Politie
Bixiedag 2017
© DigiShots
Politie Bixiedag 2017 © DigiShots DigiShots

Drie jaar cel voor eigenaar cocaïnewasserij in manege Nijeveen

Algemeen

De rechter heeft een uitspraak gedaan over de zaak betreffende de cocaïnewasserij in de Nijenveense manege. Het Openbaar Ministerie eiste in juni vier jaar cel tegen Jan B. De 65-jarige paardenhandelaar heeft wegens betrokkenheid tot drie jaar gekregen, zo meldt RTV Drenthe.

Advertisement

Grootste ooit

Volgens de politie was de cocaïnewasserij die ze in augustus 2020 binnenvielen de grootste ooit in Nederland. 17 mensen werden hierbij gearresteerd. De straf voor B. viel lager uit omdat de rechtbank niet kan bewijzen dat hij zich bezig heeft gehouden met het witwassen van drugsgelden.

Dagwaarde 5 miljoen

Dagelijks werd er tussen de 150 en 200 kilo drugs geproduceerd, wat een dagwaarde heeft van ongeveer 5 miljoen euro. Wegens de slechte werkomstandigheden kregen de Colombianen en de Turk die daar werkten 30 maanden cel opgelegd. 

Makkelijk verdienen

De Nijenveense paardenhandelaar hield zich bezig met de opbouw van het laboratorium en de uitvoering daarna. Volgens de rechter wilde hij makkelijk geld verdienen. Zijn gezondheidsproblemen hebben ervoor gezorgd dat hij niet vier jaar de gevangenis in hoeft. De bedoeling was dat de wasserij twee maanden actief zou zijn en daarna weer zou stoppen, maar de politie kreeg eerder lucht van de zaak dan de criminelen verwacht hadden.

Bron: RTV Drenthe

Foto: DigiShots