Blauw Oog
CHIO Aachen 2012
© DigiShots
Blauw Oog CHIO Aachen 2012 © DigiShots DigiShots

100 miljoen euro aan belasting ontlopen in de paardenwereld

Algemeen

Volgens de Belastingdienst is er 100 miljoen euro aan belasting ontlopen bij de handel in exclusieve spring- en dressuurpaarden, zo meldt het AD. Door opsporingsdiensten wordt gevreesd voor grootschalige witwasserij in de hippische brance. 

Advertisement

Buitenlandse rekeningen

Een onderzoek van de Belastindiengst, waarbij ongeveer 200 dossiers bekeken werden, leverde 100 miljoen euro aan naheffingen en boetes op. Dit gaat om fokkers, ruiters, makelijkaars en andere hippische ondernemers, die soms gebruik maken van buitenlandse bankrekeningen en bedrijven in belastingparadijzen. Ook wordt er samengewerkt met omliggende landen, zo moeten handelaren in België 26,5 miljoen euro terugbetalen aan de belasting.

Officieel

“De paardenbranche heeft eigen wetten en regels”, aldus het AD. “Zelfs miljoenendeals worden afgesloten op basis van handjeklap en vertrouwen. Met contracten wordt nauwelijks gewerkt en nergens staat officieel geregistreerd wie de eigenaar van een paard is. Het bepalen van de waarde van een toppaard is, net als bij kunst, bovendien nattevingerwerk”.

Witwassen

De Financial Intelligence Unit, de instelling die onderzoek doet naar ongebruikelijke transacties, hield veel ongebruikelijke transacties in de gaten die te maken hadden met de paardenwereld. Vorige maand werd paardenhandelaar Javier S. al veroordeeld voor witwassen, hij kreeg tot driekwart jaar cel.

Bron: AD

Foto: DigiShots