hem luisteren werkte gewoon heel goed”, blikt ze terug. “Ik heb zeker geen spijt van de keuze om een jong paard te kopen, maar het was wel echt een gok omdat ik niet kon weten hoe hij zich zou gaan ontwikkelen. Uiteindelijk wil ik wel echt met hem starten en lijkt het mij geweldig om een cross met hem te rijden. Al met al blijven we gewoon alles doen wat we leuk vinden, want daar is het een perfect paard voor”, sluit ze enthousiast af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Shoots by Cindy