© DigiShots
© DigiShots Leanjo de Koster

Wie wint de titel Hippische Ondernemer van het Jaar 2021?

Algemeen

Voor de zeventiende keer op rij wordt de titel ‘Hippische Ondernemer van het Jaar’ toegekend. Er zijn drie bedrijven over voor de laatste ronde. Dit zijn De Lindenhoeve in Emst, De Hultenhoek in Groeningen en MT Stables in Kootwijk. 

Advertisement

Permanente openheid

De Lindenhoeve is een grootschalig paarden opfokbedrijf en paardenrusthuis in Emst. In 1998 maakte het bedrijf de overstap van een kalverhouderij naar een paardenhouderij. Inmiddels heeft het familiebedrijf 364 paarden staan, waarbij de veulens niet eens zijn meegerekend. Twee generaties familie Keizer hebben licht, lucht en opgroeien in de groep als uitgangspunt voor de zorg van de paarden. Het bedrijf onderscheidt zich door de permante openheid die ze middels webcams aan klanten en geïnteresseerden geven.

Bijzondere interactie

De Hultenhoek is een zorgboerderij en pensionstal in Groeningen waar mensen met een zorgvraag op de zorgboerderij wonen. Zij zijn zoveel mogelijk ‘zelfstandig werkende medewerkers’ van het paardenbedrijf. Onder begeleiding voeren de bewoners alle werkzaamheden op stal uit. In 2008 zijn Nick en Anke Janssen het bedrijf gestart. Op het zeer geordende bedrijf heerst een enorme rust en is de bijzondere interactie tussen paarden en minder validen duidelijk te zien. Alles is er op gericht de cliënten maximaal zelfstandig te kunnen laten functioneren.

Succespercentages vergroten

MT Stables in Kootwijkerbroek is 10 jaar geleden opgericht door Marcel en Tamara van Manen. Het bedrijf richt zich op keuringsklaar maken van jonge paarden, paarden uitbrengen op wedstrijden, kleinschalige opfok van jonge paarden en, in- en verkoop van paarden. De ondernemers hebben altijd durf gehad om selectief te zijn. Door het inmiddels zeer grote aanbod van jonge dieren, uit allerlei verschillende landen, kunnen zij zich permitteren heel streng in de selecties te zijn, waardoor hun succespercentages op keuringen alsmaar hoger worden.

Criteria

De bedrijven worden aan de hand van verschillende criterea beoordeeld. Dit gaat om de klantgerichtheid, het onderscheidend vermogen en creatieviteit en innovatief karakter. Daarnaast is er ook oog voor de aandacht voor kwaliteitsverbetering, dit gaat bijvoorbeeld om dierenwelzijn en veiligheid. Ten sloote wordt er ook gekeken naar deelname aan collectieve regelingen binnen de sector, personeelsbeleid en bijscholing, het behaalde en te verwachten financiële rendement. 

Wachten op ontknoping

De afgelopen zestien jaar waren er verschillende winnaars van de titel. Denk hierbij aan grote namen als Hengstenhouderij van Uytert, Stal Witte en Dressuurstal van Baalen, maar ook aan de Pony Manege Equito en Manege de Prinsenstad en Nieuwe Heuvel. Normaal gesproken vindt de prijsuitreiking plaats tijdens het ondernemerscongres. Omdat het vanwege corona dit jaar niet kan plaatsvinden, wordt de winnaar op een nader te bepalen gelegenheid bekend gemaakt.

Bron: Persbericht

Foto: DigiShots